Τα τελευταία χρόνια, τα προγράμματα ΜΒΑ κερδίζουν όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις των υποψηφίων σπουδαστών ή στελεχών που θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους με κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ώστε να καταξιωθούν και να εξελιχθούν επαγγελματικά. CIM, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και UCLan Cyprus αναλύουν πιο κάτω τα προσφερόμενα προγράμματα MBA, σε ποιους απευθύνονται και ποια τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων σπουδαστών.

To MBA του Cyprus Institute of Marketing

Το CIM είναι το πρώτο κυπριακό Business School που ιδρύθηκε στην Κύπρο από το 1978. Είναι επίσης το πρώτο που εισήγαγε το MBA στην Κύπρο σε συνεργασία με το University of Sheffield. Από τότε εκατοντάδες Κύπριοι αλλά και ξένοι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν το MBA του CIM. Το MBA αναγνωρίζεται από πλειάδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων αλλά η κυριότερη καταξίωση αφορά την αναγνωρισιμότητα του από τις κυπριακές επιχειρήσεις. Επίσης από τον Οκτώβριο 2012, το CIM προσφέρει σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης London South Bank University MBA (Non-Experience, 15 months) την ευκαιρία απόκτησης βρετανικού ΜΒΑ σε Λευκωσία και Λεμεσό, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από το Λονδίνο. Το πρόγραμμα είναι αναγνωρίσιμο από το ΚΥΣΑΤΣ και υπάρχει δυνατότητα για κρατική χορηγία. Το πρόγραμμα παραδίδεται τόσο από Κύπριους όσο και από Βρετανούς καθηγητές κατά τις απογευματινές ώρες, σε μικρές ομάδες.

Σε ποιους απευθύνεται
Τα προγράμματα του CIM είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του σύγχρονου εργαζόμενου που εκτός από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, καθημερινά αντιμετωπίζει προκλήσεις και στην προσωπική του ζωή. Η ευελιξία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος ΜΒΑ του CIM. Υπάρχει μια σειρά επιλογών όσο αφορά τα μαθήματα και έτσι ο κάθε φοιτητής μπορεί να προσαρμόσει το πτυχίο του αναλόγως των αναγκών και των ενδιαφερόντων του. Το διδακτικό προσωπικό του CIM αποτελείται τόσο από επιτυχημένους επαγγελματίες όσο και από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, συνδυάζοντας έτσι τις γνώσεις με την πρακτική, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να ενημερωθούν για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Σε μια κοινωνία που βάζει ιδιαίτερο βάρος στην ακαδημαϊκή επιτυχία, το CIM μπορεί να εφοδιάσει τους υποψήφιους σπουδαστές με τα απαραίτητα εχέγγυα για την επαγγελματική ανέλιξη και καταξίωση. Το MBA είναι η επιτομή της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ενηλίκων, παγκοσμίως. Σκοπός του MBA είναι να προετοιμάσει ανθρώπους εκπαιδεύοντας τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διοίκησης κεφαλαίων αλλά και ανθρώπων σε ένα δραστήριο και συνεχώς μεταμορφωμένο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κριτήρια επιλογής υποψηφίων σπουδαστών
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε κατόχους πρώτου πτυχίου χωρίς να είναι απαραίτητη η εργασιακή πείρα ή σε άτομα που δεν κατέχουν πρώτο πτυχίο αλλά έχουν πέραν των 10 ετών εργασιακή εμπειρία σε διευθυντική θέση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τηλέφωνο: 22778475,
email: info@cima.ac.cy
website: www.cima.ac.cy

