Το Cypriot Enterprise Link και το Startup Europe συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη: Ευκαιρίες για την Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο της ΑΤΗΚ στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση, την οποία στήριξαν η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και η Action Global Communications, στόχευε στην παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης και στήριξης για startups στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του Startup Europe, το σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου Neelie Kroes και βοηθά την επιχειρηματικότητα στον τομέα του ICT/web να ανθίσει στα μέλη κράτη της Ευρώπης. Το λανσάρισμα των startups δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και οικονομική αξία που μπορεί να είναι μία μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση της ανεργίας. Στην Κύπρο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να συνδράμει στην καινοτομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εταιρείες με χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως η Infoscreen και η Engino έχουν εισάγει πρωτοποριακά προϊόντα, δημιουργώντας νέες τοπικές βιομηχανίες και επεκτείνονται σταθερά στο εξωτερικό, ενώ η Covve, που θα λανσαριστεί σύντομα, έχει καταφέρει να λάβει στήριξη από μεγάλους επενδυτές του Silicon Valley. Τα Funifi, Teach’n Go και Diyful έχουν τραβήξει την προσοχή τοπικών και διεθνών επενδυτών με τη δημιουργία πολλά υποσχόμενων επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα του ICT/web.

Μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογία, Bodgan Ceobanu, έδωσε πληροφορίες για το Startup Europe. Ο κύριος Ceobanu δήλωσε: «Η τεχνολογία κατακτά βιομηχανίες όπως η μουσική, η εκπαίδευση, η υγεία, το εμπόριο και άλλους τομείς. Σήμερα, δραστήρια και καινοτόμα startups ανταγωνίζονται με επιτυχία μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, οι ψηφιακές εφαρμογές ανθίζουν στην Ευρώπη. Το Spotify αποτελεί το νέο MP3 player, το Uber έχει εισβάλει στον τομέα των ταξί ενώ το Airbnb έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στον τομέα των ξενοδοχείων. Ο τομέας αυτός έχει αναπτυχθεί από το μηδέν σε ψηφιακό υπερήρωα σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Μέχρι το 2018 θα εργοδοτεί 4.8 εκατομμύρια ανθρώπους και θα συνεισφέρει 63 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Ε.Ε. Υπάρχουν περισσότερα από 1000 ευρωπαϊκά startups που κτίζουν πάνω σε κορυφαίες τεχνολογίες όπως τα κοινωνικά δίκτυα, το mobility και το σύστημα cloud computing και στοχεύουν στο να γίνουν οι μελλοντικοί κολοσσοί. Η πρωτοβουλία του Startup Europe είναι εδώ για να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ιδρυτών να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία».

«Εμείς οι Ευρωπαίοι τείνουμε να θαμπωνόμαστε από το 60χρονο οικοσύστημα του Silicon Valley ή το αντίστοιχο 20χρονο στο Ισραήλ και ξεχνάμε παντελώς ότι η Ευρώπη, παρόλο που είναι Ένωση για περισσόυτερο από το μισό του 20ού αιώνα, είναι ακόμα η βάση μερικών από των μακροβιότερων οικογενειακών επιχειρήσεων, των πιο διάσημων brands πολυτελείας και βιομηχανιών που θεωρούνται πρωταθλητές ‘βαρέων βαρών’. Πρέπει να το θυμόμαστε και να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, για να κάνουμε με επιτυχία το επόμενο βήμα και να δημιουργήσουμε πολλαπλά startup οικοσυστήματα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Cypriot Enterprise Link Άντρεα Σολωμονίδου μιλώντας για το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.

Στην εκδήλωση επίσης ο Ανδρέας Κουππάρης, Πρόεδρος του Cyprus Business Angels Network, παρουσίασε το νέο project Capital Impact, τον χώρο στον οποίο θα μπορούν σύντομα να στεγάζονται κυπριακά startups ενώ έδωσε πληροφορίες σχετικές με το European Business Angels Network. Ο ιδρυτής της Chrysalis LEAP Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης κάλεσε νέους επιχειρηματίες να δηλώσουν συμμετοχή στο CleanLaunchpad, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας της Ευρώπης στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας.

Για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην επιχειρηματικότητα στην Κύπρο μπορείς να επωφεληθείς από επιχορηγήσεις όπως το σχέδιο επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Horizon2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει υποσχόμενες εταιρείες για επένδυση και υποστήριξη ως μέρος του σχεδίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εταιρεία σου μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μέχρι και €3 εκατομμύρια, επιχειρηματική υποστήριξη και καθοδήγηση παγκόσμιου βεληνεκούς. Συνολικά, περισσότερα από €2.8 δισεκατομμύρια θα δοθούν μέσω του σχεδίου που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι το 2020. Κάνε αίτηση σήμερα: (http://ec.europa.eu/easme/sme_en.htm). Επιπρόσθετα, εάν έχεις μία ιδέα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, κάνε αίτηση τώρα για να συμμετέχεις στο μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας της Ευρώπης, το CleanLaunchpad Competition (www.cleanlaunchpad.eu/). Τέλος, υπάρχουν οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην τοπική startup κοινότητα και μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις, όπως το Cyprus Business Angels Networks (http://cyban.com.cy/), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cypriot Enterprise Link (http://www.projectcel.com/), ο πρώτος κυπριακός επιταχυντής Chrysalis Leap (http://chrysalisleap.com/), το Repower Cyprus (http://www.repowercyprus.com/) και οι στρατηγικοί επενδυτές Invelopment Partners (www.invelopmentpartners.com).