Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, η τελετή κατάθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια του θεμέλιου λίθου του Limni Bay resort, ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου της εταιρείας Cyprus Limni Resorts και GolfCourses Plc, μέλους του Ομίλου Σιακόλα, στην περιοχή Λίμνης, του Διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. Προηγήθηκε αγιασμός που τέλεσε ο πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μαζί με το θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο. Παρέστησαν υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής και άλλοι επίσημοι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το έργο μεγαλεπήβολο, που ευελπιστούμε, είπε, να αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο το Διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς, την όμορφη αυτή γωνιά του τόπου μας. Και πρόσθεσε: «Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου αυτού είναι η μετατροπή μιας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης μεταλλευτικής περιοχής σε μια τουριστική και οικιστική περιοχή, η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα είναι ενεργειακά βιώσιμες με τη χρήση φυσικών υλικών της περιοχής. Σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνει αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού πλούτου που γειτνιάζει με την περιοχή της ανάπτυξης». Έργα όπως αυτό εδώ στη Λίμνη, συνέχισε, είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Έργα ανάπτυξης όπως αυτό ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην κυπριακή οικονομία.

Η αγορά της Λίμνης από τον Όμιλο Σιακόλα το 1983, υπογράμμισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί απτό δείγμα επιχειρηματικής προνοητικότητας και ευχήθηκε να φέρει εις πέρας το σημαντικό αυτό έργο.

Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε: «Εγκαινιάσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο ανάπτυξης, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς. Με το έργο αυτό θα δημιουργηθούν στην περιοχή νέες θέσεις εργασίας και πολλές παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στήριξη της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς υπήρξε ένα από τα βασικά κριτήρια των δικών μας προσπαθειών για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο».

Μιλώντας στην τελετή, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc και εμπνευστής του έργου κ. Νίκος Σιακόλας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, γιατί ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες που άρχισαν από τη δεκαετία του 1980, το μοναδικό αυτό έργο μπαίνει στην πορεία υλοποίησής του. Ο κ. Σιακόλας ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο Χριστόφια, τον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Αλετράρη, την υπουργό Εσωτερικών κα Μαύρου, τον υπουργό Τουρισμού κ. Συλικιώτη και όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, που συνέβαλαν στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην επίσπευση της έκδοσης των αδειών, για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Ο κ. Σιακόλας δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί όλοι χωρίς εξαίρεση οι εκπρόσωποι ολόκληρου του Διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς  έχουν εξ αρχής αγκαλιάσει και υποστηρίξει με θέρμη τη δημιουργία του έργου. Όπως ανέφερε ο κ. Σιακόλας, η συνολική επένδυση μαζί με την αξία της γης, το ξενοδοχείο, τα γήπεδα γκολφ, τις επαύλεις και τις άλλες συναφείς αναπτύξεις θα ανέλθει περίπου στα € 1.5 δισεκατομμύρια.

Στην ομιλία του, ο κ. Σιακόλας εξήγγειλε την πρόθεση για ίδρυση μικρής, βιώσιμης και ευέλικτης αεροπορικής εταιρείας, που θα έχει σαν βάση της το αεροδρόμιο Πάφου, θα λειτουργεί ολόχρονα και θα μεταφέρει επισκέπτες ιδιαίτερα για την  Περιοχή Πόλης Χρυσοχούς. Είπε επίσης ότι σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες θα ιδρυθούν τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό για προβολή και υποστήριξη του έργου της Λίμνης.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς κ. Άγγελος Γεωργίου, μιλώντας στην εκδήλωση, χαιρέτισε την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Limni Bay, το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς και των κατοίκων του. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε εκ μέρους των 17 κοινοτήτων της περιοχής, ο κοινοτάρχης Περιστερώνας κ. Ανδρέας Καπονίδης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο που παρουσίασε τις εργασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από την καταπόνησή του εξ αιτίας των προηγούμενων μεταλλευτικών χρήσεων. Το Limni Bay Resort παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Μάριος Παναγίδης.

Limni Bay
Το Limni Bay θα είναι ένα ξεχωριστό resort της Μεσογείου σε αρμονία με τη φυσική ομορφιά και κουλτούρα της Κύπρου, ένα διακριτικής πολυτέλειας αειφόρο resort πολλαπλών χρήσεων, που θα ενισχύει τη φήμη του νησιού σαν παγκόσμια αναγνωρισμένο προορισμό για παίκτες του γκολφ, φίλους της θάλασσας, αγοραστές δεύτερης κατοικίας και επενδυτές.

Το Limni Bay θα αποτελείται από δύο Signature Golf Courses 18 οπών, με μία λέσχη για κάθε γήπεδο, ξενοδοχείο πολυτελείας διεθνούς αλυσίδας, εξαιρετικού επιπέδου wellness centre, επαύλεις σε αυτόνομα οικόπεδα και άλλες οικιστικές μονάδες υψηλής ποιότητας, ελικοδρόμιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιστορικό μουσείο Λίμνης, κέντρο πληροφόρησης για τις χελώνες, εκκλησάκι, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και άλλες συναφείς αναπτύξεις και υπηρεσίες. Για το μοναδικό αυτό έργο έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία κορυφαίων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, όπως το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster and Partners και ΕDSA master planners και οι φημισμένοι golf designers και θρύλοι του γκολφ Jack Nicklaus και Garry Player. Η Εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει τις υπηρεσίες άλλων επιφανών συμβούλων τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο. Το Limni Bay θα αναπτυχθεί σε δύο ξεχωριστά αλλά ενωμένα τμήματα γης, συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων. Η Λίμνη λειτουργούσε ως μεταλλείο θείου και χαλκού από το 1882 μέχρι το 1979. Με την αγορά της Λίμνης από τον κ. Νίκο Σιακόλα το 1983 από την οικογένεια Ρόθτσιαιλτ, συνδέεται και το όραμά του για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου resort υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών. Η κτημοσύνη της Λίμνης εκτείνεται σε 3,03 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (3.300 δεκάρια). Αρχίζει από την παραλία, με μέτωπο προς τη θάλασσα μήκους 750 μέτρων και εκτείνεται με φυσική ανύψωση μέχρι το βουνό, φθάνοντας στα 250 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, προσφέροντας εξαιρετική θέα του κόλπου Χρυσοχούς μέχρι τη χερσόνησο του Ακάμα. Διαθέτει προβλήτα 150 μέτρων που ανακαινίστηκε πλήρως με έξοδα της Εταιρείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Αποκατάσταση του περιβάλλοντος
Οι πολύχρονες μεταλλευτικές εργασίες άφησαν τα κατάλοιπά τους όπως τον τεράστιο κρατήρα με διαστάσεις 800Χ400 μέτρα και τεράστιους σωρούς τελμάτων. Πρώτο μέλημα του Ομίλου Σιακόλα ήταν η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, έστω κι αν δεν είχε καμιά νομική υποχρέωση, αφού είχε προηγηθεί η αίτηση για δημιουργία γηπέδων γκολφ το 2006 και το 2007. Οι εργασίες άρχισαν το 2008 και κράτησαν 3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν, με ένα κόστος για την Εταιρεία ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έγινε σε στενή παρακολούθηση από επιφανείς συμβούλους και μηχανικούς και κάτω από γεωτεχνικά ελεγχόμενες συνθήκες.

Κοινωνικά και οικονομικά οφέλη
Στόχος του Ομίλου Σιακόλα είναι να δημιουργήσει ένα έργο ξεχωριστό, έργο εμπλουτιστικής τουριστικής ανάπτυξης, που θα προσελκύει υψηλών εισοδημάτων επισκέπτες και παίκτες γκολφ, πράγμα το οποίο αποτελεί και βασική στόχευση του Κράτους. Η δημιουργία του έργου, όπως προτείνεται, αναμένεται να προσδώσει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τόσο στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τη δημιουργία του έργου και πέραν των 1000 μόνιμων θέσεων εργασίας για τη λειτουργία του. Θα συντείνει επίσης στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, για να καλύπτουν τις διευρυμένες και πολύπλευρες ανάγκες του έργου. Εξάλλου, θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για την Κυβέρνηση από την είσπραξη φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, τουριστικών και άλλων φορολογιών και σημαντικά επίσης έσοδα για το δήμο και τις κοινότητες της περιοχής. Είναι ένα έργο πολλαπλά ωφέλιμο για την Κύπρο.