Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την ευχαρίστηση μιας βόλτας με ποδήλατο που αποτελεί παράλληλα και έναν πολύ πρακτικό τρόπο μετακίνησης. Η μετακίνηση αυτή όμως μπορεί να γίνει περίπλοκη σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές όπου οι μετακινούμενοι χρειάζεται συχνά να διασχίσουν την πόλη, ενώ το φαινόμενο της κλοπής ποδηλάτων αυξάνεται συνεχώς. Τα πτυσσόμενα ποδήλατα έχουν αναδειχθεί σε εργαλείο που διευκολύνει την κινητικότητα στις πόλεις, επειδή μπορούν εύκολα να συνυπάρξουν με τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα Bike Intermodal έχει αναπτύξει ένα νέο πρωτότυπο πτυσσόμενο ποδήλατο που ζυγίζει μόλις 7,5 κιλά και διπλώνει σε κουτί διαστάσεων 50 x 40 x 15 εκατοστών που μπορεί εύκολα να αποθηκευθεί, να μεταφερθεί ή να τοποθετηθεί σε μια γωνία στο εστιατόριο, το μπαρ ή τον κινηματογράφο. Επίσης, τα εξαρτήματά του είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, διαθέτει δηλαδή ένα κύκλο ζωής που είναι φιλικός προς το περιβάλλον: από την παραγωγή στη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση του.

Σύμφωνα με τον Alessandro Belli της Tecnologie Urbane, έναν από τους βασικούς εταίρους του έργου και ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης Bike Intermodal: «Με την Bike Intermodal συνδυάσαμε τις βέλτιστες πρακτικές στο σχεδιασμό, την παραγωγή και τη συναρμολόγηση και χρησιμοποιήσαμε τελευταίας τεχνολογίας υλικά για να δημιουργήσουμε ένα υπέρ-συμπαγές, ελαφρύ και ελκυστικό ποδήλατο, ιδανικό για τις ανάγκες της αστικής ζωής. Ελπίζουμε ότι όχι μόνο θα πείσει τους λάτρεις του ποδηλάτου, αλλά θα ενθαρρύνει και όσους προηγουμένως ήταν διστακτικοί να αποκτήσουν ποδήλατο και να βιώσουν την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει».

Κάθε χρόνο κατασκευάζονται περίπου 135 εκατ. ποδήλατα, το 2% των οποίων είναι πτυσσόμενα. Η Bike Intermodal μετακινείται από την τυπική αλυσίδα εφοδιασμού ποδηλάτων προς αυτήν που είναι εμπνευσμένη από την αυτοκινητοβιομηχανία. «Ενισχύσαμε την αντοχή του ποδηλάτου περιορίζοντας τον αριθμό των εξαρτημάτων και χρησιμοποιώντας τα ανθεκτικότερα και παράλληλα ελαφρύτερα διαθέσιμα υλικά, όπως το μαγνήσιο. Κάθε εξάρτημα ελέγχεται και μπορεί να ανακυκλωθεί. Η διαδικασία μας εστιάζει στον έλεγχο της ποιότητας, στην εξακρίβωση του κύκλου ζωής του προϊόντος και στην περιβαλλοντική συνείδηση», τονίζει ο κ. Belli.

Επανάσταση στον σχεδιασμό πτυσσόμενων ποδηλάτων

Στον πυρήνα του «διατροπικού ποδηλάτου» βρίσκεται ένα ενισχυμένο πλαίσιο που ανοιγοκλείνει σαν μηχανισμός προσγείωσης αεροπλάνου, κατασκευασμένο από χυτοπρεσαριστό αλουμίνιο ή μαγνήσιο και καλώδια ιστιοπλοΐας. Η νεοφυής επιχείρηση εξετάζει επίσης τη δυνατότητα χρήσης γραφένιου στο μέλλον για να καταστήσει το πλαίσιο ακόμα πιο ανθεκτικό και ελαφρύ. Ένας ειδικά σχεδιασμένος κινητήρας που ανέπτυξε ο εταίρος του έργου Maxon Motor (όμιλος BRAUN) ενισχύει την κινητικότητα χωρίς να προσθέτει υπερβολικό βάρος. Μαζί με τον κινητήρα, το ποδήλατο έχει περίπου το μισό βάρος από ένα ανάλογο μη υποβοηθούμενο πτυσσόμενο ποδήλατο και καταλαμβάνει το ένα πέμπτο περίπου του χώρου.

Το βάρος και το μέγεθος του ποδηλάτου βελτιστοποιήθηκαν χάρη σε εξω-εργαστηριακές μελέτες που σχεδίασε το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και πραγματοποίησαν οι εταίροι ATAF και LPP, εταιρείες που παρέχουν δημόσια μεταφορικά μέσα στη Φλωρεντία και τη Λουμπλιάνα. Οι μελέτες αυτές, βασισμένες σε ερωτηματολόγια και συγκρίσεις με ανταγωνιστικά πτυσσόμενα ποδήλατα, διεξήχθησαν σε δείγμα μετακινούμενων εργαζομένων και φοιτητών, και βοήθησαν στην κατανόηση των στοιχείων που ήταν απαραίτητα για την ενίσχυση της χρηστικότητας του πρωτοτύπου.

Ανάπτυξη προϊόντος και διάθεση στο εμπόριο

Το ερευνητικό έργο Bike Intermodal έλαβε 1,58 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η νεοφυής επιχείρηση συνέχισε να βελτιώνει το σχέδιο και την παραγωγική διαδικασία του ποδηλάτου και έχει πλέον έτοιμο ένα εμπορικά βιώσιμο πρωτότυπο. Η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και με διακεκριμένους εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας για να κυκλοφορήσει το πρωτότυπο στο εμπόριο. Όταν εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παραγωγή, ο κ. Belli εκτιμά ότι το μοντέλο χωρίς κινητήρα θα κοστίζει 800 ευρώ και το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο 1.300 ευρώ. Μια βασική έκδοση σταθερών ταχυτήτων (fixie ) μπορεί να κοστίζει ακόμα και 500 ευρώ. Από τη στιγμή που τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις, και με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται συνεχώς, η δυνητική αγορά δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Ο Michael Jennings, εκπρόσωπος της κας Μόιρας Γκέγκεν Κουίν, Ευρωπαίας Επιτρόπου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, δήλωσε: «Το Bike Intermodal είναι το είδος της καινοτομίας που θέλουμε να βλέπουμε στην Ευρώπη, μια καινοτομία που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ένας από τους κύριους στόχους του Horizon 2020, του νέου μας χρηματοδοτικού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας, είναι να μεταφέρει σπουδαίες ιδέες, όπως η συγκεκριμένη, από το εργαστήριο στην αγορά. Όσο περισσότερες καινοτόμες εταιρίες έχουμε, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.bike-intermodal.eu

Σχετικά με την Bike Intermodal: Το Bike Intermodal είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (7ΠΠ), φέρνοντας σε επαφή εταίρους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και ερευνητικά ινστιτούτα: την Tecnologie Urbane, μια εταιρία που εστιάζει σε όλες τις πτυχές του αστικού σχεδιασμού, από τη μεταφορά και τη μικροπολεοδομία ως την επικοινωνία και την αστική επίπλωση (Ιταλία), την Trilix, εταιρία σχεδιασμού και μηχανολογίας αυτοκινήτων (Ιταλία), την LPP (Σλοβενία) και την AFAT (Ιταλία), παρόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, τη Maxon Motors, κορυφαία εταιρία στην παραγωγή μικροδισκετών και συστημάτων υψηλής ακρίβειας (Ελβετία), την Ticona, κορυφαία εταιρία στην παραγωγή πολυμερών για αυτοκινητικές, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές βιομηχανίες (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (Ιταλία).

Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις έρευνας και καινοτομίας: Την 1η Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ένα νέο επταετές πρόγραμμα για την επιχορήγηση προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας με την ονομασία Ορίζοντας 2020. Στα επόμενα επτά χρόνια περίπου 80 δις ευρώ θα επενδυθούν σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και η ενέργεια (δείτε το σχήμα παρακάτω). Επιπρόσθετα, η ερευνητική συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία, την αεροναυτική, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ενθαρρύνει επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Horizon 2020 θα δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion