Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνεχίζει να διευρύνει τις σχέσεις της με την Ευρώπη μέσα από ένα πλήθος συνεργασιών στους τομείς της αεροπορίας και αεροδιαστημικής, παρέχοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχόληση σε όλη την Ήπειρο.

Η Etihad Airways, που έχει ως βάση της το Άμπου Ντάμπι, αποδεικνύει τη δέσμευσή της στην Ευρώπη παρουσιάζοντας έναν εκπληκτικό νέο εξωτερικό σχεδιασμό σε όλο της το στόλο. Η παρουσίαση του πρώτου νέου A380 Airbus έγινε σε τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Airbus Finkenwerder στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η Etihad Airways έχει παραγγείλει 10 αεροσκάφη τύπου Α380, με τα οποία θα δημιουργηθούν 9.600 θέσεις εργασίας στην Airbus στην Ευρώπη, εκ των οποίων 3.700 στη Γαλλία, 3.500 στη Γερμανία, 1.300 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.100 στην Ισπανία. Το A380 συμπληρώνει τα A320, A330 και A340 στο στόλο της Etihad Airways. Αυτά κατά τα επόμενα έτη θα εμπλουτισθούν από το A350 και το αεροσκάφος A320neo.

Η Airbus είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος και παγκόσμιος εταίρος της Etihad Airways, από την ίδρυσή της το 2003 η εταιρεία έχει δεσμεύσει €30 δισ. για 189 αεροσκάφη και κινητήρες Airbus, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Τα ανταλλακτικά των κινητήρων είναι Rolls Royce και η συντήρηση των αεροσκαφών διενεργείται μέσω ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όπως Sogerma, Recaro, και Messier Wheels και άλλοι, που ανέρχεται σε 5.5 δις ευρώ.

Ο κ. James Hogan, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε: «Η Etihad Airways είναι υπερήφανη που συνεργάζεται στενά με ευρωπαίους εταίρους, όπως η Airbus, η Rolls Royce και άλλοι της αλυσίδας εφοδιασμού αποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις προσφέρουν σαφή οφέλη για τους ευρωπαίους καταναλωτές και τις κοινότητες. Η επένδυσή μας –αξίας άνω των €35 δισ. – θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τις υπόλοιπες ενέργειές μας όπως η διεύρυνση του στόλου μας και η λειτουργία μας, προσδοκώντας να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με την Ευρώπη».

Ο κ. Fabrice Brégier, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, δήλωσε: «Η Etihad Airways από την ίδρυσή της, υπήρξε συνεπής εταίρος της Airbus. Οι επενδύσεις της σε αεροσκάφη μας ενισχύει τη δέσμευση της Etihad στην επανάσταση της βιομηχανίας, καθώς και την υποστήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής αγοράς εργασίας».

Η Etihad Airways πετάει σε 214 υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες επιβατικές πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Άμπου Ντάμπι και 21 προορισμών σε 16 χώρες της Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια, η Etihad Airways έχει επεκτείνει τις συνεργασίες κοινού κωδικού πτήσεων με ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Έχει επενδύσει στην airberlin, Aer Lingus, Air Σερβία, και εκκρεμεί έγκριση για τις Περιφερειακές πτήσεις της Etihad και την Alitalia. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, η Etihad Airways και οι ευρωπαίοι εταίροι της έχουν επιτύχει σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους.

Σήμερα η Etihad Airways συνεργάζεται με 21 ευρωπαίους εταίρους με σκοπό να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό δίκτυο καθημερινών δρομολόγιων με περισσότερους από 110 ευρωπαϊκούς προορισμούς, από το Άμπου Ντάμπι, σε πόλεις σε όλη την Αφρική, στην Ασία, στον Ειρηνικό και στις περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Hogan πρόσθεσε: «Μαζί με τους εταίρους μας, επεκτείνουμε τα δίκτυα και ενισχύουμε τα χρονοδιαγράμματα και τις ανταποκρίσεις πτήσεων για να αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής στους επιβάτες».

Η δέσμευση της Etihad Airways για την ανάπτυξη της Ευρώπης, υποδηλώνει με την απασχόληση δικού της προσωπικού, με περισσότερα από 700 άτομα, στο κέντρο της πόλης και επιπλέον τη δημιουργία θέσεις εργασίας σε αεροδρόμια σε πάνω από 15 χώρες της Ευρώπης.

Επιπροσθέτως, εκτός από τις άμεσες θέσεις εργασίας και τις θέσεις στις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες, η Etihad Airways ενισχύει την απασχόληση σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και παρόχους υπηρεσιών μεταφορών.

H Etihad Airways από το σύνολο του στόλου των 104 αεροσκαφών, κατέχει 72 αεροσκάφη Airbus συμπεριλαμβανομένων: 29 x A320, 32 x A330 και 11 x A340. Η Etihad hέχει παραγγείλει ακόμα 117 αεροσκάφη Airbus τα οποία θα παραδοθούν μέχρι το 2025, για να διευρύνουν το στόλο της εταιρίας ή να αντικαταστήσουν παλαιότερα αεροσκάφη. Αυτά περιλαμβάνουν: 44 x A320 / 321, 10 x A380, 62 x A350 και 1 x A330.

Η Etihad Airways, επίσης, κατέχει δικαιώματα ιδιοκτησίας 30 επιπλέον αεροσκάφη.

Για την Etihad Airways: Η Etihad Airways είναι ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με βάση την πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003. Η Etihad Airways πραγματοποιεί πτήσεις σε 110 προορισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στη Νότιο Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία και στη Αυστραλασία. Ο στόλος της Etihad αποτελείτε από 102 αεροσκάφη τύπου Airbus και Boeing, ενώ ακόμη 210 αεροσκάφη έχουν παραγγελθεί μεταξύ των οποίων 71 Boeing 787 Dreamliners, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350 και 10 Airbus A380. Η Etihad Airways κατέχει ποσοστό στις αεροπορικές εταιρείες airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus, Air Serbia, Jet Airways και Alitalia. Επίσης η Etihad Airways, έχει λανσάρει μια νέα αερογραμμή την Etihad Regional, μετά την εξαγορά ποσοστού 33,3% στον ελβετικό αερομεταφορέα Darwin Airline.

Για τις πτήσεις από και προς Κύπρο, η Etihad Airways χρησιμοποιεί αεροσκάφη τύπου Airbus A320, χωρητικότητας 136 επιβατών, με 16 διακεκριμένες (business class) και 120 οικονομικές θέσεις. Η πτήση EY093 πραγματοποιείται πλέον κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με αναχώρηση από Άμπου Ντάμπι στις 09:45 και άφιξη στην Κύπρο στις 13:10 τοπική ώρα. Η πτήση EY094 αναχωρεί από Λάρνακα στις 14:35 με άφιξη στο Άμπου Ντάμπι στις 19:30 τοπική ώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.etihad.com.