Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 42 εκατ. δολ. για το 2012, σημειώνοντας 200% αύξηση σε σχέση με το 2011, (14 εκατ. δολ.) κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τα έσοδα, τους επιβάτες και τον έλεγχο κόστους.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% φτάνοντας τα 4,8 δισ. δολ. (2011: 4,1 δισ. δολ.) και ο συνολικός αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 23% στους 10,3 εκατ. (2011: 8,4 εκατ.). Οι αριθμοί αυτοί ενισχύθηκαν σημαντικά από τις συνεργασίες επένδυσης κεφαλαίου και κοινού κωδικού της Etihad Airways, που απέφεραν έσοδα περισσότερα των 600 εκατ. δολ.

Ο James Hogan, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways δήλωσε σχετικά: «Το 2012 η Etihad Airways άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Έχουμε καταφέρει να έχουμε βελτιωμένο καθαρό κέρδος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένου της νέας και φιλόδοξης ανάπτυξης αλλά και της διαρκούς επένδυσης που πραγματοποιεί η αεροπορική εταιρεία σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη της πρώτης ‘συμμαχίας συνεργασιών’ με τις επενδύσεις μας σε airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia και Aer Lingus να συνεισφέρουν σημαντική αξία στη δραστηριοποίηση μας. Επιπλέον, έχουμε πετύχει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι, αναπτύσσοντας τον τομέα της αεροπορίας και δημιουργώντας εμπορικούς και τουριστικούς συνδέσμους σε όλο τον κόσμο».  
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 24% στα $170 εκατ. (2011: $137 εκατ.) με τα κέρδη προ φόρων, τόκων, υποτίμησης και απόσβεσης και ενοικιάσεων (EBITDAR) να φτάνουν τα $753 εκατ. ($648 εκατ.), περιθώριο κέρδους 16% των συνολικών εσόδων.

Από το 2006 που ο κ. Hogan εντάχθηκε στην Etihad Airways ως Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, η αεροπορική εταιρεία από επιχείρηση των 750 εκατ. δολ. έχει αναπτυχθεί σε επιχείρηση σχεδόν $5 δις ετησίως. Ο κ. Hogan υποστήριξε πως, το 2012 η Etihad Airways προσέλκυσε την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητα. Περισσότεροι από 50 οργανισμοί έχουν χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 6,8 δισ. δολ. -αθροιστικά- την επέκταση της αεροπορικής εταιρείας. «Οι τραπεζίτες κατανοούν και εμπιστεύονται την εταιρεία, το όραμα και τις δυνατότητές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η ανάπτυξη εσόδων ανά χιλιομετρικό επιβάτη ξεπέρασε σε ανάπτυξη το Δείκτη Διαθέσιμων Χιλιομετρικών Θέσεων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Τα έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη αυξήθηκαν κατά 23% φτάνοντας τα 48 δισ. δολ. (2011: 39 δισ. δολ.), οι Διαθέσιμες Χιλιομετρικές Θέσεις αυξήθηκαν κατά 20% στα 61 εκατ. (2011: 51 εκατ.) με αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή άνοδο συντελεστή θέσης κατά 2,4 μονάδες φτάνοντας το 78,2% (2011: 75,8%).

Οι επενδύσεις κεφαλαίου και οι συνεργασίες κοινού κωδικού συνεισέφεραν περισσότερους από 1,2 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο της Etihad Airways. Η airbelin, στην οποία η Etihad Airways έχει 29,21% μερίδιο, συνεισέφερε ιδιαιτέρως καθώς περισσότεροι από 300.000 επιβάτες ταξίδεψαν στα δίκτυα των δύο αεροπορικών, συμβάλλοντας με περισσότερα από 130 εκατ. δολ. και στις δύο εταιρείες.

Παρά την παγκόσμια αύξηση στις τιμές πετρελαίου το 2012, η Etihad Airways ελαχιστοποίησε το «αποτύπωμά» της μέσω της αυστηρής πολιτικής  αντιστάθμισης καυσίμων. Το 2012, όπως και το 2011, η αεροπορική εταιρεία αντιστάθμισε το 80% του κόστους καυσίμων.

