Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού χρήματος έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας – τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο – και όπως όλα δείχνουν, καθορίζουν τις τάσεις και τον δρόμο για το μέλλον. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα Fintech σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αλλάξει κατά πολύ την πραγματικότητα των επιχειρήσεων. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλήφθηκε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και προχώρησε σταθερά προς την υιοθέτηση πρωτότυπων μοντέλων με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων τα οποία  σχετίζονταν με τους περιορισμούς των παραδοσιακών τρόπων πληρωμών. Ως εκ τούτου, έγινε μια μαζική στροφή των επιχειρήσεων στον τομέα Fintech και πιο συγκεκριμένα στα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος (EMI), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια.

Προσφέροντας αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, τα οποία έλειπαν από τους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμών, τα EMIs διαθέτουν μεταξύ άλλων πολλαπλά πλεονεκτήματα που διευκολύνουν τις εργασίες και λειτουργίες επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και κλάδων:

  • Ηλεκτρονικές λύσεις χωρίς φυσική παρουσία

Η ψηφιοποίηση βρίσκεται στον πυρήνα των εταιρειών FinTech, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να έχουν 24ωρη πρόσβαση στους λογαριασμούς και τις τραπεζικές συναλλαγές τους, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται. Μέσα από μια ψηφιακή all-in-one πλατφόρμα, οι πελάτες μπορούν να διατηρούν κεφάλαια σε πολλά νομίσματα σε έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό χωρίς σύνορα. Επιπρόσθετα, η υπηρεσία συναλλάγματος επιτρέπει την μετατροπή νομισμάτων, χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των συναλλαγών και στο μέγεθός τους. Επίσης, τα EMIs προσφέρουν κορυφαία υποστήριξη πελατών 24/7 μέσω μηνύματος, email ή τηλεφώνου.

  • Γρήγορες και πολλαπλές επιλογές πληρωμής

Μέσω των EMIs, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα από μια πλειάδα μεθόδων πληρωμών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ευελιξία, ταχύτητα επεξεργασίας και συμφέρουσες χρεώσεις. Εν αντιθέσει με τις τράπεζες, οι οποίες πραγματοποιούν πληρωμές κυρίως μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και εμβασμάτων, τα EMIs προσφέρουν νέες επιλογές πληρωμών που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά νομίσματα και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

  • Ασφάλεια κεφαλαίων

Παρόλο που δεν είναι τράπεζες, λόγω του ότι παρέχουν στους πελάτες τους κάρτες, λογαριασμούς και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα EMIs αδειοδοτούνται και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Αυτό διασφαλίζει ότι ένα αδειοδοτημένο ΕΜΙ είναι απολύτως ασφαλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της ανάπτυξης του τομέα ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο, το ΚΕΒΕ ενέγραψε στη δύναμη του τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών, όπου μέλη μπορούν να γίνουν όλες οι αδειοδοτημένες από την Κεντρική Τράπεζα εταιρείες (EMI’s – Electronic Money Institutions & PI’s – Payment Institutions).

  • Τα EMI είναι έμπειρα στις διαδικασίες συμμόρφωσης και δέουσας επιμέλειας

Τα EMIs έχουν εμπειρία στις διαδικασίες συμμόρφωσης με την νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συνεργάζονται στενά με τα τραπεζικά ιδρύματα για άμεση παρακολούθηση των υπηρεσιών, σωστές διαδικασίες KYC ή Due Diligence. Το κάθε ΕΜΙ, έχει τη δική του ομάδα από ειδικούς, με τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση ζητημάτων συμμόρφωσης και στην αποτελεσματική εκτέλεση βελτιωμένων διαδικασιών δέουσας επιμέλειας. Ορισμένες από τις παραμέτρους που αξιολογούν τα EMIs περιλαμβάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη δομή ιδιοκτησίας και την τοποθεσία της εταιρείας.

Ένα τέτοιο Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος είναι και η Sepaga EMI, η οποία ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2015, και έχει αδειοδοτηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην έκδοση, μεταφορά και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος, όπως ρυθμίζεται από τις πρόνοιες των περί Ηλεκτρονικού Χρήματος Νόμων του 2012 και του 2018.

Μέσα από την προηγμένη διαδικτυακή της πλατφόρμα, η Sepaga προσφέρει χρηματοοικονομικές λύσεις σε εταιρείες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους, εξασφαλίζοντας έτσι ασφαλή, γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομικότερη διαχείριση κεφαλαίων και πληρωμών παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει unique IBANs, διαδικτυακές πληρωμές (SWIFT and SEPA), e-wallet accounts σε διάφορα νομίσματα, currency conversion οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, escrow accounts σε διάφορα νομίσματα και Prepaid Cards (σε ευρώ και δολάρια) για εύκολη πρόσβαση στους λογαριασμούς μέσω ATM ή POS.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Sepaga EMI, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και ιδρυμάτων Πληρωμών.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τη SEPAGAεδώ.