To MBA του UCLan Cyprus

Το UCLan Cyprus είναι το μόνο Βρετανικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Είναι ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο Πανεπιστήμιων του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα τα προγράμματα (πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου) είναι πλήρως αξιολογημένα και αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Τα πτυχία του UCLan Cyprus είναι κοινά με αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδιασμένα με όλα τα πρότυπα ποιότητας, αναγνωρισμένα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο (από το Quality Assurance Agency, QAA) όσο και στην Κύπρο, λαμβάνοντας έτσι διπλή διαπανεπιστημιακή αναγνώριση. Το UCLan Cyprus λειτούργει από τον Οκτώβριο του 2012 στη Λάρνακα σε μια ολοκαίνουργια Πανεπιστημιούπολη, προσφέροντας άριστη βρετανική ανώτατη μόρφωση και ποιοτικά πρότυπα. Το MBA είναι το πιο φημισμένο πρόγραμμα που αναδεικνύει τα προσόντα διαχείρισης στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν μια επιτυχημένη διευθυντική θέση ή επαγγελματική σταδιοδρομία. Λόγω της διάρκειας του (12 μήνες), το ΜΒΑ έχει σχεδιαστεί ειδικά για όσους έχουν ήδη εργαστεί για δύο τουλάχιστον έτη σε διευθυντική, τεχνική ή επαγγελματική θέση. Όλα τα μαθήματα διδάσκονται από εξαίρετους και ταλαντούχους ακαδημαϊκούς, κατόχους διδακτορικού, με εκτεταμένη έρευνα και διεθνή εμπειρία. Μετά από μια σειρά παρακολούθησης μαθημάτων που προσφέρουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των επιχειρήσεων και τα εφόδια για το πώς να κυριαρχήσει στις διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, στο τομέα του εμπορίου, στα οικονομικά και στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων, το πρόγραμμα κορυφώνεται με την
διατριβή του ΜΒΑ. Αυτό το πρακτικό κομμάτι μπορεί να πάρει τη μορφή πρακτικής άσκησης, και να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε κάποιο τομέα των επιχειρήσεων που θα φιλοξενήσει το μελετητή. Εκτός από την ακαδημαϊκή αριστεία και την πρακτική εκμάθηση, το MBA παρέχει μια δυναμική διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης και διαχείρισης, προσφέροντας ευκαιρίες δικτύωσης σε όλη την Ευρώπη. Επί της ευκαιρίας έναρξης του προγράμματος ΜΒΑ, για τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια 2012/13 το UCLan Cyprus θα προσφέρει ένα σημαντικό αριθμό πλήρων (full) και μερικών (partial) υποτροφιών, με τελευταία ημερομηνία υποβολής αίτησης τις 10 Σεπτεμβρίου 2012.

Σε ποιους απευθύνεται
Το ΜΒΑ έχει σχεδιαστεί ειδικά για όσους επιθυμούν είτε να δημιουργήσουν είτε να διατηρήσουν μια επιτυχημένη διευθυντική ή επαγγελματική θέση στην καριέρα τους και έχουν ήδη τουλάχιστον δύο έτη σχετική επαγγελματική εμπειρία. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από νωρίς το βράδυ τις καθημερινές, καθώς και το Σάββατο. Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στις ανάγκες τόσο των νέων, δυναμικών επιστημόνων (με στόχο το fast track) όσο και των επαγγελματιών που εργάζονται και θα έχουν την επιλογή να το παρακολουθούν με μερική απασχόληση (part-time). Το πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του να εξισορροπήσουν τη μελέτη, την εργασία και την οικογενειακή ζωή. Η μέγιστη ολοκλήρωση των μαθημάτων είναι δύο έτη.

Κριτήρια επιλογής υποψηφίων σπουδαστών
Το πανεπιστήμιο έχει υψηλά πρότυπα για την εισδοχή φοιτητών. Το πτυχίο των υποψηφίων πρέπει να είναι από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο και να έχουν τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία. Για τους διεθνείς φοιτητές, εκτός από την ικανοποίηση των παραπάνω, το Πανεπιστήμιο απαιτεί βαθμολογία τουλάχιστον 6,5 στα IELTS και 600-650 στο TOEFL (paper-based
test) ή τουλάχιστον 250 στο TOEFL (computer-based test).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τηλέφωνο: 24812121,
email: admissions@uclancyprus.ac.cy
website: www.uclancyprus.ac.cy 

To MBA του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, με ειδικεύσεις σε έξι επιχειρησιακούς τομείς: Διοίκηση, Μάρκετιγκ, Χρηματoοικονομικά, Συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριών, Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων/ Υδρογονανθράκων. Βασικός στόχος του ΜΒΑ είναι η παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, λειτουργικών εργαλείων και εν γένει ερευνητικών αποτελεσμάτων στο χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, μέσα από ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών. Ο στόχος αυτός κατευθύνει και τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος, η οποία χαρακτηρίζεται από:

