Η Moderna ανακοίνωσε την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προμήθεια 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της εταιρείας έναντι του Covid-19 . Επιπρόσθετα, η Moderna επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο mRNA-1273 μπορεί να μεταφερθεί σε τοπικό επίπεδο υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε υγρή μορφή στους 2 με 8°C. Αυτή η σημαντική εξέλιξη θα διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του εμβολίου στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου mRNA-1273 για τις χώρες μέλη της Ε.Ε., αυξάνοντας έτσι τις συνολικές δόσεις του εμβολίου της Moderna σε 160 εκατομμύρια.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Moderna και το mRNA-1273, το υποψήφιο εμβόλιό μας έναντι του Covid-19, που μας δίνει η συμφωνία για αύξηση των δόσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,» σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna. «Καθώς το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται πλέον στην προετοιμασία για τη διανομή του εμβολίου, αναμένοντας από στιγμή σε στιγμή έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές Αρχές, η δέσμευσή μας για τη συνεργασία με κυβερνήσεις και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.»

  • Εξελίξεις σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς και θερμοκρασία συντήρησης του εμβολίου

Η Moderna έχει ανανεώσει τον Οδηγό Χειρισμού και Διανομής του εμβολίου mRNA-1273, ώστε να συμπεριλάβει τη δυνατότητα μεταφοράς σε τοπικό επίπεδο υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε υγρή μορφή στους 2 με 8°C. Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία μεταφοράς του εμβολίου σε δυσπρόσιτες περιοχές και εξαλείφει τα εμπόδια για τον εμβολιασμό των πληθυσμών. Όπως είχε ανακοινωθεί και νωρίτερα στο έτος, το εμβόλιο mRNA-1273 μπορεί να παραμείνει σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης 2° έως 8°C για 30 ημέρες.

  • Οι παραπάνω πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Επιτροπή για τα Εμβόλια και Συναφή Βιολογικά Προϊόντα (VRBPAC) στις ΗΠΑ, μετά από την οποία η Συμβουλευτική Επιτροπή του FDA ενέκρινε τη χορήγηση άδειας έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Moderna στη χώρα.