Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας (ΥΕΕΒ&Τ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ενημερωτική ημερίδα την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία με θέμα: «Ενεργειακοί Έλεγχοι» Εθνική Νομοθεσία & Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 16247.

Η ημερίδα ήταν ανοικτή προς όλους τους ενδιαφερομένους χωρίς χρέωση και στόχος της ήταν η σφαιρική ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τους Ενεργειακούς Ελέγχους. Οι κύριοι εισηγητές και η θεματολογία της ημερίδας είχαν ως εξής:

  • Ντίνος Νικολαΐδης, Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας Τυποποίησης για τους Ενεργειακούς Ελέγχους. Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο υφιστάμενο σκηνικό που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τομέα με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις, ο οποίος όμως μέχρι τώρα είχε υποτυπώδη εφαρμογή, με τη μορφή απλών ενεργειακών μελετών.
  • Ιωάννης Θωμά, Λειτουργός Ενέργειας Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου/Υπηρεσίας Ενέργειας (ΥΕΕΒ&Τ). Ο κ. Θωμά ανέλυσε την εθνική νομοθεσία τονίζοντας τη μη υποχρεωτική εφαρμογή τους προς το παρόν, εκτός από τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις (με περισσότερα από 250 άτομα προσωπικό) από το Δεκέμβριο του 2015. Επεξήγησε επίσης τι είναι οι Ενεργειακοί Έλεγχοι, ποιό ρόλο διαδραματίζουν οι Ενεργειακοί Ελεγκτές και ότι διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες Α-Κτίρια, Β-Βιομηχανικές εγκαταστάσεις/διεργασίες και Γ-Μεταφορές, με σημαντικό απαιτούμενο προσόν να είναι η παρακολούθηση κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση, καθώς και η επιτυχία σε εξετάσεις. Ο κ. Θωμά αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών και τις ελάχιστες πρόνοιες των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.
  • Professor Martin Fry, Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας Τυποποίησης για τους Ενεργειακούς Ελέγχους, Επίτιμος Πρόεδρος των Βρετανικών Υπηρεσιών Ενέργειας και Συνδέσμου Τεχνολογίας (ESTA), Mέλος του Συμβουλίου του Βρετανικού Ινστιτούτου Ενέργειας. Ο κ.Fry ανέλυσε τις πρόνοιες του νέου Ευρωπαϊκού Πρότυπου EN 16247 Energy Audits το οποίο βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσής του. Το πρότυπο αποτελείται από 5 μέρη: To 1ο μέρος “General Requirements” είναι ήδη σε ισχύ και καλύπτει τις γενικές απαιτήσεις για τη διενέργεια ενός Ενεργειακού Ελέγχου. Τα μέρη 2 “Buildings”, 3 “Processes” και 4 “ Transport” έχουν περάσει από το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και βρίσκονται τώρα στη διαδικασία για Τελική Ψήφιση. Για το 5ο μέρος του προτύπου “Competence of Energy Auditors” που αφορά τα απαιτούμενα προσόντα των Ενεργειακών Ελεγκτών, ετοιμάστηκε ένα πρώτο προσχέδιο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για δημόσια διαβούλευση. Απώτερος σκοπός είναι με την ολοκλήρωση όλων των μερών του προτύπου να καθιερωθεί, σε Ευρωπαϊκή βάση, μια κοινή μεθοδολογία για τους Ενεργειακούς Ελέγχους. 

Μετά από τις ενημερωτικές παρουσιάσεις, αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι παρευρισκόμενοι, όπου με διάφορες ερωτήσεις βοήθησαν στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και παραγωγικής συζήτησης γύρω από τους Ενεργειακούς Ελέγχους. Έντονο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για τον επίκαιρο αυτό τομέα τόσο από φοιτητές όσο και από νέους και άνεργους επιστήμονες μηχανικούς, αφού όπως διαφαίνεται θα προσφέρει ευκαιρίες για μελλοντική ενασχόληση. Την ημερίδα παρακολούθησαν 100 περίπου ενδιαφερόμενοι, κυρίως Σύμβουλοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ενεργειακοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Κτιριακών Εγκαταστάσεων, στελέχη Υπηρεσιών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καθώς και στελέχη εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Χορηγοί της ημερίδας ήταν η Υπηρεσία Ενέργειας (ΥΕΕΒ&Τ), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, η LED Projects, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και η Trikkis Energy.