Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εμείς υπογραμμίζουμε τη σημασία της επίτευξης της ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια όχι μόνο επειδή είναι ένα θέμα της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου , αλλά και διότι η πρόοδος σε τόσους άλλους τομείς εξαρτάται από αυτό.

Οι χώρες με περισσότερη ισότητα των φύλων έχουν καλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις με περισσότερες γυναίκες ηγέτες έχουν καλύτερες επιδόσεις . Ειρηνευτικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν τις γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές . Κοινοβούλια με περισσότερες γυναίκες θεσπίζουν πιο πολλές νομοθεσίες σε καίρια κοινωνικά ζητήματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η υποστήριξη του παιδιού .

Τα στοιχεία είναι σαφή: η ισότητα για τις γυναίκες σημαίνει πρόοδο για όλους.

Αυτή η απλή αλήθεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς εργαζόμαστε για να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας μέχρι την προθεσμία του επόμενου έτους και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για τα έτη πέραν του 2015 .

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει όσον αφορά την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τα κορίτσια και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική . Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει πολύ αργή και άνιση .

Ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε σήμερα θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισότητες και διακρίσεις, όπου και εάν βρίσκεται η κατοικία της μητέρας της. Έχουμε κοινή υποχρέωση να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της να ζει ελεύθερη από τη βία που επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, να κερδίσει ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, να είναι απαλλαγμένη από τις διακρίσεις που την εμποδίζουν να συμμετέχει στην οικονομία, να έχει ίση συμμετοχή στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή της και να αποφασίσει αν και πότε θα κάνει παιδιά και πόσα θα έχει .

Έχω ένα μήνυμα για κάθε κορίτσι που γεννήθηκε σήμερα, και για κάθε γυναίκα και κορίτσι στον πλανήτη: Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας δεν είναι ένα όνειρο, είναι καθήκον των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών και κάθε ανθρώπου.

Έχω επίσης ένα μήνυμα για όλους άνδρες και τα αγόρια: παίξτε το ρόλο σας . Όλοι μας επωφελούμαστε όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια – οι μητέρες, οι αδελφές , οι φίλες και οι συνάδελφοι σας- αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους .

Μαζί, ας εργαστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών , την ενδυνάμωση και την ισότητα των φύλων καθώς αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης . Ισότητα για τις γυναίκες είναι πρόοδος για όλους!

Μπαν Κι-Μουν

Η δημιουργία μιας επιχείρησης κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες: Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Global Entrepreneurship Monitor (GEM), οι γυναίκες που δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση γίνονται πιο ευτυχισμένες.

Το Ινστιτούτο συνέκρινε την ευημερία επιχειρηματιών – startup και πεπειραμένοι- από 70 χώρες με την ευημερία ατόμων που δεν εμπλέκονται επιχειρηματικά. Και σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι επιχειρηματίες ανά την υφήλιο, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, βρίσκουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Οι επιχειρηματίες λένε σχετικά: «Αν έπρεπε να ξεκινήσω ξανά από την αρχή, δεν θα άλλαζα τίποτα»,«Η ζωή μου είναι πολύ κοντά στο ιδανικό που πάντα ονειρευόμουν ».
Αλλά αν οι επιχειρηματίες είναι γενικά πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, φαίνεται ότι οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης. Το GEM δεν αναφέρει τους λόγους για την αυξημένη ευτυχία, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η δυνατότητα συμφιλίωσης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η ευκαιρία που τους δίνεται να κερδίζουν χρήματα και συνεπώς να έχουν μια καλύτερη ζωή ή απλά η δημιουργία μιας επιχείρησης που θα είναι χρήσιμη για τους άλλους, αποτελούν πιθανούς λόγους για την αυξημένη ικανοποίηση τους.

Πηγή: www.gynaikasimera.gr

Οι δέκα ισχυρότερες γυναίκες στον τομέα των επιχειρήσεων που έβαλαν τα «γυαλιά» στο ισχυρό φύλο

Σκληρές ή άκρως πετυχημένες; Οπως και αν επιλέγει κάποιος να τις χαρακτηρίσει το σίγουρο είναι ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης για άλλες γυναίκες στις χώρες τους, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν νέους δρόμους παγκοσμίως.

Το fortunegreece.gr συνέλεξε τη λίστα με τις δέκα ισχυρότερες γυναίκες στον τομέα των επιχειρήσεων που άλλαξαν τα δεδομένα στο εργασιακό τους περιβάλλον κατακτώντας την κορυφή.

1. Μαίρη Μπάρρα
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος
Εταιρεία: General Motors
Ηλικία: 52
Χώρα: ΗΠΑ
Η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής μιας παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η Μπάρρα επιβλέπει πάνω από 212,000 εργαζόμενους σε 396 διαφορετικές εγκαταστάσεις της GM σε έξι ηπείρους. Η ηλεκτρολόγος μηχανικός που αφιέρωσε όλη την καριέρα της στην GM αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στις ΗΠΑ, όπου η μετοχή της εταιρείας έχει αγγίξει ιστορικό χαμηλό και τα περιθώρια κέρδους υπολείπονται εκείνων της Ford, και στην Ευρώπη, όπου η Opel – που ανήκει στην GM – έχει χάσει δισεκατομμύρια. Σε επίπεδο εταιρείας, όμως, η κερδοφορία έχει επιστρέψει, και η Μπάρρα έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να προχωρήσει σε επενδύσεις

2. Τζίνι Ρομέττι
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: IBM
Ηλικία: 56
Χώρα: ΗΠΑ
Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών σε σχέση με τα αναμενόμενα, γεγονός που οδήγησε την Ρομέττι στο να παραιτηθεί από το ετήσιο μπόνους της, η IBM παραμένει ισχυρή στην παγκόσμια σκηνή, με πελάτες και εργαζόμενους σε 170 χώρες. Η ίδια βλέπει μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην Αφρική, και προτίθεται να επισκεφτεί πολλές χώρες εκεί. Με κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η IBM είναι η πιο «ακριβή» εταιρεία με γυναίκα στο τιμόνι της.

