Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει δημόσια διαβούλευση, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν για σύναψη Πλειομερούς Συμφωνίας σχετικά με τις Συναλλαγές στον Τομέα των Υπηρεσιών (Trade In Services Agreement – TiSA). Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μεταξύ της ΕΕ και άλλων 21 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – ΠΟΕ [Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κινεζική Ταϊπέι, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παναμάς, Παραγουάη, Πακιστάν, Περού, Ελβετία, Τουρκία και ΗΠΑ].

Ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία θα βασιστεί και θα είναι συμβατή με τη Γενική Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (General Agreement on Trade in Services – GATS) και θα έχει ως στόχο τη διευκόλυνση  του εμπορίου υπηρεσιών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Τα συνολικά 22 μέλη του ΠΟΕ που θα εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις, αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία TiSA, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/february/tradoc_150552.pdf

Πρόσβαση στη δημόσια διαβούλευση, παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας:
http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=TiSA

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 06/09/2013 και τα αποτελέσματα της θα αξιοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση της θέσης/στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Ενόψει της βαρύτητας του τομέα των υπηρεσιών στην κυπριακή οικονομία, παρακίνηση είναι η ενεργός συμμετοχή στη διαβούλευση αυτή των επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Γιώργο Τσιαμέττη – Λειτουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Υπουργείο Εμπορίου (τηλ. 22 867228).