Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν σοκ για την Βρετανία, προκαλώντας αναστάτωση στον εφοδιασμό και ενδεχόμενα υποσκάπτοντας ολόκληρους τομείς της οικονομίας όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η γεωργία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε ότι «χωρίς συμφωνία το σοκ στην οικονομία είναι ακαριαίο και την ίδια στιγμή… έχεις επιχειρήσεις που δεν συμφέρουν πλέον», προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των εταιρειών που θα επηρεαστούν μπορεί να είναι «σημαντικός».

Ο κ. Κάρνεϊ είπε επίσης ότι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, η πτώση της λίρας θα αυξήσει ξαφνικά τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων όπως το πετρέλαιο και τρόφιμα και θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ανοδική πορεία.

Ο Διοικητής πρόσθεσε ότι αναμένει ακόμη μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, την οποία η νέα Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι έχει θέσει ως στόχο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει «σοβαρό ενδεχόμενο» η Βρετανία να βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

«Υπάρχουν ορισμένες πολύ μεγάλες βιομηχανίες σ’ αυτή την χώρα για τις οποίες αυτό που είναι πολύ επικερδές θα γίνει μη επικερδές, θα γίνει ασύμφορο» σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ανέφερε ο κ. Κάρνεϊ.

«Πρέπει να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι ο Κάρνεϊ είναι υπερβολικά απαισιόδοξος για το μέλλον της Βρετανίας εκτός ΕΕ.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ίαιν Ντάνκαν Σμιθ ανέφερε ότι ήταν «ένας από τους αρχιτέκτονες και τους προωθητές του Έργου Φόβος», σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στην εφημερίδα Daily Telegraph, μια κατηγορία την οποία απορρίπτει ο Κάρνεϊ.

«Δεν … είναι βοηθητικό να αρνείται κανείς ότι η μετακίνηση από την πιο ολοκληρωμένη οικονομική σχέση στον κόσμο, που είναι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, σε μια νέα σχέση που ενδεχόμενα είναι μόνο η σχέση με την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου … ότι αυτό δεν θα έχει επίδραση πάνω στην οικονομία», είπε.