Ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών της Κίνας Huawei ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει ραδιοφωνικό εξοπλισμό για τα δίκτυα νέας γενιάς 5G στη Γαλλία, στις πρώτες τέτοιες εγκαταστάσεις του εκτός Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Huawei η οποία έχει επηρεαστεί από μια εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, είχε αρχίσει το φλερτ με την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη ζημιά από χαμένες επιχειρηματικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα σχέδια οι εγκαταστάσεις στη Γαλλία αξίας 200 εκατ. ευρώ, θα προσφέρουν 500 θέσεις εργασίας και θα παράγουν εξοπλισμό για την ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας Λιανγκ Χουά κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στο Παρίσι.

Το εργοστάσιο θα αρχίσει να κατασκευάζει ραδιοφωνικό εξοπλισμό και θα επεκταθεί σε άλλα προϊόντα στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής αγοράς», ανέφερε ο κ. Λιαγκ.

Δεν είπε πού θα είναι το εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει εξοπλισμό αξίας γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ούτε πότε θα αρχίσει παραγωγή.

Ο κ. Λιανγκ ανέφερε ότι η εταιρεία πραγματοποιεί συζητήσεις με την κυβέρνηση της Γαλλίας και τοπικές αρχές για το έργο.

Οι ΗΠΑ έχουν εξασκήσει πίεση προς τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να αποκλείσουν την Huawei από τα δίκτυα 5G τους, αλλά μέχρι τώρα η Γαλλία και η Βρετανία έχουν αρνηθεί να αλλάξουν γνώμη.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο ότι δεν θα κάνουν διακρίσεις εναντίον της εταιρείας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Nokia και η Ericsson θα έχουν προτεραιότητα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Huawei έχει υπερβολικά στενή σχέση με την κυβέρνηση της Κίνας και ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία, κάτι που η εταιρεία έχει αρνηθεί.