Της Άρτεμις Πνευματικού (Account Manager στην εταιρεία επικοινωνίας Action Global Communications)

Τι εννοούμε με τον όρο startup; Ακόμα και αν η κυπριακή startup σκηνή βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, η σύγχυση γύρω από τον όρο “startup” φαίνεται να κυριαρχεί. Όμως αυτή η σύγχυση δεν περιορίζεται στην Κύπρο. Το πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλες διεθνείς αγορές. Όταν μιλάμε για startups, δεν μιλάμε απλά για την τελευταία ψηφιακή εφαρμογή, ή τη νέα μόδα στην τεχνολογία ή οτιδήποτε έχει υπογραφή από το Σαν Φρανσίσκο. “Startup” είναι μία νεοφυής εταιρεία βασισμένη σε μία καινοτόμο ιδέα με την προοπτική να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «τι ακριβώς κάνουν τα startups;» είναι το ότι προτείνουν μία λύση σε ένα υφιστάμενο πρόβλημα και αναπτύσσουν μια επιχείρηση με στόχο να εμπορικοποιήσουν αυτή τη λύση.

Το κυπριακό startup οικοσύστημα είναι το ίδιο νεοφυές, θα μπορούσε να πει κάποιος. Η χώρα πέρασε μία σκοτεινή περίοδο όταν η οικονομική κρίση την κτύπησε, διαταράσσοντας το τοπικό τραπεζικό σύστημα. Ολόκληρος ο πληθυσμός, αλλά ιδιαίτερα οι νέοι, άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως έπρεπε να είναι δημιουργικοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να εξελιχθούν και να πετύχουν. Η γέννηση μιας κυπριακής κοινότητας startup άνοιξε τις πόρτες για να φανεί το ταλέντο πολλών δημιουργικών και αποφασιστικών ανθρώπων, με στόχους αλλά και τη φιλοδοξία να αλλάξουν τον κόσμο.

Ίσως, για τους πιο δύσπιστους ανάμεσά μας, το να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι μία ρεαλιστική προσδοκία. Παρόλ’ αυτά, το να συνεισφέρεις στο να αλλάξεις το μικρό μας νησί με το να δημιουργείς και να καθιερώνεις νέους τρόπους σκέψης για τις επόμενες γενιές είναι μία λαμπρή πρωτοβουλία που ο καθένας μας θα πρέπει να στηρίζει. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, με τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, χάρη στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι διεθνείς αγορές είναι πλέον εντός συνόρων. Άρα μία εταιρεία με βάση την Κύπρο μπορεί εύκολα να λειτουργήσει στο εξωτερικό φέρνοντας σημαντικό ξένο κεφάλαιο στο νησί.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των Δημοσίων Σχέσεων στην στήριξη των startups;

Συνήθως οι νεοφυείς εταιρείες δεν είναι έτοιμες να προβάλουν οποιεσδήποτε πληροφορίες στα ΜΜΕ και η θλιβερή πραγματικότητα των startups είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών αυτών δεν θα πετύχουν. Μερικές φορές ο επιχειρηματίας δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, άλλες φορές το προϊόν δεν λειτουργεί όπως έδειχναν αρχικά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, μία στρατηγική δημοσίων σχέσεων για μία νεοφυή επιχείρηση θα πρέπει να εξετάζεται όταν και εφόσον η εταιρεία είναι σε θέση να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Ποιο είναι το προϊόν;

Ποιο πρόβλημα λύει;

Γιατί είναι διαφορετικό από τα υφιστάμενα προϊόντα στην αγορά;

Μόνο όταν η εταιρεία έχει αναπτυχθεί σε αυτό το σημείο μπορεί να υπάρξει μια αφηγηματική ιστορία και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων θα μπορεί να μετατρέψει μία νεοφυή επιχείρηση σε ενδιαφέρουσα είδηση.

Είναι κατανοητό πως οι νεοφυείς εταιρείες συνήθως δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπηρεσίες ενός ικανού γραφείου Δημοσίων Σχέσεων. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα καθώς μερικές φορές η δημόσια προβολή είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Άρα ποια είναι η λύση της Action Global Communications σε αυτό το πρόβλημα;

Στήριξη της κοινότητας των startup.
Ως Σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων, ο ρόλος μας δεν είναι απλά να διαδώσουμε πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία νέα των πελατών μας. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε brands, εταιρείες και οργανισμούς να τοποθετηθούν στην αγορά και να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους προς τα έξω με επιτυχία. Το μήνυμα της κοινότητας των startup είναι καθαρό, θετικό, και πάνω απ’ όλα ηθικό: Η επιχειρηματικότητα βοηθά τους ηγέτες του αύριο να πειραματιστούν, να προκαλέσουν τον εαυτό τους, να μάθουν, να δημιουργήσουν, να πετύχουν και τελικά να μας οδηγήσουν σε ένα νέο και βελτιωμένο σκηνικό.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην τοπική κοινότητα των startup, χρηματοδότες, επιταχυντές, διοργανωτές σχετικών εκδηλώσεων, για να μεταδώσουμε το μήνυμα και να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους και φορείς να «ασπαστούν» και να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, κάθε κοινότητα χρειάζεται δημόσιες σχέσεις για να ξεπεράσει τα όρια του δικού της εύρους, να χαρτογραφήσει, να προσεγγίσει και να συσχετιστεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Αυτή τη στιγμή το γραφείο της Action στην Κύπρο συνεργάζεται με ένα φάσμα οργανισμών εντός και εκτός της κοινότητας για να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και να μοιραστεί, με πιθανούς ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, χρήσιμες πληροφορίες για χρηματοδότηση, στήριξη και άλλες ευκαιρίες.

Για να κάνεις λοιπόν τα πρώτα σου βήματα στην επιχειρηματικότητα στην Κύπρο μπορείς να επωφεληθείς από επιχορηγήσεις όπως το σχέδιο επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Horizon2020. Κάνε αίτηση σήμερα: http://ec.europa.eu/easme/sme_en.htm. Επιπρόσθετα, εάν έχεις μία ιδέα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, κάνε αίτηση τώρα για να συμμετέχεις στο μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας της Ευρώπης, το CleanLaunchpad Competition (www.cleanlaunchpad.eu/). Τέλος, υπάρχουν οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην τοπική startup κοινότητα και μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις, όπως το Cyprus Business Angels Networks (http://cyban.com.cy/), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cypriot Enterprise Link (http://www.projectcel.com/), ο πρώτος κυπριακός επιταχυντής Chrysalis Leap (http://chrysalisleap.com/), το Repower Cyprus (http://www.repowercyprus.com/) και οι στρατηγικοί επενδυτές Invelopment Partners (www.invelopmentpartners.com).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτα στο site της Action Global Communications