Του Harsh Vardhan Shringla, γραμματέας Εξωτερικών υποθέσεων της Ινδίας

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 συνεχίζουν να τραντάζουν όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς καταγράφεται μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Η πορεία της πανδημίας δεν έχει αφήσει καμία χώρα ανεπηρέαστη, ωστόσο, η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί ένα στοίχημα το οποίο η Ινδία έχει κερδίσει σε σημαντικό βαθμό, καθώς τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές της χώρας, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή βελτίωση της πορείας ανάκαμψης, που βρίσκεται στο 68.78%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας λόγω του ιού, είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, το οποίο παραμένει στο 2.01%.

Η ίαση του πληθυσμού και η χαμηλή θνησιμότητα στην Ινδία αποδίδετε στα αποτελεσματικά μέτρα που πήρε η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Μεταξύ των μέτρων, η χώρα έκανε προληπτικά τεστ για τον ιό, 13 μέρες προτού ανιχνευθεί το πρώτο κρούσμα και εφάρμοσε ολικό lockdown την 55η μέρα της έξαρσης της πανδημίας, όταν τα κρούσματα ήταν μόνο 600. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πήρε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τον πυλώνα της υγείας της χώρας. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, ανακοίνωσε ότι πλέων η χώρα, έχει πέραν των 11,000 εγκαταστάσεων για αντιμετώπιση του ιού, αλλά και 1,1 εκατομμύρια κρεβάτια απομόνωσης για άτομα τα οποία είναι θετικά στον ιό. Επίσης, πραγματοποιούνται καθημερινά πέραν των 500,000 τεστ την ημέρα, με  άμεσο στόχο η χώρα να φέρει αυτό το νούμερο στο  1 εκατομμύριο.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Ινδίας στον νέο κορωνοϊό, δεν περιορίζεται μόνο εγχώρια, αλλά εκτείνετε και εκτός συνόρων, καθοδηγώντας την διεθνή κοινότητα αλλά και  ενισχύοντας της ανάγκες που προέκυψαν.  Έχοντας διασφαλίσει τις δικές τις ανάγκες και στέκοντας στο ύψος των περιστάσεων ως παράγοντας που είναι στον τομέα της υγείας ανά το παγκόσμιο, η Ινδία φρόντισε να προσφέρει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό σε πέραν από 150 χώρες. Επιβεβαίωσε επίσης τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αφού απέστειλε ιατρικές ομάδες για να βοηθήσουν πληγείσες από την πανδημία χώρες, από τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο, τις Κομόρες Νήσους, τη Μαδαγασκάρη, τις Σεϋχέλλες, μέχρι και το Κουβέιτ. Αυτές οι ενέργειες εμπίπτουν μέσα στο όραμα του Πρωθυπουργού της Ιδίας, Ναρέντρα Μόντι για την ασφάλεια και την ανάπτυξη όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα στη χώρα κατασκευάζονται πέραν των 500,000 προϊόντων προσωπικής υγιεινής, αλλά και περισσότερες από 300,000 μάσκες N-95, την ημέρα, με αυξημένες εξαγωγές στο εξωτερικό. Το ευρύτερο σύστημα και υπηρεσίες της χώρας, έδειξαν μεγάλες ικανότητες προσαρμογής και εγρήγορσης σχετικά με τη απροσδόκητη ζήτηση που προέκυψε για αύξηση της παραγωγής τέτοιων υλικών.

Η κυβέρνηση της Ινδίας παίρνει τα εύσημα στη διαχείριση της κρίσης από την  αρχή της πανδημίας, βοηθώντας με τον επαναπατρισμό Ινδών πολιτών, αλλά και ασφαλή επιστροφή άλλων πολιτών στις χώρες τους. Η χώρα προχώρησε επίσης στη δημιουργία της πλατφόρμας Vande Bharat, ένα ειδικό εργαλείο που βοήθησε να επαναπατριστούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ινδοί που βρίσκονταν σε όλες τις άκρες του κόσμου, αποδεικνύοντας έτσι τη δυνατότητα που έχει η Ινδία να χειριστεί πολύπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Οι αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κράτησε τα νούμερα των θετικών περιστατικών χαμηλά (κάτω από 0,2%) με υποχρεωτικά τεστ κατά την άφιξη των πολιτών στα αεροδρόμια.

Οι συνεχής διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ινδίας για συσπείρωση γύρω από το θέμα της πανδημίας οδήγησε σε πολύ σημαντικές συνομιλίες με κράτη που ανήκουν στη Νοτιοασιατική Ένωση Περιφερειακής Συνεργασίας, ανακοινώνοντας μια σειρά από μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την διάθεση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία σχετικού ταμείου ανάκαμψης.

Στις πρόσφατες συνόδους των G-20, αλλά και στις διαδικτυακές συνόδους με το Κίνημα των Αδέσμευτων, ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάλεσε για μια κοινή διεθνή συμμετοχή προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προέκυψε και για μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Παραδείγματα προηγούμενων πρωτοβουλιών της Ινδίας όπως ο Συνασπισμός για αντιμετώπιση καταστροφών, όπως επίσης και η Διεθνής Συμμαχία για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, αποδεικνύουν την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της χώρας.

Στο τελευταίο διεθνή συνέδριο για το εμβόλιο Covid-19 και αναφερόμενος στην πιο σύγχρονη φιλοσοφία της Ινδίας ότι  «ο κόσμος είναι μια οικογένεια» (vasudhaiva kutumbakam) ο πρωθυπουργός της Ινδίας τόνισε τον ρόλο της χώρας του στη διανομή φαρμακευτικής πρώτης ύλης ανά το παγκόσμιο.  Η χώρα «επένδυσε» στις συνεχής συνομιλίες και ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τους ηγέτες άλλων χωρών, για σύσφιξη των αναγκαίων διπλωματικών σχέσεων και φιλοξένησε επίσης τη πρώτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με την Αυστραλία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ινδία συνεχίζει να προσαρμόζεται, να αλλάζει και να πρωτοπορεί αντιμετωπίζοντας τις νέες πραγματικότητες με τόλμη και όραμα για καλύτερες μέρες. Η ηγετική θέση που βρίσκετε σήμερα η Ινδία αντικατοπτρίζει το γενικό αίσθημα ότι η εικόνα της χώρα αλλάζει, παρουσιάζοντας την ως ένα εποικοδομητικό και ανεξάρτητο παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή.