Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις θέσεις της Κύπρου για την Μακροπρόθεσμη Αειφόρο Ενεργειακή Στρατηγική και τις Επενδυτικές Ευκαιρίες που προκύπτουν, που διοργάνωσε το Τμήμα Συνεδρίων και Εκδηλώσεων της Top Kinisis Travel. Στη συζήτηση διακεκριμένοι ομιλητές στον τομέα της Ενέργειας τοποθετήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία ανέπτυξε τις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Ενέργειας. Ορισμένες από αυτές αφορούσαν στη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου, στη δημιουργία βιώσιμης αγοράς ενέργειας, στην προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και στην προώθηση έξυπνων μετρητών/δικτυών/κατοικιών/επιχειρήσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου. Ο Δρ Πουλλικάς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αισιόδοξο σενάριο για την μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οικονομία του άνθρακα στην οικονομία του υδρογόνου. Σημείωσε πως κατά την περίοδο 2020-2030, το πετρέλαιο θα χρησιμοποιείται μόνο για τα μεταφορικά μέσα ενώ το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Επίσης, την περίοδο αυτή θα εμφανίζονται οι πρώτες κοινότητες υδρογόνου, οι οποίες θα είναι αυτάρκεις. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2040 – 2050, η χρήση πετρελαίου θα έχει εξαφανιστεί, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται μερικώς στη βιομηχανία με αποτέλεσμα την μείωση εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου και πλέον μέρος του φυσικού αερίου θα αναδιαμορφώνεται και χρησιμοποιείται σε όλους του τομείς της οικονομίας.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνου Κωνσταντή σχετικά με το Νέο Κύμα Ανακαινίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σημασία που έχει για την Κύπρο.  Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε πως η βασική επιδίωξη του κύματος ανακαινίσεων είναι οι ριζικές ενεργειακές ανακινήσεις μέχρι το 2050 με σκοπό ένα ευρωπαϊκό κτιριακό απόθεμα με ελάχιστες εκπομπές CO2. Επίσης, σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας στο κύμα ανακαινίσεων αποτελεί το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, το οποίο εξήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και το οποίο αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση των  προβλημάτων που άπτονται στην ποιότητα ζωής. Τη συζήτηση ολοκλήρωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων, Ανθή Χαραλάμπους, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η κυρία Χαραλάμπους σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει εξιδεικευμένο προσωπικό στην Κυπριακή αγορά, ενώ το Επαγγελματικό Μητρώο με τους αδειούχους μελετητές, προσφέρει τεραστία δυναμική όσο αφορά στις εγκαταστάσεις έργων, ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Μάριος Βαλιαντής, Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Έργων και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Τράπεζας Κύπρου ενώ χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Τράπεζα Κύπρου και το Δίκτυο #SupportCY.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της ΟΕΒ και του ΕΤΕΚ.