Για 5η χρονιά, η Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. διατήρησε την ηγετική της παρουσία στο χώρο της διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, θεσμικών χαρτοφυλακίων και της παροχής επενδυτικών λύσεων μέσω  τρίτων παρόχων (Fund Selection) στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες, όπου ο όμιλος Eurobank έχει παρουσία. Η Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ξεχώρισε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και κρίσιμης χρονιάς για την οικονομία, πετυχαίνοντας εντυπωσιακή αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της, τα οποία ξεπέρασαν τα 2,8 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια στις 31.12.2012 αναλύονται ως εξής:

  • Σε Αμοιβαία Κεφάλαια: 1.778 εκατ. ευρώ,
  • Σε θεσμικά χαρτοφυλάκια: 515 εκατ. ευρώ
  • Σε αμοιβαία κεφάλαια τρίτων διαχειριστών: 560 εκατ. ευρώ

Τα αμοιβαία κεφάλαια της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. διατίθενται στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και το Λουξεμβούργο με αριθμό πελατών που ξεπερνά τους 80,000. Η Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. διακρίνεται ακόμα για την εξειδίκευσή της στο χώρο της θεσμικής διαχείρισης, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση 15 θεσμικών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. Οι υπηρεσίες επιλογής αμοιβαίων κεφαλαίων τρίτων διαχειριστών (Open Architecture) προσφέρονται σε ιδιώτες και θεσμικούς πελάτες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο.

Τα αμοιβαία κεφάλαια της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. δικαίωσαν τους επενδυτές για τις επιλογές τους με θετικές αποδόσεις και πρωτιές στις κατηγορίες τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για το διάστημα 1.1.2012 – 31.12.2012:

  • Την πρώτη θέση στο σύνολο των 283 Α/Κ της ελληνικής αγοράς πέτυχε το Eurobank (LF) Greek Government Bond Fund με απόδοση +118,23%.
  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των Μετοχικών A/K Αναπτυσσομένων Αγορών πέτυχε το Eurobank (LF) Equity – Turkish Equity με απόδοση +59,86%.
  • Την πρώτη θέση στην κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων πέτυχε το Eurobank (LF) Cash Fund (EUR) με απόδοση +19,48%.
  • Τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των Μετοχικών Fund of Funds πέτυχε το Eurobank (LF) Fund of Funds – Real Estate με απόδοση +15,87%, ενώ στην κατηγορία των Μικτών Fund of Funds το Eurobank Balanced Blend Fund of Funds Μικτό κατέκτησε επίσης τη δεύτερη θέση με απόδοση +13,97%.
  • Με διπλάσια σχεδόν απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., το Eurobank I (LF) Equity – Flexi Style Greece (+61,12%) κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας.  
  • Σημαντικές αποδόσεις στην κατηγορία των Σύνθετων Α/Κ Ειδικού Τύπου, πέτυχαν το Eurobank I (LF) Special Purpose – Blue Chips Protect II (+54,06%), το Eurobank I (LF) Special Purpose  – Greek Max 50 (+48,32%), το Eurobank I (LF) Special Purpose  – Dual Formula (+47,80%) και το Eurobank I (LF) Special Purpose – All Weather Plus (+ 44,69%).

Σημειώνεται ότι  μέσα στην ίδια χρονιά, δύο διαχειριστές της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (οι κ.κ Άρης Παπαγεωργακόπουλος, Διευθυντής Επενδύσεων υπεύθυνος για τις ομολογιακές αγορές και τις αγορές χρήματος και Μάριος Χριστοδούλου, Διαχειριστής Επενδύσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (LF) Equity – Emerging Europe και (LF) Equity – Dynamic Romanian) κατάφεραν να κατακτήσουν κορυφαίες διακρίσεις και να βραβευθούν από το Citywire Global, το διεθνή οίκο οικονομικής ενημέρωσης και αξιολόγησης διαχειριστών για την εξαιρετική διαχειριστική τους αποτελεσματικότητα.

Επιπροσθέτως, η Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. πέτυχε ιδιαίτερα υψηλές απόλυτες και σχετικές αποδόσεις στα υπό διαχείριση θεσμικά χαρτοφυλάκια, σε Ελλάδα και Κύπρο και στα πρότυπα χαρτοφυλάκια, στα οποία επιλέγονται Α/Κ τρίτων διαχειριστών, με βάση ποιοτική και ποσοτική επιστημονική μεθοδολογία αξιολόγησης, που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά από την Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μοριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., «τα παραπάνω αποτελέσματα του 2012, εφάμιλλα των επιτυχιών των τριών προηγούμενων ετών, καταδεικνύουν, ότι παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Παράλληλα, οι διακρίσεις-βραβεύσεις αναδεικνύουν την ικανότητα των διαχειριστών μας και την προσήλωσή μας στην ποιότητα του διαχειριστικού αποτελέσματος».