Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της διαχείρισης κεφαλαίων στην Κύπρο και την Ελλάδα αναλύθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η συμβουλευτική εταιρεία Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants Ltd. Το συνέδριο, με τίτλο “The future of asset management in Cyprus and Greece” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 28 Μαΐου και σε αυτό παραβρέθηκαν σημαντικοί παράγοντες από τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.

Όπως επισημάνθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου, η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013 σχετικά με την Κύπρο, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην περιοχή. Στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, είναι ζωτικής σημασίας για τον εγχώριο κλάδο της διαχείρισης κεφαλαίων να ξαναβρεί τον εαυτό του ή να κινδυνεύσει να χάσει το βασικό του ρόλο στην ανοικοδόμηση των τοπικών οικονομιών. Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους ο κλάδος πιθανόν να εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον καθώς παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για κατάλληλες επενδυτικές στρατηγικές, αποτελεσματική εφαρμογή και παγκόσμια διασπορά των κεφαλαίων.

Στο συνέδριο που ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Δήμητρα Καλογήρου μίλησαν: o Διευθυντής της Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants Ltd κ. Μάριος Γιαννάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CAMRADATA κ. Steve Butler, ο επικεφαλής του Fund Selection της Eurobank Asset Management, κ. Μιχάλης Φέσσας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Alpha Trust, κ. Iωσήφ Παπαδόγιαννης, ο Επικεφαλής των Επενδυτικών Υπηρεσιών της FBME Bank, κ. Ιωάννης Πετρή, ο Επικεφαλής του Asset Management της Argus Stockbrokers Ltd κ. Χρίστος Ακκελίδης και οι κ.κ. Stephan Cronje και Αλέξης Γιαννάς, Διευθυντής και Senior Consultant της Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants Ltd, αντίστοιχα.

Σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amundi Hellas, κ. Σπύρος Κρητικόπουλος, το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, κ. Αλέξανδρος Αποστολίδης και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Ανδρέας Ανδρέου, συζητήθηκε το θέμα των παγκόσμιων και τοπικών οικονομικών εξελίξεων στον κλάδο της διαχείρισης κεφαλαίων.

Στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου κ. John Hourican, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι σύνεδροι, σχετικά με την παγκόσμια και τοπική οικονομία, την κατάσταση των παγκόσμιων επενδυτικών αγορών και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Μέγα χορηγός του συνεδρίου ήταν η Amundis Hellas, χορηγοί η Alpha Trust, η Argus, η Eurobank Asset Management και η FBME Bank. Χορηγός Δεδομένων η CAMRADATA και Υποστηρικτής Επικοινωνίας η Action Global Communications.