• Τη στενή σχέση και συνεχή επανατροφοδότηση θεωρίας και πρακτικής
• Την προσφορά υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε θεματικούς τομείς αιχμής της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οι φοιτητές του ΜΒΑ αποκτούν γνώσεις και αναπτύσσουν ικανότητες επίλυσης επιχειρησιακών προβλημάτων, λήψης αποφάσεων, συνεργασίας και επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκουν και ανάληψης ηγετικού ρόλου σε αυτήν. Όλες αυτές οι ικανότητες θα καθορίσουν τόσο την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων όσο και το μέλλον της επιχείρησης στην οποία πρόκειται να εργαστούν. Για τις ικανότητες αυτές, η αγορά εργασίας έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον, το οποίο αποτελεί σημαντική ένδειξη επιτυχίας του προγράμματος. Πρόθεση των καθηγητών που διδάσκουν το ΜΒΑ είναι να παρακολουθούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις που επικρατούν σε ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα του εξωτερικού, να εξετάζουν την εφαρμογή τους στην τοπική πραγματικότητα και να τις υιοθετούν, για να βοηθούν τους αποφοίτους να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, η οποία παραμένει ο τελικός κριτής όλων των εκπαιδευτικών προσπαθειών. Η διδασκαλία γίνεται με τις πλέον σύγχρονες, πρωτοποριακές μεθόδους, στις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες του πανεπιστημίου. Μέσα από την παρακολούθηση συνεδρίων, σεμιναρίων και συζητήσεων, κύριο μέλημα των διδασκόντων είναι η ενεργοποίηση των προσωπικών ικανοτήτων των μελλοντικών στελεχών (development of skills). Το πρόγραμμα φυσικά είναι αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από το ΣΕΚΑΠ, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το ΚΥΣΑΤΣ. Επίσης, η Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου είναι μέλος του EFMD (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανάπτυξης Διοίκησης) και του AACSB (Αμερικής), ενώ το Πανεπιστήμιο είναι αναγνωρισμένο από το EFQM (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας), ως ίδρυμα «αφοσιωμένο στην αριστεία» (committed to excellence).

Σε ποιους απευθύνεται
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους και στοχεύει στην προσέλκυση νέων αποφοίτων που επιθυμούν είτε να μεταβούν γνωσιολογικά προς το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων είτε να εμβαθύνουν σε σχετικά θέματα με τα οποία
έχουν έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών τους σπουδών. Επιπρόσθετα απευθύνεται σε στελέχη ή υποψήφια στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και έχουν κατανοήσει την ανάγκη της υψηλής εξειδίκευσης ως προϋπόθεση ανάπτυξης. Το Μεταπτυχιακό είναι διετές με ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με βραδινά μαθήματα. Με αυτό τον τρόπο, οι υποψήφιοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να επιδιώκουν παράλληλα ανέλιξη της καριέρας τους. Η μικρότερη διάρκεια σπουδών είναι 18 μήνες και η μεγαλύτερη 5 χρόνια.

Κριτήρια επιλογής υποψηφίων σπουδαστών
Για να γίνει δεκτός ένας φοιτητής πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Αναγνωρισμένο πτυχίο πανεπιστημίου ή ισοδύναμο.
2. Πιστοποίηση καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας (σε περίπτωση φοιτητών των οποίων η φοίτηση για το πτυχίο πανεπιστημίου δεν ήταν στην αγγλική γλώσσα). Η πιστοποίηση συμπεριλαμβάνει GCE ‘O’ Level στα αγγλικά (ελάχιστος βαθμός C), ή TOEFL με βαθμολογία (550 paper-based/213 computerbased/internet based 79-80) ή IELTS με βαθμό 6.5.
3. Συστατικές Επιστολές – Απαιτούνται δύο συστατικές επιστολές από άτομα που γνωρίζουν τον υποψήφιο στο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.
4. Βιογραφικό Σημείωμα
5. Προσωπική Δήλωση για το πώς η φοίτηση και η απόκτηση του ΜΒΑ θα βοηθήσει τον υποψήφιο στην επαγγελματική/ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τηλέφωνο: 22 841 500,
email: admission@unic.ac.cy
website: www.unic.ac.cy