3. Ίντρα Νούι
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: PepsiCo
Ηλικία: 58
Χώρα: ΗΠΑ
Η Νούι έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις εκτός ΗΠΑ στα εφτά χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής της PepsiCo. Οι διεθνείς αγορές πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό από τον τζίρο της εταιρείας, που ανέρχεται σε 56.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Νούι, που έχει γεννηθεί στην Ινδία, θέλησε η παραγωγή να αντανακλά την καταναλωτική βάση της εταιρείας. Έτσι, από το 2012 μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει «κέντρα καινοτομίας» στη Σαγκάη, το Αμβούργο, και το Μοντερέι του Μεξικού.

4. Μαρία ντας Γκράσας Σίλβα Φόστερ
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος
Εταιρεία: Petrobras
Ηλικία: 60
Χώρα: Βραζιλία
Στο νούμερο 25, η Petrobras -με ετήσιο τζίρο 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων- καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στη λίστα Fortune Global 500 ανάμεσα στις εταιρείες των οποίων ηγούνται γυναίκες. Η Φόστερ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Πουλάει περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για να συμμαζέψει τον ισολογισμό της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή προτίθεται να ξοδέψει 237 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έρευνας και παραγωγής.

5. Έλεν Κούλμαν
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: DuPont
Ηλικία: 58
Χώρα: ΗΠΑ
Η επανίδρυση, ουσιαστικά, της DuPont από την Κούλμαν φέρει μία διεθνή σφραγίδα: η εξαγορά της δανέζικης εταιρείας παρασκευής ενζύμων για τρόφιμα Danisco υπήρξε κλειδί στην προσπάθεια περαιτέρω εμπλοκής της εταιρείας με τη γεωργία και τη διατροφή (μαζί με τη βιοτεχνολογία και τα εξελιγμένα υλικά). Το ένα τρίτο των πωλήσεων της εταιρείας, 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους έξι μήνες, προήλθε από αναπτυσσόμενες αγορές.

6. Αϊρίν Ρόσενφελντ
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Mondelez International
Ηλικία: 60
Χώρα: ΗΠΑ
Αφότου η Ρόσενφελντ χώρισε την Kraft στα δύο, πήρε τα ηνία της πιο «διεθνούς» οντότητας από τις δύο και της έδωσε ένα αρκετά εξωτικό όνομα. Η Mondelez, παρασκευαστής σνακ, λαμβάνει το 83% των εσόδων της εκτός ΗΠΑ, και η Ρόσενφελντ έχει προβεί στις αντίστοιχες επενδύσεις. Πέρυσι, η εταιρεία είπε ότι επρόκειτο να ξοδέψει 190 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στην Ινδία.

7. Μέριλυν Χιούσον
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Lockheed Martin
Ηλικία: 60
Χώρα: ΗΠΑ
Η Χιούσον καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει τις διεθνείς πωλήσεις, από τις οποίες προκύπτει το 17% του τζίρου της εταιρείας. (Ο υπόλοιπος προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από τις πωλήσεις στην αμερικανική κυβέρνηση). Ο κατασκευαστής όπλων έχει 10 διεθνείς αγοραστές για το μαχητικό F-35. Ακόμα, όμως, κι όταν η Lockheed Martin δεν πουλάει σε ξένους πελάτες, τα προϊόντα της έχουν μία τεράστια έμμεση επίδραση στην παγκόσμια διπλωματία.

8. Μεγκ Γουίτμαν
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Hewlett-Packard
Ηλικία: 57
Χώρα: ΗΠΑ
Κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες της Γουίτμαν παίζονται στην παγκόσμια σκηνή, καθώς η Lenovo, αντίπαλος της HP με έδρα στην Κίνα, εισέρχεται πλέον δυναμικά στο χώρο των διακομιστών. (Η Lenovo έχει ήδη διώξει την HP από την κορυφή ως ο νούμερο ένα κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο). Πράγματι, όλος ο κόσμος περιμένει να δει αν η Γουίτμαν μπορέσει να πετύχει την ολική επαναφορά μιας ιστορικής εταιρείας.

9. Πατρίσια Βουρτς
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Archer Daniels Midland
Ηλικία: 60
Χώρα: ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε εμπόδια στα σχέδια παγκόσμιας επέκτασης της Βουρτς όταν μπλόκαρε την ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόταση της ADM για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας σιτηρών της χώρας. Παρά την αναποδιά που προέκυψε, η Βουρτς έχει μεγάλη αξιοπιστία διεθνώς: η εταιρεία (με τζίρο 89 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) όχι μόνο παράγει τρόφιμα σχεδόν παντού αλλά μεταφέρει και εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο μέσω του τμήματος μεταφορών της.

10. Γκάιλ Κέλυ
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Γενική Διευθύντρια
Εταιρεία: Westpac
Ηλικία: 57
Χώρα: Αυστραλία
Η Κέλυ έχει ένα παγκόσμιο υπόβαθρο: γεννήθηκε στη Νότια Αφρική από Βρετανούς γονείς, δίδαξε Λατινικά στη Ζιμπάμπουε και μετά έγινε τραπεζίτης και μετοίκησε στην Αυστραλία. Η Westapc, με τζίρο 43.6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλία βάσει αγοραίας αξίας, και με απόδοση 70% στα έξι χρόνια της θητείας της Κέλυ είναι και μία από τις πιο αποδοτικές εταιρείες της χώρας.

Πηγή: fortunegreece.gr