Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνέχισε το ρεκόρ ανάπτυξης για το Γ’ τρίμηνο του 2013 με τα έσοδα από τις υπηρεσίες επιβατών να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 1 δισ. δολ. και τον αριθμό επιβατών να ξεπερνά τα 3 εκατ. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% φτάνοντας τα 1,4 δισ. δολ. σε σύγκριση με τα 1,3 δισ. δολ. του Γ’ τριμήνου 2012 ενώ οι συντελεστές φορτίου του δικτύου της αεροπορικής έφτασαν το 81%.

Τα επιβατικά έσοδα σημείωσαν 10% αύξηση το Γ’ τρίμηνο του 2013 φτάνοντας τα 1,03 δισ. δολ. (2012: 938 εκατ. δολ) ενώ τα εμπορευματικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 39% φτάνοντας τα 244 εκατ. δολ. (2012: 176 εκατ. δολ.).

Τα έσοδα από τις συνεργασίες κοινού κωδικού και τη συμμαχία μετοχικού κεφαλαίου αεροπορικών εταιρειών της Etihad Airways ανήλθαν σε 247 εκατ. δολ. σημειώνοντας 36% αύξηση έναντι των 181 εκατ. δολ. για το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι εισφορές συνεργασιών αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εσόδων επιβατών για το Γ’ τρίμηνο του έτους ενώ ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 11% φτάνοντας τα 3,06 εκατ. δολ. (2012: 2,75 εκατ. δολ.).

Ο κ. James Hogan, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε πως η ανάπτυξη του Γ’ τριμήνου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αυξανόμενης χωρητικότητας και διαρκούς ανταγωνισμού τιμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Hogan: «Εκτός από την ανάπτυξη της Etihad Airways για το Γ’ τρίμηνο του 2013, συνεχίσαμε την ανάπτυξη στρατηγικής των συνεργατών μας. Έχουμε επικεντρωθεί στις συνεργασίες μας και συνεχίζουμε τις εργασίες με τις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία για την προώθηση του πλάνου σχετικά με την απόκτηση του 24% της Jet Airways. Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη offshore επένδυση μας σε ινδική αεροπορική εταιρεία και υλοποιείται σύμφωνα με την νομοθεσία των Άμεσων Επενδύσεων Εξωτερικού. Παράλληλα, έχουμε υπογράψει συμφωνία με την Κυβέρνηση της Σερβίας για πενταετή διαχείριση του κρατικού αερομεταφορέα της Σερβίας, την Air Serbia, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως Jat Airways και την ενσωμάτωση του προγράμματος τακτικών επιβατών του με το αντίστοιχο της Etihad Airways, το Etihad Guest. Το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήσαμε το μερίδιο μας στην Virgin Australia από 10,5% σε 17,4% και παρουσιάσαμε τις συνεργασίες μας με South African Airways, Air Canada, Belavia και Korean Air. Πλέον διαθέτουμε 46 συνεργασίες κοινού κωδικού, επεκτείνοντας το δίκτυο μας σε 375 προορισμούς.

Κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου, η Etihad Airways ξεκίνησε νέο δρομολόγιο μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Σαναά στην Υεμένη, αύξησε τη χωρητικότητα σε άλλους προορισμούς μέσω πρόσθετων πτήσεων ή με τη χρήση μεγαλύτερου αεροσκάφους. Επιπλέον, προστέθηκαν τρία νέα αεροσκάφη στο στόλο της, ένα ευρείας ατράκτου Boeing 777, ένα στενής ατράκτου Airbus A320, και ένα ενοικιαζόμενο Airbus A330. Παράλληλα, η Etihad Cargo αύξησε κατά 41% των όγκο μεταφερόμενων φορτίων αγγίζοντας τους 132.448 τόνους (2012: 94.123). Η Etihad μεταφέρει το 90% όλων των εναέριων μεταφορών από και προς τον κόμβο της στο Άμπου Ντάμπι.

Σημαντικές στιγμές για το Γ’ τρίμηνο του 2013:

  • Υπογραφή συμφωνίας με την Κυβέρνηση της Σερβίας για πενταετή διαχείριση του κρατικού αερομεταφορέα της χώρας, την Air Serbia (Jat Airways).
  • Ενσωμάτωση του προγράμματος τακτικών επιβατών της Air Serbia στο Etihad Guest.
  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Virgin Australia, από 10,5% σε 17,4%.
  • Συμφωνίες κοινού κωδικού με τις South African Airways, Air Canada, Belavia και Korean Air.
  • Έναρξη δρομολογίων στη Σαναά της Υεμένης τέσσερις φορές την εβδομάδα.
  • Προσθήκη 3 αεροσκαφών – ένα Airbus A320, ένα Boeing 777-300ER και ένα Airbus A330.
  • Διάκριση του Προέδρου  της Etihad Airways, κ. James Hogan ως Ηγετικό Στέλεχος του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών στα βραβεία Airline Strategy.

____________________________________________________________________________

Για την Etihad Airways: Η Etihad Airways είναι ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με βάση την πρωτεύουσα Abu Dhabi. Η Etihad πραγματοποιεί πτήσεις σε περισσότερους από 90 προορισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στη Νότιο Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία και στη Αυστραλασία. Ο στόλος της Etihad αποτελείτε από 83 αεροσκάφη τύπου Airbus και Boeing, ενώ ακόμη 80 αεροσκάφη έχουν παραγγελθεί μεταξύ των οποίων 41 Boeing 787-9 Dreamliners και 10 Airbus A380. Η Etihad Airways κατέχει ποσοστό στις αεροπορικές εταιρείες airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus, Air Serbia (με ισχύ από τον Ιανουάριο 2014) και Jet Airways (για την εν λόγω επένδυση αναμένονται ρυθμιστικές και εταιρικές εγκρίσεις).

Για τις πτήσεις από και προς Κύπρο, η Etihad Airways χρησιμοποιεί αεροσκάφη τύπου Airbus A320, χωρητικότητας 140 επιβατών, με 20 διακεκριμένες (business class) και 120 οικονομικές θέσεις. Η πτήση EY093 πραγματοποιείται πλέον κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με αναχώρηση από Άμπου Ντάμπι στις 09:25 και άφιξη στην Κύπρο στις 12:05 τοπική ώρα. Η πτήση EY094 αναχωρεί από Λάρνακα στις 15:00 με άφιξη στο Άμπου Ντάμπι στις 19:30 τοπική ώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.etihad.com