Στην προσεκτική διαχείριση κόστους σε όλους τους τομείς της εταιρείας συγκαταλέγονται και τα κόστη, εκτός καυσίμων, ανά διαθέσιμη χιλιομετρική θέση που μειώθηκαν κατά 5%. Ανεξάρτητοι αναλυτές του γραφείου Seabury στη Νέα Υόρκη αξιολόγησαν τα κόστη της Etihad Airways ως τα χαμηλότερα από άλλες μεγάλες, αντίστοιχες αεροπορικές εταιρείες (εξαιρούνται οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους).
«Κατανοούμε πώς να διαχειριζόμαστε τα κόστη χωρίς να συμβιβαζόμαστε σε ότι αφορά τα καινοτόμα προϊόντα και τη μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης που προσφέρουμε», συνέχισε ο κ. Hogan.

Κατά τη διάρκεια του 2012, η Etihad Airways:

 • Επωφελήθηκε από τον πρώτο χρόνο της στρατηγικής συνεργασίας με την airberlin, στην οποία η Etihad Airways απέκτησε μερίδιο το Δεκέμβριο του 2011.
 • Απέκτησε 40% μερίδιο στην Air Seychelles τον Ιανουάριο 2012 και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο για τη διοίκηση της αεροπορικής εταιρείες. Οι δύο αεροπορικές έχουν ενσωματώσει: δρομολόγια στα δίκτυά τους, προγράμματα τακτικών επιβατών, προγράμματα εκπαίδευσης και συντήρησης. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται πως η Air Seychelles θα επιστρέψει στην κερδοφορία.
 • Ανακοίνωσε πτήσεις σε έξι νέους προορισμούς – Τρίπολη, Σαγκάη, Ναϊρόμπι, Λάγκος, Αχμανταμπάντ και Μπάσρα. Η Etihad Airways ανακοίνωσε επίσης νέες πτήσεις το 2013 στην Ουάσινγκτον, στο Άμστερνταμ, στο Σάο Πάολο και στην πόλη του Χο Τσι Μιν.
 • Τον Ιανουάριο πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα στον Κόλπο, ως μέρος της δέσμευσης της αεροπορικής για βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
 • Συνέχισε τον ρόλο της ως ιδρυτικό μέλος και επενδυτής του Ινστιτούτου Masdar – Κοινοπραξία για την Έρευνα Βιώσιμης Βιοενέργειας που μαζί με τα άλλα ιδρυτικά μέλη, Boeing και UOP, ερευνά την πιθανότητα για εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών, στην περιοχή.
 • Ξεκίνησε την υλοποίηση της προηγμένης πλατφόρμας SabreSonic, για την προετοιμασία της παρουσίασής της το Φεβρουάριο του 2013. Η δεκαετής συμφωνία ύψους 1 δισ. δολ. με την Sabre Airline Solutions θα συμβάλλει, ώστε η Etihad Airways να αξιοποιήσει την ολοκληρωμένη και με τεχνολογία αιχμής πλατφόρμα για σκοπούς κρατήσεων εισιτηρίων, απογραφής, μάρκετινγκ, σχεδιασμού, ηλεκτρονικού εμπορίου, διανομής και λειτουργίες ελέγχου αναχωρήσεων.
 • Αυξημένη συχνότητα και χωρητικότητα έξι πτήσεων για Ντίσελντορφ, Μπανγκόκ, Κουβέιτ, Νταμάμ, Κωνσταντινούπολη και Κάιρο.
 • Συνέχισε τη διαρκή ανάπτυξη των σχέσεων κοινού κωδικού, μέχρι στιγμής η Etihad Airways έχει 41 αεροπορικές συνεργασίες κοινού κωδικού, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας, σημαντικής, στρατηγικής σχέσης με την Air France-KLM που υπογράφθηκε τον Οκτώβριο.
 • Επένδυση στην Aer Lingus και κατά συνέπεια υπογραφή συμφωνιών για διευρυμένες εμπορικές και ενέργειες κοινού κωδικού.
 • Επένδυση κεφαλαίου στην Virgin Australia, το τελευταίο βήμα σε μία ιδιαιτέρως πετυχημένη, πολυεπίπεδη συνεργασία που περιλαμβάνει κοινό κωδικό, κοινές πρωτοβουλίες μάρκετινγκ και αμοιβαίες, άμεσες ανταμοιβές στα προγράμματα τακτικών επιβατών.
 • Παρουσίασε το νέο υψηλής ταχύτητας, broadband διαδίκτυο και την υπηρεσία σύνδεσης κινητού τηλεφώνου “Etihad Wi-Fly”, από τη Panasonic Avionics Global Communications Suite. Πρόκειται για την πρώτη τεχνολογική ενέργεια που υλοποιήθηκε στην πτήση Α330-200 από τις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο και απορρέει από το δεκαετές συμβόλαιο ύψους 1 δισ. δολ. με την Panasonic.
 • Απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή σε νέο πρόγραμμα της airberlin για επιβράβευση τακτικών επιβατών. Το νέο πρόγραμμα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης επιβραβεύσεων που συστάθηκε από την Etihad Airways με στόχο την ταχέως αναπτυσσόμενη και ιδιαιτέρως επικερδή αγορά διαχείρισης   
 • Κέρδισε το βραβείο της Κορυφαίας Αεροπορικής Εταιρείας του Κόσμου στα έγκυρα World Travel Awards για τέταρτη συνεχή χρονιά.

