Νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του ευρώ κατέγραψε την Τρίτη η τουρκική λίρα, διευρύνοντας τις απώλειες που παρουσίασε την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, το αυξανόμενο χρέος σε ξένο νόμισμα, την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ.

Η τουρκική λίρα έτυχε διαπραγμάτευσης για λίγο στο επίπεδο ρεκόρ των 8,1733 έναντι του ευρώ κατά τις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών έναντι του δολαρίου, έχει ενισχυθεί περίπου 22% σε σχέση με την τουρκική λίρα, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters Eikon.

Η νέα πτώση της λίρας, σύμφωνα με το CNBC, έρχεται την ίδια στιγμή που οι τουρκικές κρατικές τράπεζες προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις δολαρίων ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο αυτήν την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Προσθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν δραματικά τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα η αύξηση του πληθωρισμού και η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος να φαίνονται πλέον αναπόφευκτα να συμβούν.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα κατάφερε να διατηρήσει την αξία της λίρας έναντι του δολαρίου σχετικά σταθερή στα περίπου 6,85 λίρες ανά δολάριο από τα μέσα Ιουνίου, αφού κατέγραψε ιστορικό χαμηλό επίπεδο στα 7,269 λίρες ανά δολάριο στις αρχές Μαΐου, αλλά την Τρίτη υποχώρησε έναντι του δολαρίου εκ νέου, στα 6,945 λίρες, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η νέα αυτή εξέλιξη έχει να κάνει με την έλλειψη ξένου συναλλάγματος.

«Νομίζω ότι ήταν σε εξέλιξη η πώληση τουρκικών λιρών και για κάποιο λόγο κάποιος από τις κρατικές τράπεζες έκανε πίσω, δημιουργώντας μια προσωρινή έλλειψη συναλλάγματος. Αυτό έχει επιδεινώσει τις συνεχιζόμενες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος », δήλωσε στο CNBC ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management.

«Δεδομένου του επιπέδου παρέμβασης των κρατικών τραπεζών σε τακτική βάση, είναι δύσκολο να πούμε ότι η τουρκική λίρα είναι ένα κυμαινόμενο νόμισμα ή ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στοχεύει πραγματικά τον πληθωρισμό», συνέχισε ο Ash.

«Η τουρκική λίρα διαθέτει πλέον μια πολύ διαχειριζόμενη συναλλαγματική ισοτιμία», τόνισε.