Άνοδο της τάξης του 180% φανερώνουν οι «συναισθηματικές» αγορές την τελευταία δεκαετία, ενώ οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν το διαδίκτυο και τα τοπικά καταστήματα για τις αγορές τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Mastercard.

Σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας τεχνολογίας Mastercard, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των πληρωμών, αναφέρει ότι φέτος οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, με τα ζευγάρια να προγραμματίζουν διαφορετικού τύπου αγορές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την οποία αναμένεται να περάσουν στο σπίτι.

Αναφέρει επίσης ότι η έρευνα, η οποία προσφέρει μία διεισδυτική ματιά στις καταναλωτικές συνήθειες που αφορούν την «πιο ρομαντική ημέρα της χρονιάς», μέσα από την ανάλυση δεδομένων που προκύπτουν από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες σε παγκόσμια κλίμακα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις τον τελευταίο χρόνο, και πώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων σημειώνει πως φέτος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις αγορές των δώρων που θα πραγματοποιήσει, ενώ το 46% δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει πιο δημιουργικές αγορές.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι με δεδομένο πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να βρίσκονται υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εμπειρίες που επιλέγουν οι καταναλωτές διαφοροποιούνται σε σχέση με το παρελθόν.

Αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες επιλογές των ζευγαριών για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα δείπνο στο σπίτι, οι περίπατοι στα πάρκα, οι μαραθώνιοι σειρών και ταινιών και οι κατ’ οίκον παραγγελίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της Mastercard, οι διαδικτυακές συναλλαγές κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, ενώ φέτος βρίσκονται στο υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς εμφανίζουν συνολική αύξηση της τάξεως του 572%.

Προσθέτει πως το 45% των καταναλωτών σημειώνει πως φέτος θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά τις αγορές του, ενώ μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ενισχύσει τα τοπικά καταστήματα, με το 50% να τονίζει πως θα πραγματοποιήσει τις αγορές του για λουλούδια και δώρα από τα καταστήματα της γειτονιάς του.

Επίσης, η Mastercard αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 648% σε αγορές δώρων ή εμπειριών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και προσθέτει πως σε αυτές τις αγορές συμπεριλαμβάνονται και οι πιο παραδοσιακές επιλογές των καταναλωτών, όπως η αγορά λουλουδιών που σημειώνει αύξηση 278% ή οι κρατήσεις σε εστιατόρια με αντίστοιχη αύξηση 242%.

Σημειώνει πως οι Ρώσοι καταναλωτές εμφανίζονται να ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε αγορές λουλουδιών, με τους Σουηδούς και τους Άγγλους να ακολουθούν.

Επιπλέον, Mastercard αναφέρει ότι οι αγορές κοσμημάτων αναπτύσσονται σταδιακά στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας, με τη συνολική τους άνοδο να βρίσκεται στο 119% σε σχέση με το 2011, ενώ στην κατηγορία των κοσμημάτων, την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Ιταλοί καταναλωτές, με τους Άγγλους στη δεύτερη θέση και τους Ρώσους να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.