«Ο πελάτης βρίσκεται στην καρδιά κάθε μας δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας το 2012 ήταν να παρέχουμε διαρκώς την καλύτερη εξυπηρέτηση και το καλύτερο προϊόν τόσο στον αέρα όσο και στη γη. Αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης ήταν η σημαντική αύξηση στον αριθμό επιβατών και η οικονομική μας απόδοση», δήλωσε ο κ. Hogan.

Επιπλέον, εγκαινίασε το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών στο Μάντσεστερ. Στο τηλεφωνικό κέντρο απασχολούνται περισσότεροι από 190 υπάλληλοι και μέχρι στιγμής έχουν απαντηθεί περισσότερες από 500.000 κλήσεις, σε 18 αγορές και σε 9 γλώσσες, από την ημερομηνία που εγκαινιάστηκε, προσφέροντας περισσότερα από 20 εκατ. δολ. έσοδα.

Ως μέσο έκφρασης της έντονης αφοσίωσης των πελατών, το πρόγραμμα τακτικών επιβατών, Etihad Guest, ξεπέρασε τα 1,8 εκατ. μέλη κατά τη διάρκεια του 2012. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε από την εισαγωγή του PointsPay, ενός συστήματος που επιτρέπει στα μέλη του Etihad Guest να εξαργυρώνουν πόντους σε μετρητά για την αγορά προϊόντων διαθέσιμων σε 30 εμπορικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός ανανέωσης του στόλου της Etihad Airways για το 2013 περιλαμβάνει 14 αεροσκάφη, εκ των οποίων 11 επιβατικά και 3 εμπορευματικά. Υπό παραγγελία είναι εννέα ευρύχωρα αεροσκάφη (6 Boeing 777-300ER επιβατικά, δύο Boeing 777 εμπορευματικά και ένα Airbus 330 εμπορευματικό). Τα παραπάνω αεροσκάφη θα ικανοποιήσουν άμεσα τις αναπτυξιακές ανάγκες της Etihad Airways.

Στο τέλος του 2012, η εταιρεία είχε 10.656 υπαλλήλους περισσοτέρων των 125 εθνοτήτων, 18% περισσότερους από το 2011 (9.038). Το πρόγραμμα Εμιρατοποίησης της αεροπορικής εταιρείας για πιλότους δοκιμών, μηχανικούς και απόφοιτους συνεχίζεται με επιτυχία καθώς περισσότεροι από 1.254 υπηκόους των ΗΑΕ έχουν προσληφθεί, αντιπροσωπεύοντας το 22% του εργατικού δυναμικού των κεντρικών γραφείων.

Ο κ. Hogan ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είμαι ενθουσιασμένος για το μέλλον και ανυπομονώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την μεγιστοποίηση της απόδοσης για τους μετόχους μας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διαρκής ανάπτυξη και εξέλιξη στο Άμπου Ντάμπι και να δημιουργήσουμε μία αξέχαστη εμπειρία για τους επιβάτες μας».