Σε περαιτέρω τροποποιήσεις επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων για προστασία των ευάλωτων ομάδων δανειοληπτών θα προχωρήσει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, ενσωματώνοντας ορισμένες από τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Από τη μακρά συζήτηση που έγινε σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις κυβερνητικές αποφάσεις για προστασία των δανειοληπτών που έχουν εξασφαλίσεις την πρώτη κατοικία, προέκυψαν θέσεις των κομμάτων, τις οποίες συμμερίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες να ενσωματωθούν στα κυβερνητικά νομοσχέδια.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διάθεση και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό φάνηκε και μέσα από τα νομοσχέδια που έχουν προταθεί, για να αντιμετωπίσει τις όποιες εύλογες ανησυχίες, οι οποίες δεν είναι ανησυχίες μόνον των κομμάτων αλλά και της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε «και θεωρούμε, ευχόμαστε, ότι θα καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ενισχύσει την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με τις θυσίες πάνω από όλα του κυπριακού λαού, ο οποίος μέσα από τη στάση του δείχνει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή».

Ερωτηθείς αν κατά την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τα νομοσχέδια θα πάρουν την τελική τους μορφή μετά και τις εισηγήσεις των κομμάτων το πρωί, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας«ακριβώς, και προς ένδειξη ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των κομμάτων που αποτελούν και ανησυχίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η συνεδρία το απόγευμα, έτσι ώστε τα νομοσχέδια να πάρουν την τελική τους μορφή και ακολούθως να ενημερωθούν τα κόμματα για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις».

Ο κ. Χριστουδουλίδης απέφυγε να αναφερθεί στις αλλαγές που θα επέλθουν στα κυβερνητικά νομοσχέδια ενόψει της απογευματινής συνεδρίας του Υπουργικού.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Τρόικα, ο κ. Χριστουλίδης απάντησε θετικά και εξήγησε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κάποιες υποχρεώσεις και όλοι γνωρίζουν για τις υποχρεώσεις αυτές και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε συνεχή επαφή με την Τρόικα. Παρ` όλες τις δυσκολίες ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο στόχος να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες»,

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χωρίς αλλαγές επί του νομοσχεδίου για εκποιήσεις τα κόμματα δεν ικανοποιούνται, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι καλό όλοι μας να αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, τα τελικά νομοσχέδια όπως θα διαμορφωθούν και ακολούθως ο καθένας μας να τοποθετηθεί με επιχειρήματα και λαμβάνοντας υπόψη το όλο πλαίσιο στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει».

Ερωτηθείς είπε ότι «τα νομοσχέδια που προτάθηκαν από την Κυβέρνηση έγιναν ακριβώς για να αντιμετωπίσουν εύλογες – και το τονίζω το εύλογες – ανησυχίες και στο πλαίσιο των υφιστάμενων εισηγήσεων, προτάσεων της Κυβέρνησης θα πάρουν την τελική τους μορφή για θα ενημερωθούν τα κόμματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης και οι εισηγήσεις των κομμάτων θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας προσεγγίζουν το θέμα με την κατάλληλη σοβαρότητα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι συλλογική, θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση έτσι ώστε πρωταρχικός στόχος να είναι η προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, οι ευάλωτες ομάδες των συμπατριωτών μας και την ίδια στιγμή να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», κατέληξε.

Προηγούμενη ενημέρωση