Εξαιρετικά χαμηλός φαίνεται να είναι ο κίνδυνος μόλυνσης εν ώρα πτήσης, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλους εσωτερικούς χώρους, καθώς τα αεροπλάνα τύπου Airbus διαθέτουν το πιο αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Captain Ανδρέας Γεωργίου της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Cyprus Airways και η επίσημη σελίδα της Airbus, η ροή του αέρα εντός του αεροσκάφους γίνεται από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή, ο αέρας εισέρχεται από την οροφή του αεροσκάφους, κατά ένα μέτρο το δευτερόλεπτο, και εξέρχεται από το πάτωμα. Επομένως, δεν υπάρχει εξάπλωση μικροβίων μεταξύ των σειρών των καθισμάτων. Ο αέρας εντός της καμπίνας ανανεώνεται κάθε 2-3 λεπτά με αέρα εξωτερικά του αεροσκάφους, σε αντίθεση με άλλους εσωτερικούς χώρους όπως δωμάτια νοσοκομείων και αίθουσες διδασκαλίας όπου ο αέρας ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά και γραφεία κάθε 20 λεπτά. Επιπλέον, ο αέρας φιλτράρεται μέσω εξειδικευμένων φίλτρων HEPA σε τακτά διαστήματα.

Η τεχνολογία HEPA αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό για την αποτροπή διάδοσης ραδιενεργών ρύπων του αέρα, και εντάχθηκε στα αεροπλάνα τύπου Airbus to 1994. Τα φίλτρα HEPA είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε κλινικά περιβάλλοντα, όπως χειρουργεία, και απορροφούν 99.99% των ιών και μικροβίων.

«Στη Cyprus Airways η προστασία του προσωπικού και των επιβατών μας αποτελεί προτεραιότητά μας,» πρόσθεσε ο Captain Γεωργίου. «Τα αεροσκάφη μας τύπου Airbus 319, απολυμαίνονται μετά από κάθε πτήση και εφαρμόζουμε τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα υγιεινής σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και των κατευθυντήριων γραμμών της κατασκευάστριας εταιρείας (AIRBUS).»

Όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τις πτήσεις της Cyprus Airways βρίσκονται αναρτημένα στη σελίδα: https://www.cyprusairways.com/home/lp/covid19/travel-info