Του Luke Nolan*

Από τις πιο ώριμες αγορές όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τις αναπτυσσόμενες στην ηπειρωτική Ευρώπη, σε σχέση με τα έργα κατασκευής φοιτητικών καταλυμάτων (Purpose Built Student Accommodation – PBSA), οι τάσεις καταγράφουν παράλληλη ανάπτυξη στη δημιουργία ή διαμόρφωση εστιών που προορίζονται για φοιτητές. Η αυξανόμενη ζήτηση για αυτό το είδος καταλυμάτων, ελκύει όλο και περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, που αφουγκράζονται τα νέα δεδομένα. Παράλληλα, οι τάσεις κινητικότητας των νέων ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτή την ανάγκη. Χαρακτηριστικό της νέας τάξης πραγμάτων, είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας, στην οποία καταγράφονται περισσότεροι από 300.000 ξένοι φοιτητές που αναζητούν καταλύματα κάθε χρόνο στη χώρα.

Λόγω αυτού του φαινομένου, το Student.com έγινε το 2011 ο βασικός παίχτης του κλάδου, ενώ παράλληλα άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό – να βελτιώσουν την εμπειρία του κάθε φοιτητή. Τα υπάρχον φοιτητικά καταλύματα όχι μόνο δεν καλύπτουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, αλλά έχουν γίνει ‘σπάνια’ και δυσκολοεύρετα. Το πρόβλημα δεν επηρέασε μόνο τους εγχώριους φοιτητές, αλλά και τους ξένους, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολία με τη γλώσσα και διακατέχονται από σκεπτικισμό απέναντι στους ντόπιους ιδιοκτήτες, αφού δεν γνωρίζουν την τοπική αγορά.

Σήμερα ο ρόλος των πλατφόρμων εξευρέσεως φοιτητικής διαμονής έχει αναπτυχθεί. Η αύξηση των διαθέσιμων προσφορών και η επιθυμία προσέλκυσης ξένων φοιτητών, κρατούν σε εγρήγορση τους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι, αν θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί, πρέπει να μελετούν προσεκτικά τις ανάγκες και να προσαρμόζονται σε αυτές. Η επαφή που έχουμε με τους φοιτητές, καθώς και το μεγάλο εύρος των καταλυμάτων που διαθέτουμε διαδικτυακά – το student.com προσφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο καταλύματα σε περισσότερες από 400 πόλεις – μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουμε τις γενικές τάσεις που αφορούν τις προσδοκίες για φοιτητική διαμονή οι οποίες με τη σειρά τους χρησιμεύουν στο να κατανοήσουν και οι επενδυτές τι μέλλει γενέσθαι.

Εκτός από τις προσδοκίες που αφορούν την ασφάλεια και την τιμή, οι τάσεις δείχνουν ότι η νέα γενιά σπουδαστών δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο ζωής όταν ψάχνει για το χώρο διαμονής της. Οι φοιτητές επιλέγουν σήμερα έναν ‘τρόπο ζωής’ – μια κοινότητα στην οποία θέλουν να ανήκουν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ολοένα και αυξάνεται η ζήτηση για καταλύματα με κοινόχρηστους χώρους (αίθουσες μελέτης, ψυχαγωγίας, κ.α) αλλά και για συγκατοίκηση. Και στις δύο περιπτώσεις, διακρίνεται η έννοια της «κοινότητας» που αναζητούν οι φοιτητές.

Μια άλλη τάση είναι αναμφισβήτητα η πιο ευέλικτη ενοικίαση, διαθέσιμη για περιόδους 3 έως 6 μηνών. Στη Γαλλία, αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα, χάρη στο Leasing Mobility που καλύπτει το νομοσχέδιο ELAN, και στο Student.com είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε ευέλικτα ενοίκια με τους συνεργάτες μας Studapart.

Πέραν από τις πιο πάνω τάσεις, είμαστε επίσης σε θέση να κατανοούμε και τις τοπικές. Στο Student.com, βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι Κινέζοι φοιτητές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλειά τους: CCTV, ασφαλείς πύλες, κλειστές περιοχές και φύλακες (ιδιαίτερα τα βράδια) είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή της στέγης τους. Οι φοιτητές από την Ισπανία (και οι γονείς τους), προτιμούν καταλύματα που προσφέρουν φαγητό, έτσι ώστε να παίρνουν τα γεύματά τους καθημερινά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το μαγείρεμα.

Η ικανότητα των διαδικτυακών πλατφόρμων να αναγνωρίζουν τις συγκεκριμένες τάσεις των φοιτητών έγκαιρα, κάνει τις συνεργασίες με τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων ακόμη πιο ουσιώδεις. Από αυτή την άποψη, πιστεύω πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες εξευρέσεως φοιτητικής στέγης θα έχουν καταλυτικό ρόλο στο μέλλον των φοιτητικών καταλυμάτων.

Εκτός από τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν, βοηθώντας τόσο τους ιδιοκτήτες στις καλά εδραιωμένες αγορές να διαφοροποιηθούν και να προσελκύουν καινούργιους ενδιαφερόμενους, όσο και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων στις αναπτυσσόμενες αγορές, να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν στρατηγικές συνεργασίες, διαδραματίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

  • O Luke Nolan, είναι ο CEO της Student.com, της μεγαλύτερης πλατφόρμας εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως που στόχο έχει να διευκολύνει την κράτηση φοιτητικής διαμονής μέσω μιας δωρεάν υπηρεσίας.