Για τη νέα γενιά που επιθυμεί να κάνει τη διαφορά, η επιχειρηματικότητα είναι μία εξαιρετικά ελκυστική επιλογή, ιδιαίτερα στους τομείς ICT και web. Ο Χριστόφορος Τζιηρτζιηπής, ο Αντώνης Πουπαζής και ο Χάρης Χαραλάμπους, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα όπου η δημιουργικότητα και το πάθος συναντήθηκαν για να πραγματοποιηθεί μια πρωτοποριακή ιδέα που είναι ταυτόχρονα χρηστική και παιχνιδιάρικη: το Diyful.

Το Diyful είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για οποιεσδήποτε δραστηριότητες DIY. Ο χρήστης μπορεί να υπολογίσει το κόστος, αλλά και να βρει ποια υλικά και εργαλεία θα χρειαστεί και από που θα τα προμηθευτεί. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα παρέχει χρήσιμες οδηγίες για χρήστες που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, και μπορεί να τους προτείνει ειδικούς σε περίπτωση που αποφασίσουν να προσλάβουν κάποιον για να τους βοηθήσει ή για να αναλάβει πλήρως την εργασία.

Η εταιρεία στη σημερινή της μορφή γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού StartupWeekendCyprus το 2013 όπου και κέρδισε το 1ο βραβείο. Οι τρεις νεαροί επιχειρηματίες είχαν ως στόχο να καλύψουν την ανάγκη που υπήρχε στην αγορά για μια χρηστική πλατφόρμα που θα βοηθά, θα στηρίζει και θα εμψυχώνει το κοινό σε εργασίες DIY. Έχοντας λάβει σημαντική καθοδήγηση από το διαγωνισμό, οι τρεις συνιδρυτές ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα για τη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας τους. Καθώς ο κόσμος των startups στην Κύπρο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, υπάρχει σημαντική αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ νέων επιχειρηματιών, όπως είναι οι Diyful, οι οποίοι αφοσιώθηκαν στο συγκεκριμένο project και δουλεύουν ομαδικά για να πετύχουν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμβολή της Diyful είναι σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά κι ευρύτερα για την οικονομία της Κύπρου. Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και τα κεντρικά γραφεία θα παραμείνουν εδώ, παρόλο που το κοινό-στόχος του προϊόντος είναι σε πρώτο στάδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η έλευση ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή προσφέρεται θέση Animator, ο/η οποίος/α θα αναλάβει την παραγωγή των δισδιάστατων βίντεο που θα παρέχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την εκτέλεση πληθώρας εργασιών . Επίσης έχει ξεκινήσει η δημιουργία εφαρμογής για κινητά και προσφέρονται ευκαιρίες σε ασκούμενους για τις θέσεις προγραμματιστών για iOS και Android.

Η ομάδα ψάχνει στρατηγικούς συνεργάτες και επενδυτές και σκοπεύει να κάνει αίτηση για το σχέδιο επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δώσει επιπρόσθετη αξία στην εταιρεία μέσω του StartupEurope και του δικτύου στήριξής του. Το StartupEurope είναι το σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου Neelie Kroes και έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στήριξη των web και ICTstart-ups, που συνεισφέρουν στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για να μπορέσουν να ακμάσουν στην Ευρώπη. Πρόσφατα η ομάδα του Diyful επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε ως επιτυχημένο πρότυπο στην ημερίδα «GoingLocalIV – Ψηφιακή Οικονομία» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Χριστόφορος Τζιηρτζιηπής, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα για τη σύσταση της εταιρείας, δήλωσε: «Η επιχειρηματικότητα σε κάνει πιο παραγωγικό. Είσαι αφεντικό του εαυτού σου! Δουλεύεις για κάτι που πιστεύεις και αγαπάς. Χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Το μότο μας είναι: ‘Πρέπει να είσαι σαν μια κατσαρίδα που κάνει σερφινγκ σε ένα χωνί!’ Δηλαδή να είσαι ανθεκτικός σαν ένα πλάσμα που μπορεί να επιβιώσει σχεδόν από τα πάντα, γιατί χρειάζεται να προχωράς μπροστά και να μη βουλιάζεις παρόλες τις δυσκολίες που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις. Το ICT γενικότερα και το web (συμπεριλαμβανομένου του mobile) είναι το μέλλον. Είναι ένας τομέας που επεκτείνεται ραγδαία και που προσφέρει ευκαιρίες και προκλήσεις για τους νέους και ιδιαίτερα για έναν επιχειρηματία που θέλει να… αλλάξει τον κόσμο.»

