Η Κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών STAROIL, στηρίζει έμπρακτα τις μαθητικές ομάδες «Six & Plus» και «Fire Racing» που συμμετέχουν για δεύτερη φορά στον παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό «Cyprus F1 in Schools 2014». Πρόκειται για ομάδες μαθητών από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και Paschal English School Λευκωσίας, αντίστοιχα, οι οποίες θα επιδιώξουν να κατασκευάσουν ένα πρότυπο αεροδυναμικό αυτοκίνητο μινιατούρα, φιλοδοξώντας να λάβουν και πάλι την πρόκριση για συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό «F1 in Schools 2014» που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Άμπου Ντάμπι.

Tο F1 in Schools είναι ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός τεχνολογίας ειδικά για μαθητές, ο οποίος ξεκίνησε το 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, παγκοσμίως. Στους αγώνες συμμετέχουν περίπου 17.000 μαθητές ηλικίας 9 έως 19 ετών. Tο F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές, με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο και ελκυστικό σε αυτούς τρόπο, στην εμπειρική – βιωματική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στα γνωστικά αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών, Νέων Τεχνολογιών, Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (STEM Education). Επίσης, οδηγεί τους μαθητές στην ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Το F1 in Schools περιλαμβάνει το σχεδιασμό και κατασκευή από τους μαθητές ενός αεροδυναμικού αυτοκινήτου μινιατούρα από ξύλο balsa. Τα αυτοκίνητα μινιατούρες κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ/ώρα πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους 20 μέτρων, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό νήμα. Με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρούνται οι χρόνοι από τη στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν τη γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση των ομάδων για την πρόκρισή τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό, είναι η νίκη τους σε εθνικό επίπεδο. Φέτος, οι δύο ομάδες θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, φιλοδοξούν όχι μόνο να φτάσουν ξανά στον παγκόσμιο τελικό, αλλά και να σηκώσουν το τρόπαιο του «Bernie Ecclestone F1 in Schools World Championship».

Αναφερόμενος στη σημασία του διαγωνισμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος της STAROIL κ. Γιώργος Πέτρου δήλωσε: «Η STAROIL ως εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των ποιοτικών καυσίμων, στηρίζει προσπάθειες που προωθούν την καινοτομία, την επιχειρηματική ανάπτυξη και την τεχνολογική αριστεία. Ευχόμαστε και στις δύο ομάδες Six & Plus και Fire Racing καλή επιτυχία και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στην επόμενη φάση και να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό».