Το The Cyprus Institute of Marketing στα πλαίσια των εορτασμών για τα 35 χρόνια επιτυχίας του διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 ανοικτή και δωρεάν διάλεξη από τον Νομπελίστα Οικονομολόγο, Δρ. Χριστόφορο Πισσαρίδη (LSE) με θέμα ‘Europe Through Transformation’, στο Νέο Θέατρο ΘΟΚ.

Ο Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο Καθηγητής Norman Snow των Οικονομικών στο London School of Economics. Οι έρευνες του επικεντρώνονται σε διάφορα θέματα των μακροοικονομικών, κυρίως της εργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής πολιτικής . Το 2010 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά, μαζί με τους Peter A. Diamond και Dale Mortensen, για την συνεισφορά του στη θεωρία της τριβής αναζήτησης και των μακροοικονομικών. Ο Δρ. Πισσαρίδης είναι γνωστός για την έρευνα που έχει κάνει στη θεωρία της μελέτης της αλληλεπίδρασης μεταξύ της αγοράς εργασίας και της μακροοικονομίας.  Βοήθησε στην ανάπτυξη της έννοιας της λειτουργίας αντιστοίχισης (εξηγώντας τις ροές από την ανεργία στην απασχόληση σε μια δεδομένη χρονική στιγμή), και πρωτοστάτησε στην εμπειρική εργασία για την εκτίμηση του. Επίσης έχει άλλη μια μελέτη στην δομική αλλαγή και ανάπτυξη.

Η έρευνα του με την μεγαλύτερη επιρροή είναι αναμφισβήτητα το: “Job Creation and Job Destruction in the Theory of Unemployment” (με τον  Dale Mortensen), που εκδόθηκε στην Επιθεώρηση Οικονομικών Σπουδών το 1994. Αυτή η έρευνα έχτισε πάνω στις προηγούμενες συνεισφορές των δύο συγγραφών τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Το μοντέλο Mortensen-Pissarides το οποίο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας έχει επηρεάσει κατά πολύ τα μακροοικονομικά σήμερα. Σήμερα είναι μέρος του πυρήνα των περισσότερων μεταπτυχιακών προγραμμάτων οικονομικών ανά τον κόσμο.  Το βιβλίο του Πισσαρίδη ‘Equilibrium Unemployment Theory’, βρίσκεται τώρα στην δεύτερη έκδοση και αναθεωρήθηκε μετά από την κοινή δουλειά του Πισσαρίδη με τον Mortensen, με αποτέλεσμα την ανάλυση τόσο της ενδογενούς δημιουργίας θέσεων εργασίας όσο και της καταστροφής.

Στη διάλεξη παρευρέθησαν πέραν των 200 στελεχών Κυπριακών και Διεθνών επιχειρήσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου και της οικονομικής κρίσης. Σκοπός του CIM είναι η διοργάνωση ενδιαφέροντων διαλέξεων για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το κάθε στέλεχος. Το CIM εδώ και 35 χρόνια καταρτίζει και εκπαιδεύει τους Κύπριους εργαζόμενους προσφέροντας τους έτσι μια δεύτερη ευκαιρία για επαγγελματική καταξίωση και ανέλιξη.