Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποκάλυψε το πλάνο της για την απόκτηση του 49% της Jat Airways, έχοντας παράλληλα υπογράψει ένα πενταετές συμβόλαιο διοίκησης με τον εθνικό αερομεταφορέα της Σερβίας. Οι εν λόγω εξελίξεις αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες της ευρείας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Etihad Airways και της Κυβέρνησης της Σερβίας, στην οποία περιλαμβάνονται στόλος νέων αεροπλάνων και νέο ολοκληρωμένο δίκτυο διεθνών προορισμών, που επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση για τους επαγγελματίες ταξιδιώτες και τουρίστες στη Σερβία.

Η ιστορική συμφωνία, ως συνέχεια του δρομολογίου της Etihad Airways μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Βελιγραδίου τον Ιούνιο, θα ενισχύσει σημαντικά τόσο τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Σερβίας, όσο και τον τομέα τουρισμού των δύο χωρών.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανακοινώθηκε από τον James Hogan, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Etihad Airways και τον Aleksandar Vučić, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σερβικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Etihad Airways θα διαθέσει 40 εκατ. δολάρια δάνειο που θα μετατραπούν σε μετοχές από την 1η Ιανουαρίου 2014, και υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών. Το παρόν θα αντιστοιχιστεί από ισόποση χρηματοδότηση της Κυβέρνησης της Σερβίας. Η Etihad Airways και η Κυβέρνηση της Σερβίας θα παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω δανείων μετοχών και άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα αγγίξουν τα 60 εκατ. δολάρια με σκοπό την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την υποστήριξη της ανάπτυξης του δικτύου για τη νεοσύστατη Air Serbia.

Ο James Hogan, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Air Serbia στη συμμαχία εταίρων και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και κερδοφόρα αεροπορική εταιρεία. Εκτός από τη δημιουργία κλίμακας, το γνωστό επιχειρηματικό μας μοντέλο προσφέρει μια μοναδική κοινή πλατφόρμα για την προώθηση συνεργιών και εξοικονόμηση κόστους, γεγονός που θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Air Serbia καθώς η νέα αεροπορική εταιρεία θα εξελίσσεται. Έχουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο, η οικονομική επένδυση από πλευράς Etihad Airways, αλλά και από πλευράς της κυβέρνησης της Σερβίας, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί η τεχνογνωσία μας, θα συμβάλουν στη διασφάλιση της αεροπορικής εταιρείας, με μια τόσο σημαντική ιστορία, έτσι ώστε να έχει ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον».

Η μετονομασία και το rebranding της Jat Airways σε Air Serbia είναι μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του αερομεταφορέα που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.

Ανάμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες είναι ένα ενισχυμένο δίκτυο πτήσεων και πτήσεις κοινού κωδικού με την Etihad Airways και την airberlin, προσθέτοντας στο υπάρχον δίκτυο 33 πόλεων της Air Serbia 12 προορισμούς στην Αφρική, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Ο τρέχων στόλος της Jat Airways που αποτελείται από 10 αεροσκάφη Boeing 737-300 θα αποσυρθεί από τις προγραμματισμένες λειτουργίες του και σύντομα θα αντικατασταθεί από μισθωμένο αεροσκάφος στενής ατράκτου. Μακροπρόθεσμα, η Air Serbia θα παραγγείλει 10 αεροσκάφη στενής ατράκτου.

Η Air Serbia θα γίνει ο έκτος συνεργάτης μετοχικού κεφαλαίου της Etihad Airways μετά την airberlin (29.21%), την Air Seychelles (40%), τη Virgin Australia (10.5%), την Aer Lingus (2.99%) και την πιο πρόσφατη Jet Airways (24% μετά από ρυθμιστικές εγκρίσεις).