Από το Investment Migration Council

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απέφερε η κρίση του 2013 σημαντική έμφαση που δόθηκε σε συγκεκριμένους τομείς, η ανάπτυξη των οποίων συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ευημερία της χώρας. Σήμερα η Κύπρος, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς επενδυτικούς προορισμούς ανά το παγκόσμιο, έχοντας καταφέρει να μετατρέψει την οικονομία της σε κέντρο επενδύσεων και ανάπτυξης.

Σε αυτό το επίτευγμα, σημαντική ήταν η συμβολή του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων, το οποίο προσέλκυσε δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις συμβάλλοντας στην ολική οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως επίσης και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στο νησί.

Το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα σε επενδυτές ανά το παγκόσμιο, που ψάχνουν ένα περιφερειακό κέντρο που τους επιτρέπει δραστηριοποίηση στην Ευρώπη, Ασία αλλά και Αφρική. Συγκρίνοντας το με αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών, το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων θεωρείται πολύ ανταγωνιστικό, αφού η αγγλική είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στη χώρα, στην οποία υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη στήριξη χιλιάδων πολυεθνικών εταιρειών. Επιπλέον, η Κύπρος προφέρει ποιότητα ζωής, ιδανικές καιρικές συνθήκες, συνδεσιμότητα με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ παράλληλα είναι γνωστή για την απαράμιλλη φιλοξενία των ανθρώπων της.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Κύπρου προέβη σε αλλαγές στο πρόγραμμα, διαφοροποιώντας τα κριτήρια απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου και ενισχύοντας τους κανονισμούς, διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια και νομιμότητα. Οι αλλαγές αυτές, ήρθαν ως αποτέλεσμα της γενικότερης αυξανόμενης ανησυχίας που υπήρχε στη χώρα, ιδιαίτερα μετά από κάποιες ατυχείς περιπτώσεις κακομεταχείρισης, που συγκέντρωσαν έντονη κριτική προς το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά και με διαφάνεια, μπορεί να επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στον επενδυτή, όσο και στη χώρα που το παρέχει.

Οποιεσδήποτε αλλαγές συμβάλλουν στην αναβάθμιση του προγράμματος, εναρμονίζοντάς το με τα πρότυπα της Ε.Ε. είναι θετικές, αφού επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου σε ό,τι αφορά τους απαραίτητους ελέγχους, τις πηγές πόρων, το ποιόν και το πόθεν έσχες των επενδυτών. Επιπλέον, οι κανονισμοί, βοηθούν την χώρα να συνειδητοποιήσει την τεράστια συμβολή των ξένων επενδύσεων στην οικονομία και τη σημασία της σωστής αξιοποίησής του.

Παρόλ’ αυτά, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια τελική βάση για το πρόγραμμα χωρίς περεταίρω αλλαγές, ούτως ώστε να διατηρηθεί η καλή φήμη και αξιοπιστία της χώρας και του προγράμματος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η τελευταία έκθεση της Moneyval ήταν καυστική προς το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας το ως ένα εργαλείο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέσω του τομέα των ακινήτων, με απώτερο σκοπό τη διείσδυση στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος είναι ένα διεθνές οικονομικό κέντρο που έχει την ευθύνη να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το κοινό και τους επαγγελματίες του κλάδου, σχετικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων. Όλες αυτές οι αλλαγές αλλά και θέματα που αφορούν το πρόγραμμα, αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης του εργαστηρίου που οργανώνει το Investment Migration Council στις 5 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Amathus Beach Hotel στην Λεμεσό. Με τίτλο, “Looking Ahead – the Future of the Cyprus Investment Programme”, το Investment Migration Council προσπαθεί να εξερευνήσει σε βάθος τα νέα δεδομένα αλλά και ενημερώσει τους επαγγελματίες των σχετικών κλάδων και το ευρύτερο κοινό για τα τελευταία νέα του κάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Investment Migration Council