Λίγο περισσότερο από μία δεκαετία πριν την Κύπρο, η Ινδία κέρδιζε την ανεξαρτησία της από την αυτοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας μετά από συνολικά 90 χρόνια αγώνων και σήμερα γιορτάζει την 71η επέτειο της επικύρωσης του Συντάγματος της

Ίσως από τις πιο σημαντικές συνέπειες από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η προσμονή των λαών που ήταν κάτω από αποικιοκρατικές δυνάμεις να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Αυτό το αίσθημα για αντίσταση στο κατεστημένο και αγώνα υπέρ της ελευθερίας, είναι κοινές αξίες που μοιράζονται τόσο η Ινδία, όσο και η Κύπρος. Έχοντας ως μπροστάρη τον Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος ήταν και η κεντρική μορφή του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας, η χώρα διεκδίκησε και απέκτησε την ανεξαρτησία της από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 71η επέτειο του Συντάγματος της Ινδίας η Ύπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο, κα Madhumita Hazarika Bhagat τόνισε μερικές από τις μοναδικές πτυχές του Ινδικού Συντάγματος όπως αυτό του μέρους IV-A που είναι αφιερωμένο στα θεμελιώδη καθήκοντα και την ευθύνη των πολιτών της Ινδίας να έχουν ως φάρο στη ζωή τους συγκεκριμένα κοινωνικά διδάγματα που προωθούν την αρμονία στον κόσμο. Έκανε επίσης αναφορά στις κατοχυρωμένες αξίες του Συντάγματος που περιλαμβάνουν τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη της επιστημονικής κοινότητας. Τελειώνοντας η Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι τα θεμελιώδη ατομικά καθήκοντα κάθε Ινδού πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας περιουσίας, το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης των παιδιών και τη συνέχιση των συνολικών προσπαθειών για ανάπτυξη του έθνους.

Η αρχή για την ανεξαρτησία της Ινδίας έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1945, όπου το Σύνταγμα της χώρας, το μεγαλύτερο σε μέγεθος γραπτό Σύνταγμα οποιασδήποτε άλλης χώρας του πλανήτη, «σφυρηλατήθηκε» και επικυρώθηκε από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Το Σύνταγμα, αντικατοπτρίζει το όραμα, τις αξίες και τα ιδανικά των πατέρων της Δημοκρατίας της Ινδίας, κτισμένο πάνω στους πυλώνες της ευημερίας των πολιτών, του πολιτικού και οικονομικού ήθους την πίστη και τη θέληση. Παράλληλα ορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις κατευθυντήριες αρχές και τα καθήκοντα των πολιτών προς την πατρίδα τους.

Το σύνταγμα της Ινδίας, αντανακλά τα παγκόσμια ιδεώδη της κυριαρχικής και δημοκρατικής της εμβέλειας, εξασφαλίζοντας στους πολίτες της δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία, προωθώντας παράλληλα την αδελφοσύνη. Ο Μαχάτμα Γκάντι κάποτε είπε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να ριζώσει, μέχρις ότου ο κάθε πολίτης αντιληφθεί ότι οι θεμελιώδης ελευθερίες συμπορεύονται με τα θεμελιώδη καθήκοντα προς το Έθνος.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι το βασικό συστατικό στην οικοδόμηση μιας νέας Ινδίας, ενός καθαρού, υγιούς  έθνους ευημερίας, κάτι που προωθεί ο Ναρεντρα Μοντι, σημερινός πρωθυπουργός της χώρας.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια αναπαράσταση της ιστορικής διαδικασίας που για επικύρωση του συντάγματος της Ινδίας από την Συντακτική Εθνοσυνέλευση: