Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία Συντάξεων και Προνοίας, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που λειτουργούν στην Κύπρο, αλλά και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η συμβουλευτική εταιρεία Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants Ltd. Το συνέδριο, με τίτλο “Τhe Cyprus Investment & Asset Management Conference” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Απριλίου και σε αυτό παραβρέθηκαν σημαντικοί παράγοντες από τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.

Διακεκριμένοι ομιλητές ήταν ο Δρ Πλάτων Μονοκρούσσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, o Libor Krkoska, Επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Κύπρο, οι Μάριος Γιαννάς και Stephan Cronje, Διευθυντές της Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants, o Vineet Bismal, Διευθυντής του τμήματος Asset Management της CISCO και ο Χρίστος Ακκελίδης, Διευθυντής της Argus Stockbrockers.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, για να οδηγηθεί η Κύπρος σε βιώσιμη, μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία, η χώρα πρέπει να βρει και να εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές για να εκσυγχρονίσει αποτελεσματικά την οικονομία της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη δημιουργία μιας σημαντικής τοπικής θεσμικής επενδυτικής βάσης για την υποστήριξη της ανάπτυξης. Επιπλέον, η Κύπρος πρέπει να βελτιστοποιήσει τη χρήση των διαθέσιμων δυνατοτήτων χρηματοδότησης και να διερευνήσει επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες καθώς και να αξιολογήσει πώς να προσελκύσει αποτελεσματικά σημαντικές ξένες επενδύσεις.

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amundi Hellas, Σπύρος Κρητικόπουλος, o Vincenzo Guzzo, Αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο και o Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Libor Krkoska συζήτησαν σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές για την αναζήτηση της ανάπτυξης. Στο δεύτερο πάνελ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Τράπεζας, Bert Pijls, μέσα από ερωτήσεις που του απηύθυναν τα μέλη του πάνελ και οι σύνεδροι.

Στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Από τη λιτότητα στην ευημερία: Αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο».

Επίσημος υποστηρικτής του συνεδρίου ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μεγάλοι χορηγοί η Amundi Hellas και Τράπεζα Κύπρου, χορηγοί η Argus, Εurobank Asset Management και η Ελληνική Τράπεζα, ενώ Υποστηρικτής Επικοινωνίας η Action Global Communications.