Την εξέλιξη των εργασιών της μεγαλύτερης ενεργειακής επένδυσης που λαμβάνει χώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Συμεών Κασσιανίδης σ’ εκδήλωση με τίτλο «Το αποτύπωμα της ΔΕΦΑ: Μετάβαση σ’ ένα καθαρότερο καύσιμο» στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης για την ενέργεια Eastern Mediterranean Conference & Exhibition που διεξάγεται από τις 10 – 12 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Ο κ. Κασσιανίδης παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες που αφορούν στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG επεσήμανε ότι «πρόκειται για την υψηλότερη βιώσιμη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η κυπριακή Κυβέρνηση, επομένως αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου με σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και την οικονομία.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΦΑ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ παρουσίασε ενώπιον των παρευρισκομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, παραγόντων από το χώρο της ενέργειας και ενδιαφερόμενων φορέων το όραμα του Οργανισμού, τις τρέχουσες συνθήκες στο χώρο της ενέργειας και πώς αυτές επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα του έργου, τα εκτιμώμενα οφέλη από την ολοκλήρωσή του, καθώς και την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG, αναφέρεται, θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο μαζούτ με καθαρότερο φυσικό αέριο και θα διευκολύνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κόμβου για βιομηχανίες όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυτιλία και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Μακροπρόθεσμα, ο ευέλικτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού θα παίξει βασικό εφεδρικό ρόλο καθώς η Κύπρος κινείται προς τη βιώσιμη ενέργεια ως μέρος της επιταχυνόμενης πράσινης μετάβασης στην ΕΕ.

«Το έργο αυτό έχει καίρια σημασία για την ένταξη της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και μεταφορών. Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα εισάγει φυσικό αέριο στο νησί, καθιερώνοντας έτσι την αγορά φυσικού αερίου και αίροντας την ενεργειακή απομόνωση του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Κασσιανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 90% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου βασίζεται επί του παρόντος στις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου και το ενεργειακό της σύστημα είναι απομονωμένο χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου.

Το σημερινό πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές του νησιού –τόσο ιδιωτών όσο και βιομηχανιών– είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί λόγω της στρατηγικής επιλογής για την άφιξη φυσικού αερίου που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, στη γεωπολιτική στάση της Κύπρου στην ΝΑ Μεσόγειο και στην απήχηση του νησιού ως επιχειρηματική τοποθεσία, αναφέρεται.