Καθαρά κέρδη ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η BP για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ποσό κατά 34% υψηλότερο από τα 2,7 δις δολάρια που σημείωσε για την ίδια περίοδο το 2013 και κατά 13% υψηλότερο από τα 3.2 δισεκατομμύρια που σημείωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τριμηνιαίο μέρισμα 9,75 σεντ ανά μετοχή, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά κατά 8,3% υψηλότερο από την περασμένη χρονιά. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το διοικητικό συμβούλιο της BP θα επανεξετάζει το ύψος του μερίσματος με τα αποτελέσματα του πρώτου και του τρίτου τρίμηνου κάθε χρόνου.

«Αυτό ήταν άλλο ένα επιτυχημένο τρίμηνο, που εξασφαλίζει τόσο την πρόοδο των εργασιών όσο και την ισχυρή ρευστότητα. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα νέα, μεγάλα έργα που οδηγούν στην αύξηση της ρευστότητας και επίσης τώρα βλέπουμε οφέλη από την εστίασή μας στη λειτουργία με μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Αυτή η επιχειρησιακή δυναμική μάς κρατά σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας για το 2014 και ενισχύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας για αύξηση των διανομών στους μετόχους μας», δήλωσε ο Bob Dudley, Διευθύνων Σύμβουλος της BP.

Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κερδοφόρα έργα εξόρυξης που ξεκίνησαν πρόσφατα και η αυξημένη επεξεργασία αργού πετρελαίου από το πρόσφατα εκσυγχρονισμένο διυλιστήριο Whiting συνέβαλαν στη λειτουργική ρευστότητα ύψους 7,9 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο. Το σύνολο της λειτουργικής ρευστότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν 16,1 δισ. δολάρια.

Το 2014 πέντε νέα μεγάλα έργα εξόρυξης σε βασικές περιοχές της BP έχουν αρχίσει την παραγωγή μέχρι στιγμής – και πιο πρόσφατα, το έργο CLOV στην Αγκόλα πέτυχε την πρώτη του ανακάλυψη πετρελαίου στις 12 Ιουνίου. Τρία από τα πέντε αυτά έργα βρίσκονται στα βαθιά ύδατα του Κόλπου του Μεξικού. Δύο ακόμη έργα αναμένονται το 2014.

Στον τομέα της εξερεύνησης, το 2014 η BP συμμετείχε σε 10 γεωτρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και που μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε δύο σημαντικές ανακαλύψεις, το Notus στην Αίγυπτο και το Orca στην Αγκόλα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν 15-17 γεωτρήσεις.