Από Γιώργο Πέτρου, Πρόεδρο ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με ανησυχία την συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και απευθύνει έκκληση προς όλες τις επιχειρήσεις για απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον COVID 19 που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας.

Η εφαρμογή των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας καθώς και των σχετικών Πρωτοκόλλων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης από όλους, αποτελούν προϋπόθεση για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ή καθολικής επιβολής περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων.

Είναι απόλυτα κατανοητή η κόπωση που προκαλείται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τα επιβαλλόμενα μέτρα, ιδιαίτερα ενόψει της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει. Δυστυχώς τα δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Τυχόν συνέχιση της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας θα επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στις υποδομές υγείας της χώρας, στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται ή θα προσβληθούν από τον ιό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κάθε παραβίαση ή ελλιπής εφαρμογή των μέτρων προστασίας, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων μη αποκλειομένου του καθολικού lockdown, κάτι που θα έχει βαριές οικονομικές συνέπειες για όλους. Στο χέρι μας είναι η αντιστροφή της επιδημιολογικής εικόνας, μέσα από την εφαρμογή των μέτρων και οδηγιών που εκδίδουν οι αρμόδιοι φορείς. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι επιζήμια για τα ίδια τα συμφέροντα μας.

Οι αντοχές των επιχειρήσεων και της πολιτείας είναι περιορισμένες. Πρέπει να εργαστούμε όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις, για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα ώστε να επιστρέψουμε το συντομότερο σε συνθήκες ομαλότητας.

Σε αντίθετη περίπτωση βάζουμε σε κίνδυνο την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας που με τόσο κόπο έχουμε διατηρήσει αυτή την περίοδο.