Η Etihad Airways των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Jet Airways της Ινδίας ανακοίνωσαν πως ο εθνικός αερομεταφορέας των ΗΑΕ συμφώνησε για τη συμμετοχή του με 27.263.372 νέες μετοχές της Jet Airways προς INR754,74 (ρούπια Ινδίας) ανά μετοχή. Η αξία αυτής της επένδυσης ανέρχεται στα $379 εκατ. και ως αποτέλεσμα η Etihad Airways θα κατέχει το 24%  του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου της Jet Airways.

Σύμφωνα με τη στρατηγική συνεργασία, η οποία υπόκεινται σε πλήρης ρυθμιστικές εγκρίσεις και εγκρίσεις από τους μετόχους, οι αεροπορικές εταιρείες σταδιακά θα επεκτείνουν τις λειτουργίες τους και θα εισάγουν νέα δρομολόγια μεταξύ Ινδίας και Άμπου Ντάμπι παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερο εύρος επιλογών στους ταξιδιώτες. Θα συνδυαστεί το δίκτυο 140 προορισμών των δύο αεροπορικών, ανοίγοντας τη δίοδο στην Jet Airways για δρομολόγια του Κόλπου στο Άμπου Ντάμπι και επεκτείνοντας την πρόσβασή της σε προορισμούς του διαρκώς αυξανόμενου διεθνούς δικτύου της Etihad Airways.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways, κ. James Hogan, δήλωσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημαντικό στάδιο στην Ινδία με τη συνεργασία μας με την Jet Airways και είμαστε πεπεισμένοι πως η συνεργασία μας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες για διεθνή ανάπτυξη και στις δύο αεροπορικές εταιρείες. Αναμένεται άμεση αύξηση εσόδων και ευκαιρίες συνεργιών κόστους, με την αρχική μας εκτίμηση συνεισφοράς να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια και για τις δύο αεροπορικές εταιρείες».

«Η αγορά της Ινδίας είναι θεμελιώδης του επιχειρηματικού μας μοντέλου οργανικής ανάπτυξης συνεργασιών και επενδύσεων μετοχικών κεφαλαίων. Η συμφωνία επιτρέπει στην Etihad Airways να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε θέματα ανταγωνισμού, σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Jet Airways και να εργαστούμε εποικοδομητικά  μαζί τους και με όλα τα εμπλεκόμενα κοινά για τη δημιουργία μίας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και επικερδούς αεροπορικής εταιρείας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% ανά έτος, φτάνοντας τους 42 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η αστική τάξη της Ινδίας από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μερίδιο ζήτησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 εκατ. μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Από την πλευρά της Jet Airways, ο Πρόεδρος της εταιρείας Naresh Goyal δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαζόμαστε με μια αεροπορική εταιρεία που μοιράζεται την ίδια πελατοκεντρική φιλοσοφία και ήθος με εμάς. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η συνεργασία με την Etihad Airways θα είναι επικερδής για όλα τα εμπλεκόμενα κοινά και ειδικά για τους επιβάτες μας, οι οποίοι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα ακόμη πιο διευρυμένο παγκόσμιο δίκτυο. Αυτή η σύμπραξη ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό της Jet Airways και αποτελεί κυρίως τη βάση για μελλοντική ροή εσόδων, που θα επιταχύνει την επιστροφή μας στη βιώσιμη κερδοφορία και στη ρευστότητα».

Ένα βασικό στοιχείο της ευρείας συνεργασίας είναι η επέκταση  πτήσεων κοινού κωδικού μέσω των οποίων οι επιβάτες θα επωφελούνται από άμεσα και αμοιβαία δικαιώματα που απορρέουν από τα αντίστοιχα προγράμματα τακτικών επιβατών. Η προτεινόμενη επέκταση κοινού κωδικού θα επιτρέψει στην Etihad Airways να διεισδύσει σημαντικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Ινδίας παρέχοντας στους επιβάτες της πρόσβαση σε περισσότερους προορισμούς στη Μέση Ανατολή, στη  Β.Αμερική και στην Ευρώπη. Επιπλέον, θα παρέχει στους επιβάτες της Jet Airways πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο προορισμών.

Στις συνολικά 59 πτήσεις της Etihad Airways που πραγματοποιούνται ήδη στην Ινδία περιλαμβάνονται οι εξής προορισμοί: Δελχί, Τσεννάι, Βομβάη, Κοϊκόρε, Τιρουβανανθαπουράμ,  Χαϊντεραμπάντ, Μπανγκαλόρ, Αχμανταμπάντ και Κοτσί.

Βασικά πλεονεκτήματα και για τις δύο αεροπορικές εταιρείες θα προκύψουν από συνέργιες και εξοικονόμηση κόστους σε τομείς όπως η απόκτηση πληρώματος, η συντήρηση, η ανάπτυξη προϊόντων και η εκπαίδευση. Οι αεροπορικές εταιρείες θα διερευνήσουν κοινές αγοραστικές ευκαιρίες για καύσιμα, ανταλλακτικά, εξοπλισμό και προμήθειες catering, καθώς και για εξωτερικές υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η τεχνολογική υποστήριξη. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπεται κοινή εκπαίδευση πιλότων, πληρώματος καμπίνας επιβατών και μηχανικών καθώς και συντήρηση αεροσκαφών ιδίου τύπου  και ενοποίηση των προγραμμάτων επιβράβευσης επιβατών. Θα συσταθεί κοινό γραφείο διαχείρισης έργου ώστε να εξασφαλισθούν τα οφέλη συνεργασίας και  από τις δύο πλευρές. Η υψηλή κυριότητα και ο αποτελεσματικός έλεγχος θα παραμείνει στην Jet Airways, με τον κ. Goyal να κατέχει ως μη εκτελεστικός Πρόεδρος το 51% της εταιρείας.

Η επένδυση της Etihad Airways στην Jet Airways συνάδει με τα μετοχικά μερίδια μειοψηφίας της Etihad Airways στην airberlin, στην Air Seychelles, στην Virgin Australia, και στην Aer Lingus κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι σύμβουλοι της Etihad για την παρούσα συμφωνία είναι: HSBC, DLA Piper, Amarchand & Mangaldas & Suresh A. Shroff & Co και PricewaterhouseCoopers.

Οι σύμβουλοι της Jet Airways για την παρούσα συμφωνία είναι: κ. Harish Salve, Gagrats, ELP, Ernst & Young, DSP Merrill Lynch Limited and Credit Suisse.

Στη φωτογραφία, ο  Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways, κ. James Hogan, με τον Πρόεδρο της Jet Airways, Naresh Goyal.