Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε τη δημιουργία περιφερειακού αεροπορικού δικτύου, αποκτώντας το 33,3% του ελβετικού αερομεταφορέα Darwin Airline. Με την ολοκλήρωση της επενδυτικής μειοψηφίας, που υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση, η Darwin Airline θα επανακαθιερώσει τις λειτουργίες της ως Etihad Regional με δίκτυο για να συνδέσει ταξιδιώτες από δευτερογενείς ευρωπαϊκές αγορές με τα κύρια δίκτυα της Etihad Airways και των συμμαχικών εταίρων.

Ακόμη, η Etihad Airways θα ξεκινήσει καθημερινές πτήσεις από την 1η Ιουνίου του 2014 από το Άμπου Ντάμπι στη Ζυρίχη, προορισμός που αναμένεται να γίνει ένα από τα κεντρικά λειτουργικά σημεία της Darwin Airline.

Ο James Hogan, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways, δήλωσε: «Με το νέο μέλος της συμμαχίας μας, Darwin Airline, δημιουργούμε μια μοναδική προσέγγιση στην επέκταση του δικτύου διεθνών αεροπορικών εταιρειών. Οι ευρωπαίοι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται από μακρινές και ευρύτερες ευρωπαϊκές πόλεις μέσω του Άμπου Ντάμπι, με παγκόσμιους προορισμούς ταξιδεύοντας με αεροσκάφη που φέρουν την επωνυμία της Etihad Airways».

Η Darwin Airline εδρεύει στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με κεντρικό κόμβο τη Γενεύη. Επί του παρόντος προσφέρει προγραμματισμένες πτήσεις σε 21 προορισμούς στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας στόλο 10 αεροσκαφών 50-θέσεων τύπου Saab 2000 turboprop.

Μετά από ρυθμιστικές εγκρίσεις, η Etihad Airways θα επενδύσει στη Darwin Airline μέσω απόκτησης 33,3% ενός διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου. Η Darwin Airline θα συνεχίσει να εστιάζει σε δευτερογενείς αγορές, θα αποτελέσει το έβδομο μέλος της συμμαχίας της Etihad Airways, τον τέταρτο συνεργάτη στην Ευρώπη, και τον πρώτο που θα λειτουργήσει με τη νέα επωνυμία «Etihad Regional».

Το νέο λογότυπο «Etihad Regional» θα εμφανίζεται σε κάθε πλευρά της ατράκτου των αεροσκαφών της Darwin Airline, και στο πίσω μέρος του αεροσκάφους θα αναγράφεται «Operated by Darwin Airline». Το παρόν λογότυπο της Darwin Airline θα συνεχίσει να επιδεικνύει υπερήφανα την Ελβετική σημαία. Όλες οι πτήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον κωδικό της Darwin Airline.

Μέχρι τα μέσα του 2014, η Darwin Airline θα προσθέσει 21 νέα δρομολόγια και 18 νέους προορισμούς. Το δίκτυο αναμένεται να περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκές βασικές πόλεις που θα εξυπηρετούνται από την Etihad Airways – Γενεύη, Άμστερνταμ, Παρίσι, Ντίσελντορφ, Βελιγράδι, και από τον Ιούνιο η Ζυρίχη.

Η Darwin Airline θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με το δίκτυο της airberlin, συνεργάτη της Etihad Airways, μέσω νέων και υφισταμένων δρομολογίων στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, και στη Ζυρίχη. Το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ παρέχουν εξαιρετικές συνδέσεις προς τις ΗΠΑ με την airberlin. Η Darwin Airline θα μπορεί ακόμα να συνδεθεί στο δίκτυο της Air Serbia, μέσω του κόμβου της στο Βελιγράδι.

Με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμίσεις θα εγκριθούν, η Etihad Airways, η airberlin και η Air Serbia θα χρησιμοποιούν κοινό κωδικό για δρομολόγια της Darwin Airline, ενώ η Darwin Airline θα χρησιμοποιεί κοινό κωδικό με την Etihad Airways, την airlberlin και με πτήσεις της Air Serbia από μια σειρά ευρωπαϊκών βασικών πόλεων. Αυτό θα προσφέρει βαθύτερες προσβάσεις στην Ευρώπη για τους τρεις μεγαλύτερους αερομεταφορείς, όπως επίσης σημαντικές νέες διεθνείς συνδέσεις και θα αναπτύξει την κίνηση της Darwin Airline. Εκτός από τα οφέλη που θα προκύψουν στο δίκτυο και στην αποδοτικότητα, η Darwin Airline θα υιοθετήσει το πρόγραμμα επιβράβευσης επιβατών Etihad Guest.

Σημειώνεται ότι οι μειοψηφικές συμμετοχές της Etihad Airways αποτελούνται από: το 29% της airberlin, το 40% της Air Seychelles, το 19,9% της Virgin Australia και το 3% της Aer Lingus. Η Etihad Airways έχει ρυθμιστική έγκριση για να αποκτήσει το 24% της Ινδικής Jet Airways και από την 1η Ιανουάριο του 2014 απέκτησε το 49% της Air Serbia.