Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης επισκέφθηκε την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου τη Νέα Υόρκη όπου είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχους της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ομογενείς δημοσιογράφους και αμερικανικά μέσα που ασχολούνται με ενεργειακά ζητήματα. Ο κ. Λακκοτρύπης μετέβη στην Νέα Υόρκη από την Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη. Τον Υπουργό συνόδευε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Τάσος Τζιωνής.

Την Πέμπτη το βράδυ, στο Μανχάταν, ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε ως επίσημος καλεσμένος τεσσάρων ομογενειακών οργανώσεων, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, του Κύπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της ΠΣΕΚΑ και της HABA ( Hellenic American Bankers Association). Μπροστά σε ένα ακροατήριο από ομογενείς αλλά και πολλούς Αμερικανούς αντιπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, Αμερικανούς δημοσιογράφους καθώς και αντιπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών ο κ. Υπουργός μίλησε για τις ευκαιρίες και προκλήσεις σχετικά με τη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Κύπρο και τις επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ομιλία παρέστησαν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Ν. Αιμιλίου, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας και μέλη των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις επαφές του με την Αμερικανική Κυβέρνηση στη Ουάσιγκτον και με τον Αμερικανό ομόλογο του Ernest Moniz, και εξέφρασε τη πλήρη ικανοποίηση του από το βαθμό ενδιαφέροντος που έχει επιδειχθεί από τους συνομιλητές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η Κύπρος, είπε, έχει όραμα να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλει στην γεωπολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επισήμανε ότι η γεωγραφία, η οποία αποτελούσε στο παρελθόν μειονέκτημα για τη Κύπρο, τώρα είναι αυτή η οποία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα για την Κύπρο αυτή τη στιγμή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες συνεργασίας με την Ισραηλινή Κυβέρνηση στο τομέα της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση από το ακροατήριο κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάποιο σχέδιο Β’ για ανάκαμψη της οικονομίας της αν οι εξελίξεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου ή η Τουρκία δεν επιτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να εξαρτάται η ανάκαμψη από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου αλλά η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και αυτό που πρέπει για ανάκαμψη της οικονομίας της, εστιάζοντας την προσοχή στη αναζωογόνηση του τουρισμού και στην ενίσχυση του τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Όσον αφορά τη Τουρκία, τόνισε ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δεν συσχετίζεται με τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αναμένεται να αρχίσουν το προσεχή Οκτώβριο, γιατί τότε θα ήταν ως να αφήναμε τη Κύπρο όμηρο της Τουρκίας για άλλα 39 χρόνια. Σε ένα ιδανικό κόσμο θα ήταν ευχής έργο να συνεργαζόμαστε με την τουρκική αγορά των 70 εκατομμυρίων, είπε, αλλά η εμπειρία μας με τη Τουρκία δεν αφήνει περιθώριο καμίας εμπιστοσύνης προς τη χώρα αυτή. Υπογράμμισε ότι ενώ η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση, και μακάρι αυτό να είναι ο καταλύτης για τη λύση, η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να προχωρήσει με το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με συγκεκριμένους στόχους για να ενημερώσει για τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένα για τις δραστηριότητες της Κύπρου σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Είχαμε επαφές και με κρατικούς αξιωματούχους αλλά και με δεξαμενές σκέψης και με άλλες ομάδες που μπορεί να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να πω ότι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί, τόνισε ο κ. Υπουργός.

Επίσης ο Υπουργός Ενέργειας είχε την Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με τα μέλη του World Policy Institute τα οποία ενημέρωσε για το θέμα του φυσικού αερίου και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους. Την Παρασκευή επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ακολούθως είχε συναντήσεις με μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής και τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. David Harris, με τα μέλη του New York Energy Forum καθώς επίσης με τον Διευθυντή του Global Energy GME Group.