Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στη ζωή είναι το να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του και να προχωρά μπροστά. Στον επιχειρηματικό κόσμο, το να τα παρατάς δείχνει απλά πως δεν είσαι φτιαγμένος για το χώρο αυτό. Το κυπριακό startup Teach n’ Go είναι απόδειξη ότι το να είχες αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν σημαίνει απλά ότι την επόμενη φορά θα φτιάξεις κάτι καλύτερο. Αυτή την άποψη άλλωστε στηρίζει και το Startup Europe, το σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου Neelie Kroes, με στόχο την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη στήριξη των web και ICT start-ups για να μπορέσουν να ακμάσουν στην Ευρώπη και να συνεισφέρουν στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Χάρης Πετρασίτης και η Νάταλι Masrujeh συνεργάζονται εδώ και χρόνια και έχουν κάνει μαζί αρκετές επιχειρηματικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου ενός διάσημου site ηλεκτρονικού εμπορίου, μία υπηρεσία sms και μία μοναδική διαφημιστική υπηρεσία. Κάποια από αυτά τα εγχειρήματα ήταν επιτυχημένα και κάποια όχι, η ομάδα όμως πήρε πολλά μαθήματα από αυτές τις εμπειρίες. To site ηλεκτρονικού εμπορίου για παράδειγμα πήγαινε καλά για αρκετό καιρό. Κάποια στιγμή, αν και η αγορά είχε αλλάξει, η ομάδα ένιωθε μεγάλη αυτοπεποίθηση λόγω των μέχρι τότε πωλήσεων και δεν πρόσεξε ότι πολλοί από τους πελάτες τους δεν επέστρεφαν, έτσι αργά αργά οι πωλήσεις έπεσαν δραματικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν ήδη ξοδέψει πολλά στο μάρκετινγκ χωρίς αντίκρισμα οπότε αποφάσισαν να κλείσουν την επιχείρηση. Ο Χάρης λέει «Δεν πρέπει ποτέ να παίρνεις την επιτυχία ως δεδομένη, πρέπει να ακούς τους πελάτες σου, να επικοινωνείς μαζί τους και να αναλύεις τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να πάρεις την επιχείρηση σε νέα κατεύθυνση όταν η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλή και τέλος πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις και να επικεντρωθείς κάπου αλλού». Και αυτό ακριβώς έκαναν!

Η ομάδα δημιούργησε το Teach n’ Go, ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης ειδικά σχεδιασμένο για επαγγελματίες εκπαιδευτικούς, και έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που έγινε δεχτή στο διεθνές πρόγραμμα acceleration του Startup Bootcamp στο Amsterdam. Το σύστημα συνδυάζει διαχείριση μαθημάτων, προγραμματισμό, διαδικτυακή εκπαίδευση και παρακολούθηση πληρωμών με ένα εύκολο τρόπο σύνδεσης, που αυτοματοποιεί και συγκεντρώνει σε ένα κεντρικό σημείο όλη τη ροή της εργασίας του εκπαιδευτικού, επιτρέποντάς του να ξοδέψει λιγότερο χρόνο κάνοντας δουλειές ρουτίνας και περισσότερο χρόνο διδάσκοντας. Αφού κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον Κυπριακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας το 2013, η ομάδα της Teach n’ Go παρουσίασαν την ιδέα τους στη συνάντηση των μελών του Cyprus Business Angels Network και κατάφεραν να εξασφαλίσουν σημαντική επένδυση και συνεργασία. Με λειτουργία στην Κύπρο και την Ολλανδία και χρήστες σε 15 χώρες, η εταιρεία σύντομα θα δημιουργήσει 4 νέες θέσεις εργασίας που μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν 8. Το κυπριακό αυτό προϊόν είναι νέο και μοντέρνο και πολύ ανταγωνιστικό διεθνώς.

Με βάση την πλούσια εμπειρία τους στον επιχειρηματικό κόσμο, τόσο ο Χάρης όσο και η Νάταλι πιστεύουν ότι η επιχειρηματικότητα στους τομείς ICT/web είναι μία πολύ καλή επιλογή καριέρας καθώς ανοίγει πόρτες σε όλο τον κόσμο, αφού μπορείς να φτιάξεις ένα προϊόν το οποίο να μπορεί να πουληθεί γρήγορα παγκοσμίως με σχετικά χαμηλό κόστος. Ο Χάρης δήλωσε «Έχεις απεριόριστες ευκαιρίες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να διαλέξεις μία καλή ομάδα από τουλάχιστον 3 άτομα που εμπιστεύεσαι και που μπορείς να είσαι μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο.»

Εάν έχεις κι εσύ μία πρωτότυπη ιδέα στο χώρο αυτό και θέλεις να ακολουθήσεις τα βήματα του Teach n’ Go στην επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, μπορείς να κάνεις τα εξής:

Να επικοινωνήσεις με ένα Δίκτυο Επενδυτών που θα σε προετοιμάσουν για να παρουσιάσεις την ιδέα σου, θα σε συμβουλεύσουν και θα σε φέρουν σε επαφή με πιθανούς επενδυτές. Παραδείγματα δικτύων είναι:

– Cyprus Business Angels Networks (http://cyban.com.cy/)
– Cypriot Enterprise Link (http://www.projectcel.com/)
– Chrysalis Leap (http://chrysalisleap.com/)
– Repower Cyprus (http://www.repowercyprus.com/)

Να δηλώσεις συμμετοχή στα επόμενα Startup events στην Κύπρο:

– CleanLaunchpad Competition – 10-11 Σεπτεμβρίου 2014 (www.cleanlaunchpad.eu)

Να κάνεις αίτηση για ένα σχέδιο χρηματοδότησης όπως το σχέδιο επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Horizon2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει υποσχόμενες εταιρείες για επένδυση και υποστήριξη ως μέρος του σχεδίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εταιρεία σας μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μέχρι και €3 εκατομμύρια, επιχειρηματική υποστήριξη και καθοδήγηση παγκόσμιου βεληνεκούς. Συνολικά, περισσότερα από €2.8 δισεκατομμύρια θα δοθούν μέσω του σχεδίου που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι το 2020. Κάντε αίτηση σήμερα: (http://ec.europa.eu/easme/sme_en.htm)

Για περισσότερες πληροφορίες για την Teach n’ Go παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.teachngo.com/ ή τη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/iteachngo ή ακολουθείστε την ομάδα στο Twitter iTeachnGo