Εάν έχεις κι εσύ μία πρωτότυπη ιδέα στο χώρο αυτό και θέλεις να ακολουθήσεις τα βήματα του Diyful στην επιχειρηματικότητα στην Κύπρο μπορείς να κάνεις τα εξής:

– Να επικοινωνήσεις με ένα Δίκτυο Επενδυτών (Accelerators) που θα σε προετοιμάσουν για να παρουσιάσεις την ιδέα σου, θα σε συμβουλέψουν και θα σε φέρουν σε επαφή με πιθανούς επενδυτές. Παραδείγματα δικτύων είναι:

Cyprus Business Angels Networks (http://cyban.com.cy/)
Cypriot Enterprise Link (http://www.projectcel.com/)
Chrysalis Leap (http://chrysalisleap.com/)
Repower Cyprus (http://www.repowercyprus.com/)

– Να δηλώσεις συμμετοχή στο επόμενα Startup events (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα):

Hack Cyprus
Startup Weekend
Startup Live

– Να κάνεις αίτηση για ένα σχέδιο χρηματοδότησης όπως το σχέδιο επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Horizon2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει υποσχόμενες εταιρείες για επένδυση και υποστήριξη ως μέρος του σχεδίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εταιρεία σας μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μέχρι και €3 εκατομμύρια και επιχειρηματική υποστήριξη και καθοδήγηση παγκόσμιου βεληνεκούς. Συνολικά, περισσότερα από € 2.8 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν για το σχέδιο που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι το 2020.

Κάντε αίτηση σήμερα: (http://ec.europa.eu/easme/sme_en.htm)

Για περισσότερες πληροφορίες για το Diyful επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.diyful.com, τη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/diyful ή ακολουθείστε την ομάδα στο Twitter με το @diyful.

______________________________________________________________________

Σχετικά με το StartupEurope: Η πρωτοβουλία StartupEurope είναι το σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για Ευρωπαίους επιχειρηματίες στο χώρο του ICT/web και συνεισφορά στην καινοτομία, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Αυτή η πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου NeelieKroes, πραγματοποιεί ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων για στήριξη των Ευρωπαίων επιχειρηματιών όπως οι δύο τελευταίες που παρουσιάστηκαν στις 23 Ιανουαρίου 2014 στο WorldEconomicForum στο Νταβός, της Ελβετίας:

Το StartupEuropePartnership (που θα κτίσει γέφυρες μεταξύ των Ευρωπαϊκών startup και των εταιρικών, επενδυτικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων για να βοηθήσουν τα Ευρωπαϊκά startups να σταθούν στην παγκόσμια αγορά)

Το EuropeanDigitalForum (ένα ανεξάρτητο thinktank για ενδυνάμωση των επιχειρηματιών στον τεχνολογικό τομέα και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας)

Άλλες σημαντικές δράσεις του StartupEurope είναι:

– Το AcceleratorAssembly (φέρνει σε επαφή δίκτυα επενδυτών, επιχειρηματίες και θεσμοθέτες)
– Το WebInvestorsForum (μία κοινότητα επενδυτών για εταιρείες web και τεχνολογίας mobile)
– Το Leadersclub (μια ανεξάρτητη ομάδα ιδρυτών στο χώρο της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, που λειτουργούν ως πρότυπα για Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις)