Σημαντικά ήταν τα επιτεύγματα τόσο των διαγωνιζόμενων ομάδων BIO2CHP και VIRIDOM όσο και του εθνικού διοργανωτή για Κύπρο και Ελλάδα, Chrysalis LEAP, στο θεσμό του CleanLaunchpad, του μεγαλύτερου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, που διοργανώνεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική καινοτομία.

Η πλατφόρμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης Chrysalis LEAP έφερε τον διαγωνισμό στην Κύπρο και στην Ελλάδα χάρη στην επιτυχία των μελών της σε προηγούμενο διαγωνισμό του Climate-KIC και κατάφερε φέτος να κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Επικοινωνίας του διαγωνισμού. Ο ιδρυτής της Chrysalis LEAP Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματα των ομάδων και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την EY Cyprus που χορήγησε τον εθνικό διαγωνισμό για Κύπρο και Ελλάδα και μας βοήθησε να τον διοργανώσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Περιμένουμε με ανυπομονησία να διοργανώσουμε το CleanLaunchpad του χρόνου για να ανακαλύψουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια ακόμη περισσότερα κυπριακά ταλέντα στο χώρο της πράσινης επιχειρηματικότητας.»

Η εξ Ελλάδος ομάδα της BIO2CHP, η οποία συμμετείχε και στον πανευρωπαϊκό τελικό, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και έγινε δεκτή σε εξειδικευμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή σε 18-μηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης και χρηματοδότηση μέχρι και €95,000. Η ιδέα πίσω από την BIO2CHP είναι η προσφορά μικρής κλίμακας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τη βιομάζα, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οργανικά απόβλητα.

Η BIO2CHP στοχεύει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων προς κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την τάση για αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και διεργασίες μηδενικών αποβλήτων. «Η ομάδα της Chrysalis LEAP έπαιξε πολύ ουσιαστικό ρόλο, δίνοντάς μας την απαραίτητη ώθηση και υποστήριξη ώστε να μετατρέψουμε αυτό το οποίο είχαμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ως “αποτέλεσμα έρευνας”, σε ένα καινοτόμο προϊόν και μια υποσχόμενη επιχειρηματική πρόταση» ανάφεραν οι Στέφανος Τσιακμάκης και Δημήτρης Μερτζής, ιδρυτές της BIO2CHP.

Η Κυπριακή ομάδα της VIRIDOM, η οποία συμμετείχε στον εθνικό τελικό, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κριτών με την υπηρεσία διαχείρισης ενέργειας και ανάλυσης δεδομένων για νανοδίκτυα. Ακολούθως κέρδισε μία θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης Rockstart Smart Energy Accelerator εξασφαλίζοντας αρχική χρηματοδότηση ύψους €20,000. Μέσω της λύσης που προσφέρει η VIRIDOM, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουν την παραγωγή, την κατανάλωση και την αποθήκευσή της. Ταυτόχρονα η πλατφόρμα προσφέρει σχετικές πληροφορίες σε εταιρείες παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρισμού τη δυνατότητα για πραγματική διαχείριση φορτίου στην πλευρά του χρήστη και για ενδυνάμωση της σχέσης με τους πελάτες τους. Η βασική ιδέα επινοήθηκε πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του Startup Weekend Cyprus από τους Δρ. Ζήνων Ζήνωνος, Δρ. Παύλο Αντωνίου και Δρ. Βάσο Βασιλείου. «Με τη βοήθεια της ομάδας του Chrysalis LEAP, τόσο πριν όσο και μετά τον τοπικό διαγωνισμό, ήμασταν σε θέση να διαμορφώσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο και να παρουσιάσουμε την ιδέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανάφερε ο Βάσος Βασιλείου.