Τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας απαρτίζουν περίπου 23 εκατ. Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων και το 58% του συνολικού τζίρου στην ΕΕ. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τη «Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα», που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, νέοι και γυναίκες επιχειρηματίες παρουσίασαν τις εμπειρίες τους, μοιράστηκαν προβληματισμούς και κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με την προώθηση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Στο χαιρετισμό της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αθηνά Ξανθοπούλου ανέφερε ότι κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί στην Κύπρο για σχέδια ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» 2007-2013. Η εφαρμογή των σχεδίων ενίσχυσης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη δημιουργία νέων, σύγχρονων επιχειρήσεων, ανέφερε στο χαιρετισμό της η κ. Ξανθοπούλου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει εξασφαλίσει πρόσθετες πιστώσεις και για μια τρίτη προκήρυξη, που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Ανέφερε τέλος ότι ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι για να βγει η Ευρώπη και η Κύπρος από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλο το δυναμικό, γυναίκες και νέοι και να εξαλειφθούν τα αναχώματα που τους εμποδίζουν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Πρόσθεσε επίσης ότι για να γίνει αυτό «χρειάζονται διορατικοί ηγέτες σε όλους τους τομείς», πέραν της παιδείας και της οικονομίας, «που θα θεμελιώσουν τη νέα Ευρώπη και τη νέα Κύπρο απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις και τα λάθη που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ στην Κύπρο είπε επίσης ότι οι ΜμΕ αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων και το 58% του συνολικού τζίρου στην ΕΕ. Παραθέτοντας στοιχεία από την έκθεση του Αυστριακού Ευρωβουλευτή Paul Rübig, που θα συζητηθεί σύντομα στην ολομέλεια του Σώματος, είπε ότι τα 23 εκατ. ΜμΕ «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας». Συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και για την προσέλκυση επενδύσεων και παραγωγικών μονάδων. Αναφερόμενη εξάλλου σε στοιχεία άλλης έκθεσης της Ευρωβουλευτού Rovana Plumb, σχετικά με το πρόσωπο της γυναικείας φτώχειας στην ΕΕ, η κ. Ατταλίδου είπε πως οι γυναίκες πλήττονται από τη φτώχεια περισσότερο από τους άντρες και πως η φτώχεια που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρότερη από αυτή των ανδρών.

Ο Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Μπάμπης Μεταξάς είπε από την πλευρά του ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη αποτελούν μόνο το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών. Αναφερόμενος στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, είπε ότι η Κομισιόν παρουσίασε τον Ιούνιο του 2008 τη «Small Business Act» για την Ευρώπη, ένα ευρύ σύνολο μέτρων που δίνουν προτεραιότητα στις ΜμΕ και συμβάλλουν στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης. Αναφερόμενος σε παραδείγματα από την ΕΕ, ο Υπεύθυνος Τύπου της Κομισιόν στην Κύπρο είπε ότι σε έκθεσή του το 2008, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι γυναίκες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα που υποεκπροσωπείται από άποψη συμμετοχής στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 15% από τις 4,7 εκατ. επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διευθύνονται κυρίως από γυναίκες. Προστίθεται ότι αν οι γυναίκες δημιουργούσαν επιχειρήσεις στο ίδιο ποσοστό με τους άνδρες θα υπήρχαν 150.000 επιπλέον νέες επιχειρήσεις κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) κ. Αλεξάνδρα Γαλανού μιλώντας εκ μέρους όλων των συνδιοργανωτών ανέφερε ότι υπάρχει αισθητή ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Γαλανού, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αυξήθηκε από το 25% το 2005 στο 29% το 2010, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια αρκετά αισιόδοξη εικόνα, που όμως αλλάζει λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την ΚΟΓΕΕ, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Υπουργείο Εμπορίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.