Βελτίωση λειτουργικών και οικονομικών αποτελεσμάτων που οφείλεται στην ευτυχή στρατηγική που υλοποιείται ανακοίνωσε η easyJet.

Ζήτηση, μετατροπή και η απόδοση σε όλη την Ευρώπη

• Τα έσοδα ανά θέση επιβάτη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σταθερή ισοτιμία, και κατά 0,2% ανά θέση σε £54.91 εν μέρει, από την πειθαρχημένη κατανομή στην πληρότητα, βελτίωση του συντελεστή πληρότητας, ισχυρή εμπορική δραστηριότητα για τον Οκτώβριο, την Πασχαλινή περίοδο και την απόδοση της κράτησης συγκεκριμένων θέσεων.

• Οι γενικοί δείκτες πληρότητας αυξήθηκαν κατά 0,7% στα 89,7%, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 3,6% σε 32 εκ. θέσεις

Διατήρηση του πλεονεκτήματος κόστους

• Το κόστος ανά θέση με εξαίρεση το κόστος καυσίμων αυξήθηκε κατά 2,9% σε σταθερή ισοτιμία και μειώθηκε κατά 1,4% σε δημοσιευμένα στοιχεία σε £ 38,66. Η αύξηση του κόστους ανά θέση προήλθε από την αναμενόμενη αύξηση των τελών στα μεγάλα αεροδρόμια κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία, υψηλότερα κόστη από διαταραχές στο πρόγραμμα πτήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο και κόστη που συνδέονται με την ανάπτυξη ευέλικτων λειτουργιών εν’ όψει νέων ανοιγμάτων βάσεων πληρωμάτων.

• Η easyJet κατάφερε περικοπή δαπανών που ανήλθε στα £ 21 εκ. κατά την περίοδο των έξι μηνών έως τις 31 Μαρτίου 2015

• Από τον Μάιο 2016 όλες οι μελλοντικές παραδόσεις των αεροσκαφών Α320 θα έχουν 186 θέσεις, ο υπάρχοντας στόλος των αεροσκαφών A320 που έχουν 180 θέσεις θα μετατραπούν επίσης μέχρι το χειμώνα του 2016. Το αεροσκάφος A320 με 186 θέσεις αναμένεται να εξοικονομήσει ένα κόστος ανά θέση της τάξης του 2% έναντι ενός A320 με 180 θέσεις.

• Υπεγράφη συμβόλαιο υποστήριξης με την AJW Group ώστε να γίνει περαιτέρω εξοικονόμηση από τα κόστη συντήρησης από τον Οκτώβριο του 2015.

Κτίζοντας ισχυρή 1η και 2η θέση σε δίκτυα δρομολογίων

• Η easyJet άνοιξε νέες βάσεις στο Άμστερνταμ και το Πόρτο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των βάσεων σε 26.

Πειθαρχία στη χρήση των κεφαλαίων

• Κατά τους έξι μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2015, η easyJet προσέφερε αποδόσεις £180 εκ. ή 45,4 πέννες / μετοχή στους μετόχους της μέσω της καταβολής του τακτικού μερίσματος σε αυξημένο ποσοστό διανεμομένων κερδών 40% των κερδών μετά από φόρους για το έτος που έληξε στις 30ης Σεπτεμβρίου, 2014.

• Η easyJet έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους με μετρητά και καταθέσεις χρηματαγοράς της τάξης των £976 εκ., με μείωση κατά £93 εκ. σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι καθαρές ταμειακές ροές κατά την 31η Μαρτίου 2015 ανήλθαν σε £416 εκ. σε σύγκριση με £449 εκ. στις 31 Μαρ. 2014.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Carolyn McCall, Chief Executive της easyJet δήλωσε: «Στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς η easyJet παρουσίασε ρεκόρ επίδοσης, συνεχίζοντας να υλοποιεί τη στρατηγική της που είναι να κάνει τα ταξίδια εύκολα και προσιτά για τους επιβάτες. Το κέρδος κατά το πρώτο εξάμηνο αντικατοπτρίζει τις πρωτοβουλίες μας προς ο όφελος των πελατών μας, μια ισχυρή χειμερινή περίοδο καθώς και τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος καυσίμων και τις ευνοϊκές συναλλαγματικές μεταβολές. Καθώς ξεκινάμε την σημαντική θερινή περίοδο, οι προκρατήσεις θέσεων είναι στα ίδια επίπεδα με του προηγούμενου έτους και όπως προβλέψαμε οι επιβάτες επωφελούνται από τη μείωση των ναύλων λόγω του χαμηλότερου κόστους καυσίμων και του ανταγωνιστικού λειτουργικού περιβάλλοντος. Η easyJet συνεχίζει να είναι καλά τοποθετημένη για την επίτευξη αύξησης εσόδων και κερδών του τρέχοντος έτους, προσφέροντας βιώσιμη απόδοση στους μετόχους λόγω του ισχυρού δικτύου της, της χαμηλής βάσης κόστους και του ισχυρού ισολογισμού»