Την υποψηφιότητα που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ηγεσία του ΔΝΤ αναζητούν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, την Παρασκευή, από ένα κατάλογο τεσσάρων ονομάτων, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν και την Διευθύνουσα Σύμβουλο στην Παγκόσμια Τράπεζα από τη Βουλγαρία Κρισταλίνα Γεωργίεβα.

To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συναίνεση για την προώθηση ενός υποψηφίου, αντικατοπτρίζει τις βαθιές διαφορές που υπάρχουν εντός της ΕΕ για το ρόλο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Τα κράτη της νότιας Ευρώπης έχουν μακρές μνήμες των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν ως μέρος των πακέτων διάσωσης με την υποστήριξη του ΔΝΤ, τα οποία όπως λένε στραγγάλισαν την οικονομική ανάπτυξη που χρειάζονταν τόσο πολύ για να ανακάμψουν. Από την πλευρά τους οι βόρειες χώρες, ανησυχούν ότι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη νότια Ευρώπη δεν έχουν επαρκή εμπειρία και δεν θα επέμεναν αρκετά έντονα για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες και τα ελλείμματα.

Οι νότιες χώρες αντιδρούν στην προοπτική της υποψηφιότητας Ντάισελμπλουμ λόγω της σκληρής τους στάσης εναντίον κρατών όπως η Ελλάδα, όταν ήταν επικεφαλής του Eurogroup. «Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και να ζητάω βοήθεια», ήταν μια διαβόητη δήλωση στην οποία είχε προβεί το 2017.

Στο μεταξύ, ο Πορτογάλος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος αποσύρεται από την κούρσα «σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμος αν χρειαστεί για μια λύση συμβιβασμού.

Η Βρετανία δεν προώθησε οποιοδήποτε υποψήφιο γιατί δεν μπορούσε να προτείνει κάποιον έγκαιρα, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αναμενόταν να προτείνει κάποιο υποψήφιο και η διορία που είχε δοθεί αρχικά επεκτάθηκε για λίγες ώρες την Πέμπτη για να της επιτραπεί να το πράξει.

Η Γαλλία ηγείται της διαδικασίας επιλογής Ευρωπαίου υποψήφιου.

Σύμφωνα με τους κανόνες ειδικής πλειοψηφίας που ακολουθείται για την ψηφοφορία, ο νικητής θα πρέπει να έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 16 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκπροσωπώντας τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας έχει ανακοινώσει ότι «αν χρειαστεί θα διοργανωθούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας».

Το ΔΝΤ προγραμματίζει να επιλέξει το νέο ή τη νέα επικεφαλής του ως τις 4 Οκτωβρίου.

Η κορυφαία θέση εργασίας του παγκόσμιου δανειστή, με έδρα την Ουάσιγκτον, έχει ιστορικά αναληφθεί από Ευρωπαίους. Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.