Μια εξαιρετικά κρίσιμη και πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα κυπριακά δεδομένα στον κατασκευαστικό τομέα ολοκληρώθηκε πρόσφατα με απόλυτη επιτυχία στα ανοικτά της Κύπρου. Πρόκειται για την εγκατάσταση του πρώτου δικτυώματος στις κεφαλές των πασσάλων θεμελίωσης της προβλήτας δεξαμενόπλοιων στο υπό κατασκευή τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών της VTTV στο Βασιλικό.

Για τις ανάγκες της επιχείρησης, που κράτησε 2,5 ώρες, επιστρατεύτηκε ειδικός εξοπλισμός, όπως το “EDT Susan”, ένα πλοίο μήκους 70 μέτρων με ενσωματωμένο γερανό με δυνατότητα ανύψωσης 450 τόνων. Τα δικτυώματα κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα και κατόπιν μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού όπου έγινε η συναρμολόγησή τους από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας. Από το λιμάνι μεταφέρθηκαν στο θαλάσσιο χώρο κατασκευής της προβλήτας στο Βασιλικό με τη βοήθεια του “EDT Niki”, ενός ειδικού πλοίου 46 μέτρων με χωρητικότητα φορτίου 1132 τόνων. Προσωπικό με εμπειρία σε υπεράκτιες εργασίες μελέτησε με λεπτομέρειες τις διαδικασίες και πραγματοποίησε δοκιμές πριν από την εγκατάσταση, ακολουθώντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί 42 φορές μέχρι την ολοκλήρωση της προβλήτας, καθότι η προβλήτα μήκους 1.2 χλμ στην ανοικτή θάλασσα αποτελείται από 42 τέτοια δικτυώματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Vasiliko Ltd, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι που φέραμε εις πέρας με επιτυχία ακόμα ένα στάδιο στην κατασκευή του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών της εταιρείας μας. Η προβλήτα δεξαμενόπλοιων που κατασκευάζεται στο Βασιλικό είναι μοναδική στην ευρύτερη περιοχή και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορτο-εκφορτώσεις πλοίων με πετρελαιοειδή καθώς και για την ασφαλή μεταφόρτωση πετρελαιοειδών μεταξύ πλοίων, που τώρα γίνεται στην ανοικτή θάλασσα με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται, μετατρέποντας την Κύπρο σε κόμβο εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το τερματικό της VTT Vasiliko Ltd θα εξυπηρετεί πέραν των 500 πλοίων τον χρόνο, που είναι περίπου ο αριθμός των πλοίων που εξυπηρετεί σήμερα το Λιμάνι Λεμεσού. Tα κατασκευαστικά έργα τόσο για την προβλήτα όσο και για την πρώτη φάση του τερματικού, θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2014, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία το έργο.