Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιορτάζει ένα χρόνο επιτυχίας – ρεκόρ, καθώς πέτυχε τον υψηλότερο αριθμό επιβατών και μεταφοράς φορτίου για το 2013. Σχεδόν 12 εκατ. επιβάτες επέλεξαν την εταιρεία κατά το 2013, αριθμός ενισχυμένος κατά 16%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό επιβατών για το 2012 που έφτασε τα 10,3 εκατ.

Η Μπανγκόκ ήταν για μία ακόμη χρονιά ο κορυφαίος προορισμός της αεροπορικής εταιρείας, καθώς η πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης επιλέχθηκε από 742.759 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση επιβατών κατά 7% σε σύγκριση με το 2012. Η Μανίλα ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός (547.068 επιβάτες), και ακολουθεί το Λονδίνο (544.564 επιβάτες), η Τζέντα (373.651 επιβάτες) και το Παρίσι (338.969 επιβάτες).

Η Etihad Airways μετέφερε το 73% των 16,4 εκατ. επιβατών που ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου του Άμπου Ντάμπι το 2013. Με την προσθήκη των εταιρικών συμμάχων που λειτουργούν στο αεροδρόμιο, το σύνολο ανέρχεται σε 79% της κίνησης επιβατών στο Άμπου Ντάμπι.

Ο κ. James Hogan, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Etihad Airways δήλωσε σχετικά: «Ο αριθμός – ρεκόρ για το 2013 αντιπροσωπεύει τη συνεχή επιτυχία του στρατηγικού μας πλάνου που εστιάζει σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την οργανική ανάπτυξη δικτύου, τις συμφωνίες κοινού κωδικού και τις επενδύσεις μικρού μετοχικού κεφαλαίου σε άλλες αεροπορικές εταιρείες. Ως ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του Άμπου Ντάμπι ως τον κορυφαίο διεθνή κόμβο ταξιδιών, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε την εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα της χώρας».

Έξι νέοι προορισμοί προστέθηκαν στο δίκτυο της Etihad Airways το 2013, η Ουάσινγκτον το Μάρτιο, το Άμστερνταμ το Μάιο, το Σάο Πάολο και το Βελιγράδι τον Ιούνιο, η Σανάα το Σεπτέμβριο και η Πόλη του Χο Τσι Μι τον Οκτώβριο. Επιπρόσθετα το 2013, αυξήθηκε η συχνότητα για 18 υφιστάμενους προορισμούς και υπεγράφησαν νέες συμφωνίες κοινού κωδικού με τις Kenya Airways, Air Serbia, South African Airways, Belavia, Korean Airlines, Air Canada και airBaltic.

Κατά τη διάρκεια του 2013, επενδύοντας στην οργανική ανάπτυξη η Etihad Airways επέκτεινε τις συνεργασίες κοινού κωδικού και μετοχικού κεφαλαίου που συνεισέφεραν περισσότερους από 1,8 εκατ. επιβάτες στις πτήσεις της αεροπορικής, σημειώνοντας 38% αύξηση σε σχέση με 1,3 εκατ. επιβάτες το 2012. Επιπρόσθετα των τεσσάρων εταίρων μετοχικού κεφαλαίου, airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia και Aer Lingus, η Etihad Airways ανακοίνωσε επενδύσεις το 2013 σε επιπλέον τρεις αερομεταφορείς. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο, η εταιρεία επισημοποίησε ένα πενταετές συμβόλαιο για τη διαχείριση του εθνικού αερομεταφορέα της Σερβίας, Air Serbia (πρώην Jat Airways), αποκτώντας το 49% της αεροπορικής, το Νοέμβριο η Etihad Airways έλαβε έγκριση για την εξαγορά του 24% της Ινδικής Jet Airways, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεση εξαγοράς του 33,3% της Ελβετικής Darwin Airline, την οποία θα επανακαθιερώσει ως Etihad Regional.

Σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε και στις μεταφορές φορτίου κατά το 2013, καθώς μεταφέρθηκαν 486,753 τόνοι φορτίου, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 32% σε σύγκριση με το 2012.

Τον προηγούμενο χρόνο η Etihad Airways παρέλαβε 8 αεροσκάφη Airbus (τέσσερα A320, ένα A321, δύο A330-200 και ένα εμπορευματικό A330), οκτώ αεροσκάφη Boeing (έξι 777-300ER και δύο εμπορευματικά 777), και προστέθηκε επιπλέον χωρητικότητα μισθωμένων αεροπλάνων με την πρώτη πτήση του εμπορευματικού 747-8. Ο στόλος απαρτίζεται πλέον από 89 αεροσκάφη, με μέσο χρόνο ζωής 5,2 έτη.

Ο κ. Hogan δήλωσε: «Και το 2013, ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξε το παιχνίδι, ο πελάτης ήταν στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας. Οι ενισχύσεις των υπηρεσιών μας για το προηγούμενο έτος, από την παρουσίαση της υπηρεσίας ‘Ιπτάμενης Νταντάς’ μέχρι το Wi-Fi internet και την προσθήκη τηλεοπτικών καναλιών που μεταδίδουν εκπομπές σε πραγματικό χρόνο, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για την καλύτερη στο είδος της παροχή υπηρεσιών και προϊόντων».