Οι Ανοικτοί Ουρανοί έχουν αποτελέσει «ένα μοντέλο επιτυχίας, δημιουργώντας τεράστια οφέλη για τους ταξιδιώτες και για τις αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο James Hogan, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Etihad Airways, μιλώντας στο Επιμελητήριο των ΗΠΑ στη 14η Ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Ιδρύματος της Αεροπορίας Εμπορίου στην Ουάσιγκτον.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που τρεις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ξεκίνησαν μια εκστρατεία κατά της Etihad Airways και άλλων φορέων του Κόλπου, ο κ. Hogan ζήτησε αιτιολογημένη συζήτηση που να βασίζεται σε γεγονότα. Προειδοποίησε επίσης για ενέργειες οι οποίες θα περιόριζαν την ανταγωνιστική επιλογή εκατομμυρίων ταξιδιωτών των ΗΠΑ και διεθνών ταξιδιωτών που οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επιλέξει να μην εξυπηρετούν.

Η ομιλία του κ. Hogan αναφέρει τα βασικά γεγονότα πίσω από την ανάπτυξη της Etihad Airways και την ανταγωνιστική στρατηγική της. «Η Etihad είναι ένας Δαβίδ. Ένας Δαβίδ, ο οποίος από τότε που ξεκινήσαμε, το 2003, αντιμετώπιζε τον Γολιάθ. Σχεδόν σε κάθε αγορά που έχουμε εισέλθει, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους υπάρχοντες ανταγωνιστές, με τις καθιερωμένες επιχειρήσεις, εγκατεστημένες υποδομές, με εδραιωμένες πωλήσεις, μάρκετινγκ, εμπορικά σήματα και πελατειακές βάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι αεροπορικές εταιρείες ήταν προικισμένες με εκπληκτικές υποδομές – αερολιμένες, αεροστάθμης, slots, δικαιώματα προσγείωσης – επί δεκαετίες. Για να τους αντιμετωπίσουμε, έπρεπε να εργαστούμε σκληρότερα και εξυπνότερα. Αυτό είναι που αποκαλούμε ανταγωνισμό» τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Έχουμε ήδη βοηθηθεί από τη γεωγραφική θέση μας. Ο Κόλπος βρίσκεται στο κέντρο του εμπορίου και των δρομολογίων του σήμερα. Η σημερινή τεχνολογία των αεροσκαφών και οι μεταβαλλόμενες συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου σημαίνει ότι είμαστε σε θέση για πολλές νέες και αναδυόμενες αγορές».

Ο κ. Hogan είπε ότι το «μυστικό» πίσω από την ταχεία ανάπτυξη της Etihad Airways, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών, η οποία διατυπώθηκε στα σύγχρονα νέα αεροσκάφη, με κορυφαία προϊόντα, σε ανταγωνιστικές τιμές, με διαδρομές στις οποίες οι ταξιδιώτες θέλουν να πετάξουν. Είπε, επίσης, ότι η Etihad Airways είχε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις δραστηριότητές της σε σχέση με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Ως εθνική αεροπορική εταιρεία, είπε ο κ. Hogan, η Etihad Airways δεν είναι διαφορετική από δεκάδες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η αεροπορική εταιρεία έχει κάνει πάντα σαφές ότι έχει λάβει επενδύσεις με μετοχικό κεφάλαιο και τα δάνεια των μετόχων, οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ Hogan συνέχισε περιγράφοντας την οικονομική συμβολή της Etihad Airways στις ΗΠΑ, με τις απευθείας καθημερινές πτήσεις μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και έξι προορισμών των ΗΠΑ, που η εταιρεία εξυπηρετεί αποκλειστικά, καθώς επίσης και μέσω των εκτεταμένων εταίρων στην αλυσίδα εφοδιασμού της σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, είπε, η Etihad Airways μετέφερε 180.000 ταξιδιώτες μέσω του δικτύου των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών κατά το 2014, και 50.000 κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2015.

Ο κ. Hogan ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι οι «Ανοιχτοί Ουρανοί» αφορούν την δυνατότητα επιλογής του πελάτη. «Όλα γίνονται με απώτερο σκοπό την επιλογή του καταναλωτή. Οι πελάτες επιλέγουν να πετούν με την Etihad Airways, διότι προσφέρουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, με εξαιρετική εξυπηρέτηση, στις γραμμές που θέλουν να πετάξουν, σε τιμές που είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με την αγορά».