Πώς να αποφύγετε τη διπλή παγίδα της διάλυσης της επιχείρησης από την οικογένεια ή της διάλυσης της οικογένειας από την επιχείρηση.

Πρόσφατη έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι:
– Η επόμενη γενιά είναι φιλόδοξη, με το 86% να δηλώνει ότι θέλει να επιτύχει κάτι σημαντικό και ξεχωριστό
– Το 80% διαθέτει μεγαλεπήβολες ιδέες για αλλαγή και ανάπτυξη
– Το 88% δηλώνει, ωστόσο, ότι πρέπει να εργαστεί με μεγαλύτερο ζήλο σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους για να αποδείξει τι αξίζει
– Τέλος, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση

Η μετάβαση από τη μια γενιά στην επόμενη μπορεί να ενδυναμώσει ή να διαλύσει την οικογενειακή επιχείρηση. Καθώς η γενιά του baby boom παραδίδει τη σκυτάλη στη γενιά της χιλιετίας, οι κίνδυνοι λανθασμένων κινήσεων είναι μεγαλύτεροι από ποτέ.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της PwC η οποία πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες παγκοσμίως με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 μελών οικογενειών που ενδέχεται να αναλάβουν τα ηνία της επιχείρησης, δημοσιεύονται στην έκθεση με τίτλο «Bridging the gap: Handing over the family business to the next generation». Η έρευνα εξετάζει το ζήτημα της διαδοχής στην οικογενειακή επιχείρηση, το σχετικό προγραμματισμό, την αντιμετώπιση από την επόμενη γενιά και τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά την υλοποίησή της.

Η λέξη «χάσμα» επανέρχεται συνεχώς στην έρευνα:
– Χάσμα γενεών μεταξύ της σημερινής και της επόμενης γενιάς
– Χάσμα αξιοπιστίας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η επόμενη γενιά στην προσπάθειά της να καθιερωθεί
– Χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και στις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Το χάσμα των γενεών
Η έρευνα της PwC εισηγείται ότι η παράδοση της σκυτάλης από τους ιδρυτές στα μέλη της οικογένειας καταδεικνύει ότι αυτοί που αναλαμβάνουν τα ηνία εμφανίζονται πολύ λιγότερο ενθουσιώδεις. Το 20% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης στο μέλλον, σε σύγκριση με το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να αμφισβητείται η φιλοδοξία των ανθρώπων της επόμενης γενιάς που έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 86% των ερωτηθέντων επιθυμεί να επιτύχει κάτι σημαντικό και ξεχωριστό όταν θα αναλάβει την επιχείρηση και το 80% έχει μεγαλεπήβολες ιδέες για αλλαγή και ανάπτυξη. Κάποιοι θέλουν να λανσάρουν νέα προϊόντα ή να προωθήσουν μια νέα δραστηριότητα, ή ακόμη να κάνουν αλλαγές στον τόπο ή τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Άλλοι επιθυμούν να επενδύσουν σε νέα τεχνολογία και να διερευνήσουν νέες προσεγγίσεις στον τομέα του μάρκετινγκ, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημαντικός αριθμός των ερωτηθέντων της επόμενης γενιάς (14%) έχει αποκτήσει πτυχίο στον κλάδο των επιχειρήσεων ώστε να προετοιμαστεί για τη διαδοχή ή τη διοίκηση της επιχείρησης και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κατάρτισης (34%), στοχεύοντας στην εφαρμογή των γνώσεων που έχει αποκτήσει στην οικογενειακή επιχείρηση. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες της επόμενης γενιάς δήλωσαν ότι θέλουν να εφαρμόσουν πιο αυστηρές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε σχέση με την οικονομική διαχείριση και τα θέματα προϋπολογισμού. Επιθυμούν να διασαφηνίσουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες μέσα από μια καλύτερη τεκμηρίωση. Θέλουν ακόμη να αναβαθμίσουν τα συστήματα πληροφορικής, ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.

Το χάσμα αξιοπιστίας
To επώνυμο της οικογένειας από μόνο του δεν αρκεί για να προσδώσει αξιοπιστία, καθώς πολλοί από τους ερωτηθέντες της επόμενης γενιάς πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αρνητικά. Το 88% δηλώνει ότι πρέπει να εργαστεί με μεγαλύτερο ζήλο σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους για να αποδείξει την αξία του. Το 59% θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων.

Η προαγωγή σε Διευθύνοντα Σύμβουλο δεν θεωρείται πλέον δεδομένη για την επόμενη γενιά, καθώς ολοένα και περισσότερες οικογενειακές επιχειρήσεις εμφανίζονται πρόθυμες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τα θέματα διαδοχής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προσβλέπει στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης στο μέλλον, αλλά μόλις το 35% θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό σίγουρο ενώ για το 29% είναι πιθανόν στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα εκτός της οικογενειακής επιχείρησης. Μόλις το 7% της επόμενης γενιάς εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση αμέσως μετά το σχολείο, όπως έκαναν οι γονείς και οι παππούδες του. Το 31% ολοκλήρωσε πρώτα τις πανεπιστημιακές του σπουδές και το 46% εργάστηκε σε άλλη εταιρεία πριν αναλάβει καθήκοντα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το χάσμα επικοινωνίας
Η έρευνα καταγράφει επίσης μία τάση από άτομα της παλαιότερης γενιάς να υπερεκτιμούν το πόσο καλά έχουν διοικήσει την επιχείρηση, υποτιμώντας παράλληλα την ικανότητα των παιδιών τους να φανούν αντάξιοι.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 87% της επόμενης γενιάς πιστεύει ότι οι γονείς τους πράγματι τους εμπιστεύονται και το 91% θα εκτιμούσε τη βοήθειά τους στο μέλλον. Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό της τάξης του 64% θεωρεί ότι η σημερινή γενιά θα δυσκολευτεί να παραδώσει τα ηνία.