Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 την Επιστημονική Ημερίδα «Σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας» στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου). Σκοπός της πρώτης Επιστημονικής Ημερίδας, η οποία έγινε κατορθωτή χάρη και στη στήριξη της ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας, ήταν η ανάδειξη των μακραίωνων δεσμών των δύο ομόδοξων χωρών και να παρουσιαστούν επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και τη διαχρονική προσφορά της Ρωσίας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η πρωτοφανής οικονομική δοκιμασία που περνά σήμερα η Κύπρος αποτέλεσε την αφορμή για να αναδειχθούν για άλλη μια φορά οι μακραίωνοι, ουσιαστικοί και ακατάλυτοι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Stanislav V. Osadchiy ανέφερε πως οι σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου στηρίζονται σε μια σταθερή ιστορική βάση και τόνισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο σχέσεων που βασίζονται στην αφοσίωση, στις κοινές αξίες και στην κοινή ορθόδοξη θρησκεία.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών δρ Ελευθέριος Αντωνίου, ευχήθηκε την περαιτέρω οικοδόμηση ειλικρινών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και είπε πως επιβαλλόταν η διοργάνωση μιας τέτοιας ημερίδας, η οποία θα καλύψει το υπάρχον επιστημονικό κενό, καθώς η παρουσία του ρωσικού στοιχείου στον τόπο δεν περιορίζεται στις σύγχρονες εμπορικές, τουριστικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά επεκτείνεται στον πολιτισμό, στην ιστορία, στη διπλωματία, στην τέχνη και στις εκκλησιαστικές σχέσεις.