Από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble Energy στο Τεμάχιο «12» της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη. Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας του.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι στο Αφροδίτη θα διενεργηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ενώ στο οικόπεδο «12» προγραμματίζεται να γίνει νέα ερευνητική γεώτρηση για άλλο κοίτασμα εντός του 2014. Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI – Kogas στοχεύουν στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total τον πρώτο τρίμηνο του 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ανακοίνωση Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και οι αδειούχοι στο Τεμάχιο αρ. 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης Α-2, η οποία ανορύχθηκε από την πλατφόρμα ENSCO 5006 σε απόσταση πέραν των έξι χιλιομέτρων βορειοανατολικά της αρχικής ερευνητικής γεώτρησης Α-1 και έφθασε σε τελικό βάθος 5.751 μέτρων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, στο Τεμάχιο αρ. 12, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε καθαρό πάχος ταμιευτήρα περίπου 120 ποδών σε στρώματα του ανώτερου μειόκαινου, ενώ η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα. Επιπλέον επιβεβαιώνεται η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου, όπως είχε καταδειχθεί και κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση Α-1.

Μετά από την αρχική αξιολόγηση των δειγμάτων και δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Α-2, οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το εν λόγω κοίτασμα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση καθόρισε επιτυχώς τις ποσότητες στο βόρειο τομέα του κοιτάσματος και τα αποτελέσματά της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η ανόρυξη και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο εν λόγω κοίτασμα.

Η Νoble Energy διαχειρίζεται το Τεμάχιο αρ. 12 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μερίδιο που της αναλογεί από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με τη Δημοκρατία κατανέμεται ως εξής: Noble Energy 70%, Delek Drilling και Ανner Oil Exploration από 15%.