Άλλη μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου για τα ηλιακά συστήματα, καθώς και για τις δυνατότητες συνεργασίας του Ινστιτούτου με τη βιομηχανία, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κατασκευών, παρουσιάστηκε στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν από κοινού, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, το Ικυ και η Ομοσπονδία Εργοδοτών& Βιομηχάνων (ΟΕΒ), την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πρωταρχικός στόχος της οποίας ήταν η διάχυση τεχνογνωσίας στους Κυπριακούς παραγωγικούς φορείς, παρουσιάστηκαν ευκαιρίες συνεργασίας των επιχειρήσεων με το ΙΚυ και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς για σχεδιασμό και παραγωγή ειδικών κατασκευών για τις ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονεί, αλλά και για δραστηριοποίηση εταιριών στον αναδυόμενο αυτό κλάδο.

Χαιρετισμό απήυθυνε εκ μέρους της ΟΕΒ ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Χριστοφίδης, ο οποίος υποστήριξε, ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, οι επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη όχι μόνο δεν πρέπει να μειώνονται, αλλά αντίθετα επιβάλλεται να αυξάνονται. Ο κ. Χριστοφίδης χαιρέτισε την πρώτη αυτή επαφή μεταξύ ΙΚυ και βιομηχανιών και τόνισε ότι η συνεργασία έρευνας και βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Κώστας Παπανικόλας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανώσει το ΙΚυ, το οποίο διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την κυπριακή βιομηχανική κοινότητα.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι εταιρειών από όλη την Κύπρο, που δραστηριοποιούνται στους τομείς αξιοποίησης και τεχνικής εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, ηλιακών θερμικών συστημάτων, ηλιακών θερμοσιφώνων  και της παροχής μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και άλλων συναφών επαγγελμάτων.

Μετά το τέλος της Ημερίδας ακολούθησε ξενάγηση στα εργαστήρια του ΙΚυ και συζήτηση με τους ερευνητές του.