Την ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία VLPG Plant Ltd για τη διακίνηση προϊόντων υγραερίου LPG στην κυπριακή αγορά, μετά την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα συμμετέχει μέσω της θυγατρικής του εταιρείας EKO Logistics Ltd, στο μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant με ποσοστό 32%.

Στις δραστηριότητες της VLPG Plant στο Βασιλικό περιλαμβάνονται η εισαγωγή, αποθήκευση και διαχείριση υγραερίου, η εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου, καθώς και η φόρτωση σε βυτιοφόρα των εταιρειών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό τα ΕΛΠΕ αποκτούν πρόσβαση στη δυναμική αναπτυσσόμενη αγορά λιανικής στην Κύπρο και θέτουν ισχυρές βάσεις για συμμετοχή και στην αγορά χονδρικής, καθώς η VLPG έχει αναλάβει την κατασκευή τής υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται να διαχειρίζεται περίπου 56,000 τόνους LPG ετησίως.

Η μονάδα προορίζεται να καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας σε υγραέριο, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη οικονομία κλίμακος προς όφελος της αγοράς.

Παράλληλα, πετυχαίνει σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις μέσω της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών, ενώ βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητας, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των «πράσινων» στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα εγκατάσταση στο Βασιλικό αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Απρίλιο-Μάϊο.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, η Συνεργατική Εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και η Intergaz Ltd. Η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και η οποία τελούσε υπό την έγκριση της ΕΠΑ, υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου.

Επένδυση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη συνεργασία της θυγατρικής μας εταιρείας με τη VLPG, είναι ακόμη μια απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που έχει για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια η αγορά της Κύπρου. Η κίνηση αυτή συμπληρώνει την πρόσφατα ολοκληρωμένη επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ στο νέο τερματικό υγρών καυσίμων και αναβαθμίζει συνολικά τις εγκαταστάσεις μέσα από τις οποίες λειτουργούμε σε όσο πιο σύγχρονές λειτουργικά και με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας με όφελος για τους καταναλωτές, καθώς και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.»

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε επίσης ότι «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις αναπτυξιακές μας κινήσεις στην τοπική αγορά, επενδύοντας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας όπως βιοκαύσιμα, παραγωγή και εμπορία ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και σε άλλες προηγμένες υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή»